Littorins köpta fuskexamen


Sven Otto Littorin har köpt sin examen från ett bluffuniversitet i USA. Han har aldrig varit där, vet inte var det ligger, och minns inte handledarens namn…

Det kan inte bli tydligare än så. Hävdar man att man har en MBA, Master of Business Administration, och minns det, men inte resten, ja då handlar det om rent och skärt ljugande. Intressant hur Fredrik Reinfeldt lyckats värva folk till taburetterna i sin regering. Det här är en ny Refat el Sayed-historia som kommer tvinga honom att kasta in handduken, det är min uppfattning. Läs länkarna!

Andra bloggar om: , , ,

[tags]Sven Otto Littorin, Fuskexamen, Högerregeringen, Politik[/tags]

Det är inte fusket i sjukförsäkringen som Reinfeldt har att ta itu med, börja med statsrådens licenser och påstådda utbildning…

Källor: SvD Expressen DN Bloggen Friktion avslöjade Littorin


92 svar till “Littorins köpta fuskexamen”

  1. Hehe, denna tråd har ju spårat ur helt. Folk skriver att denna person har bluffat, men personen ifråga har inte uttalat sig om vad denna MBA innebär? Bluffat?

    Vad är det som sticker i ögonen på er? Att han trots allt skaffat sig 115 poäng på ett svenskt universitet? Har oppositionens anhängare på tidigare höga poster så många poäng i gemen? Kan vi vid ett eventuellt maktskifte se oss omgivna av välutbildade makthavare som har mängder med poäng från högskolor/universitet?

    Jag är inte så intresserad av politik, däremot så gillar jag pajkastning. I detta fall så kastas det tyvärr bara paj åt ena hållet. Trist!

  2. Som akademiker är jag oerhört kränkt över det som framkommit om Littorins examen. Det borde rimligen alla känna sig som har skrivit ett större akademiskt arbete, vare sig det är på kandidat-, magister- eller doktorsnivå!

  3. Som en i oppositionen mot den nuvarande regeringen, är det min uppgift att rota, snoka och angripa alliansens politik och dess ministrar. Finner vi bevis för att ministrar bedrar, bluffar eller uppträder som hycklare, gör vi allt för att fälla dem. Det är oppositionens rätt. På samma sätt betedde sig borgerligheten varje dag under (s)-styret.
    Självfallet så är det alliansanhängarnas skyldighet att försvara borgarministären. dock blir försvarskommentarerna rent löjliga när Littorins studieresultat ska försvaras.
    Dessa individualismens eviga förespråkare låter identiska och försvarar allt Allianspolitikerna gör. Om Alliansen förspråkade slaveri skulle en stor del av dess förspråkare, snabbt hitta ett försvar för ståndpunkten.
    Var finns en enda liberal, en konservativ som vågar hysa en motsatt åsikt till den kollektiva, liberala försvarskören för en minister som varit väl sugen på akademiska meriter han inte uppnått?

  4. Men om det stämmer att Littorin endast har 115 poäng så innebär det att han inte har en grundläggande examen motsvarande kandidatexamen till att börja med och därmed knappast har rätten att ens ens söka till programmet för en master eller magister. Rätta mig om jag minns fel, men var inte gränsen för en kandidatexamen 120 poäng år 1991, precis som det är idag?

  5. Nu har universitete(n) allt mer övergått till Bolognastrukturen och den traditionella Magisterexamen kommer att övergå i en annan form som kallas Master för att det ska gå lättare att jämföra olika betyg internationellt. Man kan läsa en hel del om detta på Stockholms Universitets hemsida. su.se.

    Men hittills och även under Littorins studier så gällde följande. Magisterexamen är på ämnesdjup och en masterexamen mer på ämnesbredden. En master kan man ta antingen med en grundläggande examen som grund eller med likvärdiga kunskaper, skaffat genom exempelvis arbetslivserfarenhet. En master är ofta en utbildning som ges vid vissa universitet som uppdragsutbildning exempelvis HHS och SU. Deltagare är oftast personer som kommer från arbetslivet och arbetsgivaren brukar betala kursavgiften. Så det är kanske inte alls något fel på Littorins magister. Vad den är värd är en annan sak, men har han skrivit en uppsats och jobbat för den är han med all säkerhet värd sina poäng. Att tjafsa om 115 eller 120 poäng är enbart löjligt. Han har faktiskt inte heller skrivit att han har en kandidatexamen heller i sin resume.

    Magisterutbildningen brukar studenter som redan läser på universitetet gå för att fördjupa sig inom sina ämnen. Jag vet detta för jag har tillbringat många år på universitetet och håller fortfarande till där allt som oftast eftersom jag gillar att lära mig nya grejor.

    Så Littorin behöver inte alls ha fuskat uan gått sin magisterutbildning på distans om än utgivaren av diplomet numera kanske inte har det bästa ryktet. Men de kanske var OK för elva år sedan. Har ni funderat på det så? Kan man ha lite fler perspektiv kanske.

    Jag tillhör dem som försökte se bakom det som hände med Mona Sahlin också. Man ska vara kritisk och ifrågasätta, men det bör ju finnas gränser. Innan man börjar snacka om att folk ska fängslas…

    Det ska fan vara politiker var det någon som sa – Vem?

  6. Ja kanske är det som en storm i ett vattenglas,men i ett land där en toblerone ochett paket blöjor var största rubriker ett tag så är jag mer förvånad över hur litet detta är detta är. Och kom ihåg i en demokratiår manade ledare manförtjänar.

  7. Att tjafsa om 115 eller 120 poäng är enbart löjligt.

    Det är stor skillnad på 115 och 120 poäng, vilket alla som någonsin har kämpat för en examen kan intyga.

    Han har faktiskt inte heller skrivit att han har en kandidatexamen heller i sin resume.

    Och det är en av poängerna. Man kan inte ens söka till master- eller magisterstudier utan att ha en grundexamen på kandidatnivå. Om han endast har 115 poäng så borde det innebära att han inte ens har rätt att söka en masterutbildning, och än mindre att skolan har rätt att utfärda en sådan examen åt honom. Eller har reglerna ändrats sedan 1991?

    Underligt att så många är villiga att frikänna honom… Hade de varit lika pragmatiska om det hade varit en vänsterminister tror ni?

  8. 120 p har varit nedre gränsen i många år. Det var så i början på 70-talet oxo.

    Littorin har ingen akademisk examen, han har bara en härva av lögner och köpta ”meriter”.

    Det är en moderat som tycker att det är ”tjafs” vilket knappast är förvånande. I det här fallet handlar det om att denna skillnad är det faktiska och mest konkreta beviset på att Littorin ljuger.

    Men som sagt, när moderater ljuger och är fulla med skit så går det bra att förlåta. Annat vore det om ngn från röd-gröna blocket gjorde det…

  9. OK, jag tar om.

    120 poäng är grunden för en akademisk examen, detta är inte ifrågasatt. (min egen är på 130 p andra har 140 p, det kan skilja sig en del). För att söka till en Magisterutbildning på universiteten krävs detta, en grundexamen.

    Skall du läsa en Master, vilket ofta är en utbildning man betalar för så krävs oftast en grundexamen på 120 poäng eller likvärdig kunskap inskaffad på annat sätt. GEnom arbetslivserfarenhet exempelvis.

    Begreppet Magisterexamen håller på att försvinna genom Bologna och kommer på universitetet att kallas Masterexamen i fortsättningen. Hela utbildningsprocessen är på väg att förändras. Läs bl a på su.se

    Vad gäller uppdragsutbildningen som universiteteten ofta erbjuder till företag och tar betalt för, en sådan som Littorin har (även om hans val av universitet i dag ser märkligt ut) ligger inom den ramen. Många företag ser det som en merit att ha en sådan breddexamen.

    Jag påpekar att jag inte tyckte att livet kring Mona Sahlin var särskilt juste heller så moderat jag är. Där handlade det också en hel del om rutiner som borde varit tydliga då hade det aldrig hänt.

  10. Nej Mary. Håll dig till fakta. Det krävs minst 120 poäng, troligen mer eftersom man normalt måste gå en forskningsförberedande kurs på en termin.

    Man kan inte ”skaffa sig kunskaper på annat sätt”. ”Arbetslivserfarenhet” förekommer inte som merit inför högre examen. Svälj förtreten och erkänn att Littorin är en skurk!

  11. Jinge: Både Handels i Stockholm och Harvard Business School tar in studenter som saknar examen till sina MBA-utbildningar. Inget konstigt med det. MBA är till sin karaktär en helt fristående påbyggnadsutbildning som vänder sig till folk personer som har ett antal års arbetslivserfarenhet.

    Källor:
    Handels
    HBS

  12. Jag älskar att höra när folk erkänner att de har fel ;-). Stort Jinge. Jag har också fel i bland.

    Men jag tycker att det är viktigt nu att inte blanda ihop begreppen i en enda sörja. För det skiljer sig mellan en magister och en masterutbildning.

    Vad gäller postorder så kan man kanske fundera lite i banorna av alla de distanskurser som nu finns att ta. De bygger oftast på eget arbete med viss kontakt med handledare. Kolla in på http://www.netuniversity.se exempelvis.

    Där finns massor med intressanta ”postorderutbildningar”.

  13. Du lägger ut dimridåer Mary!

    Där finns ingen Master-utbildning. Eller motsvarande fil.lic.

    Jag vill läsa Littorins uppsats. I Sverige kan man ta fram varenda uppsats inom universitetsvärlden, Littorins är obefintlig av lätt insedda skäl.

    Och DU vet oxo att det hela är bluff. Jag tycker att du ska medge att en av dina partivänner har dåligt omdöme i kvadrat i stället för att lägga ut tät dimma.

  14. Littorins Masterexamen GODKÄNNS INTE AV HÖGSKOLEVERKET, sa man på Rapport igår. Själv satt Littorin där och bläddrade lite planlöst i en tjock lunta, som han påstod vara hans examensarbete och berättade samtidigt att han har 115 p från Lund.
    So far so long.
    Så många poäng har jag också i diverse ämnen, så jag överväger att toppa mitt något planlösa ”lyxläsande” med en amerikansk Master Mumbo-Jumbo examen…
    Min mellanson har, trots sin ateism, en prästexamen han beställt helt gratis från någon amerikansk kyrka, berättade han med stor förtjusning för mig igår…

  15. Jag har svårt att tänka mig att köpa en Mumbo-Jumbo examen. Jag har nämligen över 200 poäng så jag borde få en Mumbo-Jumbo alldeles gratis.. :-)

  16. Hela debatten visar en viktig del av det svenska utbildnings systemet… Det faktum att våra examina är publika liksom hela grunden för dem, inklusive betyg och uppsatser.

    I många andra länder, inklusive Tyskland, så måste inte examensarbetet eller betyg publiceras. Bara handledaren och examinatorn måste kontrollera dem. Det ger en helt annan möjlighet att fuska med examen, särskilt inom tekniska områden där det är standard att examensarbeten som utförs på företag hålls hemliga i 5-20 år.

  17. Hörru Jinge – jag har också mer än 200 ”riktiga” akademiska poäng, men det här är väl ingen tävling? Ju fler akademiska poäng jag tagit dess mindre imponerad är jag av dem, för är det något jag lärt mig så är det att användbar kunskap kan man få på många ställen, även utanför universitetet.

    Inte lägger jag ut några dimridåer heller. Försöker bara lyfta blicken lite ;-).

  18. Lite skoj skadar inte ibland, och det är ingen här som tävlar på allvar, Mary…
    Men vad som hör till saken är att Litorin satte sin bluffexamen längst upp på sin CV..

    Här kommer ett klipp ur gårdagens SvD:

    ”….Detta eftersom universitetet inte är erkänt på amerikansk delstatsnivå, bekräftar Högskoleverket för SvD.se.

    – En sådan examen är inte värd någonting i Sverige, säger Lars Petersson, chef för avdelningen för bedömning av utländsk utbildning på Högskoleverket, till SvD.se.

    Eftersom Fairfax University inte är ackrediterat saknas kontroller av utbildningens kvalitet. Det gör att Högskoleverket i dag skulle avslå en ansökan om att få utbildningen värderad enligt svenska mått.

    – Ur mitt perspektiv är det klart olämpligt att hänvisa till examen från ett sådant universitet, säger Lars Petersson…”

  19. Jag tror att de som utnyttjar universitet som ej är ackrediterade, tex. Fairfax, är mer måna om att få en titel än att faktiskt utbilda sig och det, anser jag, är osympatiskt.

  20. Jag som alltid trott att Fairfax var ett cigarettmärke.
    Men nu vet jag bättre…
    Bara man har pengar så kan man sitta på sin kammare och skriva om praktiskt taget vad som helst på en bunt papper om 123 sidor utan någon rättning och få en fiin MBA-examen vid det fejkade universitetet Fairfax, som numera ligger på skatteparadiset Caymanöarna.
    Tänk om Mona Sahlin hade köpt en sådan bluffexamen vilka löpsedlar det hade blivit! Det hade slagit hennes Tobleroneaffär med flera hästlängder.

    Nu är tonen misstänkt låg…

  21. Instämmer Sara G, bara på denna blogg är debattörer ute och letar i Sahlins gymnasiebetyg och finner skakande ”3,0 i medelbetyg”. Vore det skarpt läge skulle den borgerliga journalistkåren på några timmar grävt fram Ohlys betyg i kristendomskunskap från lågstadiet, intervjuat någon som kände Sahlin i lekskolan och jagat upp någon från det BB där Wetterstrand föddes.

    Härlig länk ”Leo”!

    It’s now possible to earn affordable
    ACCREDITED DEGREES! GET YOUR DEGREES IN JUST 5 DAYS!

    No Studies
    No Attendance
    No Waiting
    No Examinations
    No Hefty Fee

  22. ”Men vad som hör till saken är att Litorin satte sin bluffexamen längst upp på sin CV..” Och den naturliga förklaringen till det är?

  23. Sara G – jag skojar också ;-), som bara den, och det nästan hela tiden. Livet kan inte bara vara allvar. Inte ens i stunder som denna.

    Jag vill dock fortfarande hävda att Littorin kan ha handlat i god tro och verkligen varit övertygad om att han gjort något bra med den här examen. Men det blev fel och det har han sannerligen blivit varse nu ;-).

    Vi måste väl ändå vara överens om att man ofta får betala för en MBA??? Så så långt var det nog OK. Tror jag.

  24. Det är svinigt att bete sig som Littorin.

    Det är svinigt av Reinfeldt att låtsas som det regnar. Det var som någon sa TÄNK om det varit en sosse…

    Borgarpressen ligger lågt.

  25. Göran Persson har aldrig fått mitt beskydd ;-)

    Men jag har väldigt mycket tagit Danielsson i försvar, både på min blogg och annorstädes. Jag anser att han var utsatt för en komplott (kanske ordet är starkt) och att fokus hamnade allt för mycket på honom och hans pysslande i detalj. Han fick ta mer skit än han förtjänade och jag tror nog att han själv handlade i god tro från början och trasslade sedan in sig i diverse detaljer som media sedan dissekerade i detalj. Jag tycker synd om Danielsson som person.

    Det borde varit mer frågor kring varför statsministern tog så lång tid på sig att titta ut och varför inte krisorganisationen fungerade?

    Framförallt vad gör vi om det händer igen? Finns det då folk som har mandat att agera utanför sina egna budgetramar och blir betraktade som hjältar för att de gjorde något och inte tvärtom? Men det är den nya regeringens sak och den frågan ska ställas till dem. IMHO.

  26. För mycket länge sedan hamnade jag i en situation som rörde en då en framgångsrik och välrenommerad person. Denna person hade tillskansat sig ett ansenligt belopp med 6 nollor efter. I efterspel av den affären så fick jag hör av en person med samma partiböjelser att det som i dagligt tal skulle kallas bov, var en hedervärd person som hade misslyckats i sitt uppdrag.

    Jag har efteråt alltid undrat om misslyckandet bestod i att den hedervärda personen hade blivit avslöjad.

  27. Tänk på Skandiadirektörerna nu. Vad är det som gör att män (oftast män) i grupp tappar koncepterna helt och börjar hitta på den ena dumheten efter den andra. Det verkar som om man spelar ett spel och tror sig vara odödlig. Tills man blir ertappad med brallorna nere och då sticker vissa för de springer snabbare och så blir det en eller annan kvar som får stå och skämmas. I det här fallet åker in i finkan.

    Jag intresserar mig för vad det är som driver människor att göra såna här saker, att släppa ansvaret så totalt. Är det en tävling de håller på med kanske, omedvetna om omvärlden.

    Skandiagubbarna har fått mig att kippa efter andan många gånger. Där finns det ingen pardon, för det är inte en dumhet, det är en hel serie.

  28. Intressant herre den där Littorin, jag som egentligen inte bryr mig så mycket politik tycker hela scenariot är lysande.

    Rent teoretiskt kan han ju själv ha blivit lurad, och fått sitt diplom i god tro, han har ju trots allt betalat en icke anselig summa. Det finns gott om exempel på ”die dummen Schweden” när dom naiva hamnar utanför Sveriges gränser. Andra alternativet är att han medvetet stoltserat med diplom från ett fejk unversitet.
    Frågan är egentligen vad som är värst…..Min slutledning är att är han lurad så tyder det på en låg intelligens, och så lättlurad borde inte ett statsråd vara.

    Om han medvetet angett ett fejk diplom på sin CV är det ett risktagande som har gått snett. Att ljuga är tillåtet (även om vissa här anser det fult) men blir man avslöjad så får man var beredd på konsekvenser. Vi får väl se om konsekvenserna enbart blir att schavottera i press och bloggvärlden eller om han får söka sig ett nytt jobb.

    Tvingas han söka nytt jobb blir det nog dags att justera CVn lite grann

  29. Med Littorins 115 poäng (om det nu är sant) vid Lunds universitet så kan han inte ha varit ovetande om de akademiska spelreglerna, som inte skiljer sig väsentligt över världen. Man får inte så där utan vidare en Master-examen.
    Jag tvivlar på att Littorin har handlat i god tro när han tog kontakt med Lurifax- universitet och började ”studera” där.
    Det finns en uppsjö av högskolor i USA – och de svenskar som ämnar studera i USA brukar vanligtvis ta reda på skolans status mm. eftersom högskolorna där är rangordnade efter en lista.
    Littorin kommer inte ens ihåg vad universitetet låg, vad hans handledare hette, hur mycket hans ”examen” kostade.
    Det är saker man brukar lägga på minnet.

  30. På blekinge tekniska högskola kan man ta en MBA utan att någonsin besöka universitetet. Den sker helt på distans. Är detta också en bluffexamen? Det finns fler svenska universitet som erbjuder magisterexamen helt på distans. Hur ska vi förhålla oss till dessa?

    Universitetet som han gått på är inte godkänt i USA. Är det deras system vi ska luta oss på? I så fall finns det många examen i Sverige som inte kommer att vara godkända.

    Men visst är det klantigt det kan man ju inte förneka, men att beskylla honom för allt han blivit beskylld för för att han läst allt på distans är väl lite väl att ta i. Funderade själv på att ta en MBA från BTH på distans eftersom det skulle ge mig möjligheten att fortsätta jobba i i sthlm men att ändå lära mig nya saker och få en examen. Men vem vet, om 10 kanske jag blir tvingad att ta bort det från min CV efter ett omfattande mediadrev.

  31. Sara G kanske kan vara domare i målet när det kommer upp i hovrätten? Jag är gärna försvarsadvokat tillsammans med Anders&Co. Jinge som åklagare.

  32. Anders, att läsa på distans är en sak att handla i titlar är något annat. För trettio år sedan besökta jag svarta marknaden i Warszawa där det gick det utmärkt att köpa både lägarlegitimationer, körkort eller eller diverse universitetsexamina. Den som möts av erbjudanden från olika ”universitet” i världen och kanske snart även i Sverige, som: ”No Studies, No Attendance, No Waiting, No Examinations, No Hefty Fee” bör inse att det inte handlar om distansstudier utan bedrägerier.

  33. Blekinge tekniska högskola är inte heller känd som en ”diploma mill” vilket Fairfax ’Univeristy’ Institute är. Och det är inte enbart i USA som deras ’utbildningar’ och ’examina’ saknar värde.

    ”Fairfax University är inte ett erkänt och ackrediterat universitet. Vi bedömer inte ansökningar som gäller utbildningar därifrån. Det blir avslag direkt, säger Lars Petersson, avdelningschef på Högskoleverket, till SVT”

    Det är knappast distansutbildningar generellt som är problemet i fallet Littorin. Utan en bluffexamen från Fairfax UI, även känt som diplomfabrik på skatteparadiset Caymanöarna, speciellt.

  34. Skillnaden mellan utbildningarna vid Fairfax University resp. Blekinge tekniska högskola är att den senare granskas kontinuerligt av tillsynsmyndigheten Högskoleverket som ställer relativt höga kvalitetskrav. Din argumentation skulle ha någon form av beviskraft om HSV hade tillbakadragit BTH:s examinationsrätt. Fairfax University har till skillnad från BTH ingen examinationsrätt i USA varför Littorin inte erhöll någon MBA-examen. Han fick säkert motta ett fint diplom efter att ha satt in närmare 40 000 kronor på ett bankkonto, men det är ingen MBA-examen.