Matvaruoligopolets bedrägliga beteende


Idag har jag varit på Coop Forum och handlat. Jag liksom många andra brukar handla där eftersom det är ett av Haninge kommuns billigare ställen. Och det är givetvis ingen oviktig sak.

Men jag har irriterat mig på alltmer den sista tiden för att de stora matvarakedjorna alltmer börjar frångå sitt ursprungliga sortiment. Vaknade på riktigt gjorde jag för ett halvår sedan då jag fick för mig att handla en påse fryst pyttipanna på Coop Forum. Jag kände inte för att laga mat och behövde något snabblagat. En färdig pytt med några ägg kändes helt ok.

Döm om min förvåning när jag klippte upp påsen när jag kom hem. Innehållet i Coop:s pytt var 99% potatis och 1% något annat jokk. Pyttipanna var ett klart missvisande ord. Men det är väl så de gör antar jag. De begär in priser hos ett antal leverantörer och väljer det lägsta budet. Sedan får grossisten packa varorna i Coop:s eller ICA:s egna förpackningar.

Och det är ju inte bara pyttipanna man gör så med. Man gör det med ALLT. Tandkräm, kaviar, tvättmedel, dambindor, kattmat, kattströ, köttbullar, bröd, kyckling, makaroner, ris, ost… Ja verkligen ALLT.

Snart kan man väl köpa Coop:s utskurna biff..

Kvaliteten på produkterna sänks givetvis när man köper in det absolut billigaste. Vad som händer med valfriheten är ju uppenbart för var och en. Att matvaruoligopolet beter sig så här innebär också att man känner sig vilsen när man kommer in i “fel” livsmedelsbutik. Man känner givetvis inte igen de andra företagens märken. Men det är väl en effekt som oligopolen eftersträvar.

Igår läste jag i tidningen om att norska livsmedelsaffärer hyr ut butikens bäst exponerade platser till olika grossister. Detta för att tjäna en extraslant. När det gäller Coop tycks detta inte vara fallet. De har konsekvent sina egna “märken” på bästa platserna.

Hade jag velat fotografera samtliga produkter som Coop själva bytt namn på hade jag fått ägna flera dagar åt att ta bilder. Nu bekymrar jag mig mer över hur vi som konsumenter ska agera. Till att börja med ska vi väl ALDRIG handla något där företaget bytt till det egna företagsnamnet på produkten.

Ska jag ha Mariekex eller pepparkakor ska jag givetvis välja rätt fabrikat och inte Coop eller ICA:s varianter på samma tema. Och protestera varje gång jag ser personal. Finns det flera tips på åtgärder?

Är det Vivo som skryter med att de inte har några egna märken?