Joshua Slocums resa

Jag har en bok i min bokhylla som jag säkert har läst femton gånger vid det här laget, och nej det är inte Bibeln.

Boken är skriven av den gamla valfångst-
kaptenen Joshua Slocum, en man som växt upp på den amerikanska östkusten. Efter sitt värv som kapten på ett antal valfångstfartyg så arbetade han i handelssjöfarten och gjorde också en sejour som kapten på den numera världsbekanta Explorer, ett av världens första krigsskepp byggt av pansarplåt.

Men det har inte gjort honom berömd, nej historien minns honom mest för att han var den första människan som seglade jorden runt helt ensam. Han gjorde det med en egenhändigt totalrenoverad gammal ketch som han sjösatte 1895 och sedan gav sig iväg med. Resan tog runt tre år och han kom tillbaka till Boston 1898.

Man kan inte beskylla Joshua Slocum för att vara en bra författare. Han har ett torftigt språk och skulle knappast ha fått något publicerat om han hade försökt sig på att skriva om t.ex. valfångst. Men nu gjorde han inte det utan i stället berättade han om sina vedermödor med att renovera fartyget han fått till skänks, Spray, och om resan han gjorde.

Och det är också orsaken som till att han blivit berömd. Mitt tummade exemplar av en pocketutgåva från 1977 kostade fem kronor när den gavs ut av Bok för Alla. Boken finns på antikvariaten och den engelska utgåvan lär finnas på nätet.

Det är förstås – Äventyret som gjort namnet odödligt. Han gjorde det som många inte ens vågar drömma om, han reste iväg och upptäckte världen som på den tiden, och med dåvarande kommunikationer inte var van att bli upptäckt. Han träffade människor som aldrig förut sett en vit man, många av dem han mötte tvivlade på hans historia. Hans torftiga språk leder läsaren till att själv fylla i hans berättelse där bristen på lokal färg blir alltför svår.

Nu när höstmörkret faller och vi snart har de första snöstormarna över oss så flyttas boken från hyllan till mitt bord i vardagsrummet. Snart kommer jag åter att vara med om otäcka stormar på indiska oceanen, träffa på misstänksamma indianer i Sydamerika eller drabbas av en ondsint liten krabba som envist försöker hålla fast båten med ett grepp om kölen.

Sök rätt på den här berättelsen om du har behov av att knyta fast hatten med ett snöre någon gång ibland..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Joshua Slocum, Spray, Ensamsegling, Boktips, Äventyr[/tags]