Mugabes valseger utmanar Väst



Vi publicerar ett nytt blogginlägg av Hans Öhrn som skrivit två tidigare gästblogginlägg om valet Zimbabwe. Han är frilansjournalist (Öhrn Reportage & Medier) och har tidigare skrivit värdefulla gästblogginlägg här om olika ämnen. Detta inlägg har även publicerats på Nyhetsbanken.

President Robert Mugabes klara seger i det zimbabwiska valet ställer EU-staterna och andra västländer inför ett dilemma; antingen svälja stoltheten och acceptera utgången eller också förkasta valresultatet och utmana hela den afrikanska kontinenten.
På lördagskvällen stod det klart att Mugabe hade fått 61 procent av rösterna i presidentvalet. Redan tidigare var det klart att hans Zanu-PF vunnit stort i parlamentsvalet och tagit över två tredjedelar av platserna i parlamentet.
Mugabe untitled

MDC-ledaren Morgan Tsvangirai, Mugabes huvudmotståndare i presidentvalet , fick 34 procent av rösterna. Han uppgav redan i torsdags att han inte accepterade valet.Valobservatörer från såväl den Afrikanska unionen (AU) som samarbetsorganisationen för länderna i södra Afrika (SADC) och Comesa (de östafrikanska ländernas samarbetsorganisation) har dock förklarat att valet gick rätt till. Enligt ledaren för AU:s observatörer, Nigeras förre president Olusegun Obasanjo, kan inte de felaktigheter som förekom på en del vallängder påverka den tydliga utgången av valet.

Ett lokalt nätverk av organisationer, Zimbabwe Election Support Network (ZESN), hävdade dock att så många som en miljon väljare kan ha berövats möjlighet att lägga sin röst på grund av ofullständiga eller felaktiga vallängder. ZESN utgörs i sin huvuddel av organisationer som står nära MDC, enskilda organisationer som dessutom ofta är finansierade genom västländers biståndsbudgetar.
Tsvangirai images

Sydafrika uppmanade på lördagen alla som påstår att oegentligheter begicks under det zimbabwiska valet att lägga fram bevis. ZESN har hittills inte visat några belägg för sina påståenden.

Valresultatet i Zimbabwe ligger också i linje med flera opinionsundersökningar som gjordes före valet.
De flesta bedömare är överens om att Zanu-PF och Mugabes seger på ett eller annat sätt speglar folkviljan i Zimbabwe. Anhängare till Zanu-PF menar att det är jordreformen som gjort Mugabe populär medan motståndare lägger skulden till valnederlaget på Tsvangirais och MDC:s oförmåga att kunna skapa ett trovärdigt alternativ.

Även om stämningen i huvudstaden Harare var rapporterades vara spänd på lördagskvällen tydde inget på att människor var beredda att gå ut på gatorna för att protestera mot valresultatet. I de två stora städerna, Harare och Bulawayo, fick MDC flest röster även om övertaget från förra valet hade krympt. ”Varför skulle de vara det? Vårt folk är disciplinerat. Man löser inga problem med våld”, sa Tsvangirai när han på en presskonferens fick frågan om varför ingen protesterade mot valresultatet.

I Mugabevänliga tidningar har Tsvangirai och MDC anklagats för att vid ett valnederlag ha förberett protester som i Kairo och Tunis. MDC döpte till och med den plats där man hade sitt sista stora valmöte i Harare till ”Frihetstorget”, och det var där protesterna skulle starta. Men i stället för att mana till protester förklarade Tsvangirai att MDC tänkte överklaga valresultatet i domstol. Enligt den zimbabwiska vallagen kan valet överklagas inom fem dagar.

Först då kommer förmodligen EU-länderna, USA och övriga västländer med sitt slutliga omdöme om valet.
Robert Mugabe har under mer än ett decennium nu varit en ”enfant terrible” för västländerna och det blir säkert svårt att acceptera hans valseger. Mugabe och några av hans närmsta medarbetare står fortfarande uppsatta på EU:s och andra västländers sanktionslista. Ett erkännande av valet innebär att sanktionerna måste hävas. Att inte acceptera valet innebär å andra sidan ett slag i ansiktet på AU och andra afrikanska organisationer.

Denna osäkerhet speglades i uttalande på lördagen. En talesperson för EU förklarade att man oroades av ”påstådda oegentligheter och rapporter om ofullständigt deltagande” i valet medan State Department (USA:s utrikesdepartement) ansåg att valet ”Inte var ett trovärdigt uttryck för den zimbabwiska folkviljan”, utan att närmare precisera grunden för sin bedömning.

Ett annat tecken på västländernas osäkerhet var att Mugabes valseger ännu tidigt på söndagsmorgonen inte hade kommenterats på utrikesminister Carl Bildts Twitterkonto.


i Andra om: , , ,, , , , , , , , valfusk , , ,, ,

SvD 2/8 DN 2/8 SvD 4/8 Guardian 2/8SvD 30/7 Ab 30/7 DN 1/8 DN 2 1/8 DN 30/7 DN 12/6