Pandemi, smaka på ordet!


Idag berättar Dagens Nyheter att Socialstyrelsen har en hemlig planering för ett eventuellt utbrott av fågelinfluensan.

”Det var för omkring en månad sedan som amerikanska läkare och världshälsoorganisationen WHO varnade för en världsomspännande epidemi, en så kallad pandemi. Klaus Stöhr, ledande företrädare för WHO sade då att han trodde att vi befann oss närmare en pandemi än vi någonsin varit.”

Läs artikeln i DN!

”Karl Ekdahl, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet förutspår att Sverige får brist på vaccin vid en epidemi. Vi har nämligen inte längre någon egen tillverkning i landet…”

”- Vi lever på lånad tid. Det är tämligen säkert att det kommer en ny pandemi, med oerhörda konsekvenser för samhället. Om det blir i vinter eller om två år vet vi inte. Men den kommer, säger Statsepidemiolog Karl Ekdahl”

”- I en pandemisituation är det möjligt att man tvingas tänka annorlunda när det gäller att avgöra vem som i första hand skall vaccineras, säger Karl Ekdahl. Personer som sköter viktiga samhällsfunktioner, som poliser eller lokförare, kan komma att prioriteras före gamla och svaga.”

Vi är väl inte så många som inbillat oss att en pandemi ska vara som en vanlig Hongkonginfluensa, men nog hade jag trott att vi skulle ha möjlighet att tillverka vaccin i landet. Men uppenbarligen anses inte det vara viktigt längre. Förr ansågs det viktigt..

Möjligen är det något som inte gick att konkurrensutsätta och då lade väl marknadsfundamentalisterna helt sonika ner labben. Vad vet jag.

DN berättar att upp emot 50 miljoner kan komma att dö av fågelinfluensaviruset H5N1 eftersom var tredje insjuknad beräknas avlida till skillnad mot det betydligt lindrigare SARS som bara dödar 15 procent.

Dessa siffror kommer från WHO och jag begriper då rakt inte hur de räknar då. Vid en pandemi så kan man lugnt räkna med att praktiskt taget hela världen smittas, och då rör det sig om miljarder dödsoffer.

Och jag min stackare, som vare sig är polis eller lokförare..

Hur förklarar regeringen Persson att vi inte längre kan tillverka vaccin?