Palestinamöte i Havanna


Jag har glädjen att åter få införa ett gästblogginlägg av Gabor Tiroler, som tidigare skrivit inlägget ”Lögner om Kuba och av Aron Modig”, ”Fidel Castros död” och ett inlägg om Assange här. Gábor som ärsamordnare för nätverket Medicinare för Kuba har gjort fyra besök i landet de senaste tio åren. Han har under åren arbetat 12 år i biståndsarbete utomlands, bl.a. 4 år i Mozambique, i Kuba,i Nicaragua, i Indien. Han vistas sedan några månader på Kuba och rapporterar här om manifestation till stöd för det palestinska folkets kamp. Jag fick detta bidrag för en vecka sedan men det är minst lika aktuellt just idag.

Inlägget
”De hetaste brännpunkterna i dagens värld är nog Palestina och Kuba. Två motståndsnästen mot imperialismen. Det märktes på Palestinamötet i Havanna 23 november. Det var en förberedelse till det särskilda möte i World Social Forum, Porto Alegre där man för första gången ska inrikta sig på ett land, en nation: ”Det fria Palestina”.

Bokbord, banderoller, bilder på Che och smörgåsar; allt detta i ett stiligt kulturhus mitt i stan. Vänd mot gatan hänger en stor banderoll som ska tas med till Porto Alegre. Vi skriver hälsningar på den med tuschpenna, och en av dem lyder: ”Det finns svenskar också som hälsar det Palestinska folket.”

Bland publiken finns brasilianare, ALBA-länderna, Palestinas ambassadör, den ärevördiga tidskriften Tricontinentals politiska ledare och andra. Det är tal, musik, sketcher och videofilmer. En av dessa handlar om mediernas roll i folkmordet på palestinierna.

Media av det slag som våra drakar och radions Lars Palmgren betecknas ”Massförförelsevapen” eller ”Massförledelsevapen”.

Femtusen palestinska hjältar är politiska fångar i Israel och i USA hålls de fem kubanska terroristbekämparna instängda sedan sjutton år tillbaka. Sambandet är uppenbart, och en palestinsk ledare i solidaritetskommittén för de fem kubanerna talar om kampen mot imperialismen efter det att mamman till Gerardo, en av de fem, läst upp en hälsning från sin son till palestinierna.

I en sketch har ungdomar dragkamp om jordgloben; Uncle Sam med lakejer (Sverige?) och världens folk, alla progressiva. Utgången var och är given, men det kan ta tid.

Mötet antog en slutresolution där ytterligare en jämförelse gjordes mellan Kubas kamp och Palestinas: Trots imperialismens konstanta angrepp med alla medel, år efter år, består båda nationer och de fortsätter göra motstånd. På spanska lät det bättre: Existen y resisten.

Det hade kunnat vara ett Palestinamöte i Stockholm eller Uppsala, men här stod regeringen och myndigheterna på samma sida som vi. Något som jag fick ytterligare bekräftat när jag på min dagliga cykeltur upptäckte en nyrest staty på ett litet torg: Yasir Arafat, den palestinske ledaren som dog eller togs av daga för åtta år sedan.


i Andra om: , ,, , , , , ,
,
Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanskaJulie Lévesque Ali Abunimah James Petras Motvallsbloggen