Roland PM och andra vapenliberaler


Roland Poirier Martinsson heter en av de nyliberaler som ibland ges utrymme för sina funderingar på Svenska Dagbladets ledarsida. Nu slår han ett slag för sina vapenliberala villfarelser.


SvD:
”… en vandrande dueling banjo-association som hånade mig för att jag inte sköt tillräckligt bra: ”Är du för blödig för att träffa det du siktar på?”

Bakom mig flinade två tonårs- pojkar och deras pappa innan de gick loss på måltavlorna med varsitt helautomatiskt gevär. Själv hade jag en sexskjutare, en kopia av en 1800-talsmodell.

Tuff match.

Min erfarenhet den gången tycktes bekräfta den vanliga uppfattningen bland européer och storstadsamerikaner, att vapenintresset är patologiskt och ytterst det som orsakar mass- skjutningar och andra vapendåd.

En sådan slutsats är dock mera grundad i maggropskänsla och anekdoter än fakta. När ekonomen John Lott undersökte vartenda county i hela USA fann han att ju fler som äger lagliga vapen, desto färre vapenrelaterade brott. Counties som ändrat sina lagar i liberal riktning fick se antalet vapenbrott minska och tvärtom…”

Roland har uppenbarligen en Colt Peacemaker Single Action vilket är rätt roliga vapen. Fem eller sex skotts magasin och själva magasinet är mynningsladdat, in med tändhatt, krut och kula och på med fett i varje ände. De smäller som Boforskanoner och eldflamma med rökmoln kan orsaka felaktiga brandkårsutryckningar.

Problemet med Rolands artikel är att den typen av slutsatser som han talar om före-
kommer flitigt bland amerikanska nyliberaler. De hävdar nämligen åsikten att skolskjutningar som den i Virginia, och t.ex. Columbine, inte skulle ske om alla amerikaner tilläts att bära vapen, och då även skolbarn. Om en angripare drar upp ett vapen och börjar skjuta på andra elever så blir vederbörande själv skjuten eftersom både lärare och elever är beväpnade.

Det kan vara sant om man ser till antalet dödade vid ett enskilt tillfälle. Jag har svårt att tro att någon kan gå runt och döda ett trettiotal människor om dessa är i stånd att försvara sig. Samtidigt så blundar dessa ”liberaler” för det faktum att mångfalt fler människor skulle dö om folk var beväpnade i högre utsträckning än idag.

Det är nämligen människor vi talar om, och människor har en tendens att bli riktigt rejält förbannade ibland. Inte ofta men tillräckligt ofta för att dödsskjutningar skulle bli långt mer vanliga än vad de är i dagens vapenfixerade USA. Tänk bara på alla testosteronstinna tonårsgrabbar som inte förmår att lösa konflikter genom att prata sig ur dem?

Nu skriver inte Roland att han anser att var och en ska ha rätt att bära vapen, men det finns givetvis en orsak till att han drar upp John Lotts undersökning. Och det är klart, sätter man en ekonom på att undersöka detta ämne så får man givetvis det svar man vill ha.

Roland Poirier Martinsson kallar sig själv för filosof i sin byline…

Roland Poirier Martinssons ”liberala” syn i SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Roland Poirier Martinsson, Liberal, Nyliberal, Vapenliberal, Filosof, USA, Vapenlagar, NRA, Dödsskjutningar, Politik[/tags]