Samernas jakt stals och såldes utomlands


Jag ska, för att illustrera en totalt absurd tidningsartikel, citera landets största morgontidning Dagens Nyheter från gårdagen.

DN: ”Det är norrmännen som dominerar ripjakten i de svenska fjällen. Men allt fler klagar på att vi ger bort jakten gratis och kräver nu att norrmännen ska bort. – Det är unikt i världen att folk från ett annat land bara kan lösa ett jaktkort och komma och jaga. Gjorde man det lite svårare för norrmännen skulle vi som försöker leva på jaktturism klara oss bättre, säger Conny Larsson, jaktguide i Klimpfjäll.”

Conny Larsson, den stackaren, försöker leva på jaktturismen men har svårigheter..

Dagens Nyheter, och journalisten Anders Boström, låter bli att nämna att samernas hävdvunna jakträtt inom renbetesområdet stals av den svenska staten för ca tio år sedan. Det förbigås med tystnad. Artikeln handlar i stället om att utländska jägare kommer till landet och skjuter de ”svenska” riporna.

Hur många samer som blivit utan inkomst på grund av detta mark- och jaktröveri vet vi inte, men det är många.

Tidigare så var det respektive sameby som sålde dygnskort till jakten och – hänvisade område för jakten. Detta självklart för att det inte skulle konkurrera med rennäringen. Renar blir nämligen rädda när folk börjar skjuta med hagelbössor runt dem. Ett fenomen som myndigheterna inte tycks förstå.

Nu har svenskar hand om jakten och de har inga renar på fjället vilket innebär ständiga kollisioner med rennäringen. En

skrämd renflock flyttar sig mycket långt och i alla möjliga riktningar..

DN: ”Men i jägarkretsar klagar man högljutt, inte minst i Västerbotten där jakten är störst. 22.000 jaktdygn räknade man där in under den sex månader långa jakten förra säsongen. – Jag tycker det vore rimligt att prioritera svenska jägare, säger Micke Hansson guide i Kittelfjäll. Han och andra vittnar om stenhårt jakttryck. Bara i Västerbottensfjällen såldes jaktkort till 1.000 ripjägare per dag. – Det är fullt med jägare på fjället. Jag stöter på jaktlag dagligen, säger Hansson.”

Först stjäl staten samernas hävdvunna rätt. Sedan låter statens svenska representanter sälja ut rätten till utländska jägare. Efter det börjar de svenska jägarna knorra..

Att samerna drivs tillbaka, förlorar en inkomst och tvingas ägna tusentals arbetstimmar åt att leta och samla försvunna renar nämns inte ens. Anders Boström på DN vänder sig väl bara och somnar om..

Läs artikeln i DN!