Reklam på bloggen?

Jag har fått ett par kommentarer om att jag har släppt in reklam på bloggen. Det är intressant eftersom det verkar som om vissa tycks anse att socialister ska vara svurna motståndare till reklam.


Det vet jag inte
om jag kan påstå att jag är, däremot skulle jag aldrig acceptera vilken reklam som helst. En kommentar ifrågasatte varför jag tillät en resebyrå göra reklam för resor till Israel, men jag hade aldrig reflekterat över saken innan jag fick den kommentaren. Att jag personligen inte skulle resa dit i nuläget är en sak, men jag överlåter moralfrågorna med varm hand till besökarna här. Dock – nazianstuckna politiska grupperingar, eller porr skulle jag blockera direkt.

Jag ser snarare reklamen, som faktiskt bara är ett test i nuläget, ur en lite mer humoristisk sida. Eftersom jag är socialist så tycker jag att det inte är mer än rätt att låta näringslivet sponsra bloggen. Skulle man få in några hundralappar skulle det kännas extra skojigt. Kanske alla socialister skulle ha reklam på sina hemsidor och överföra inkomna pengar till partiet? :-)

Men som sagt, jag ser det helt och enbart som ett test. Skulle trenden för de presumtiva intäkterna hålla i sig så skulle jag få in slantar så att det precis lagom täcker kostnaden för mitt webbhotell, och det vore ju skojigt. För att tjäna pengar i större omfattning krävs det nog hundrafalt fler besökare än vad jag har här på bloggen. Jag har i nuläget ca 5200 sidvisningar per dygn i genomsnitt, och för att hålla bloggens katt med mat så tarvas det nog uppåt 15 000 dagliga sidvisningar, om inte varje besökare skulle bli väldigt nyfikna på utbudet.

Sedan kanske det vore idé att skräddarsy reklamen. Jag kan utan vidare tänka mig att göra reklam för ett antal tidskrifter och bokförlag, till och med bokhandlare i viss omfattning. Men besväret att ta kontakt med presumtiva intressenter kan aldrig motsvara de eventuella intäkter man kan få.

Möjligen skulle bloggosfären själva sälja reklam till hugade köpare, då kommer man undan mellanhänder och istället för 10 öre per klick kanske man skulle kunna få 25. Men det är i nuläget en ganska svårgenomförbar sak gissar jag. Säg f.ö. gärna till om du skulle se något som du tycker strider mot bloggens inriktning, något mer än själva reklamrutorna då menar jag…

Andra bloggar om: , , , , , ,

[1] [tags]Bloggosfären, Bloggreklam, Reklam, Bloggannonser, Kommers, Annonser, Politik[/tags]