JAS, mutor, moral och skattepengar


Dubbelmoral är något som vi praktiskt taget jämt stöter på vilket vi vill det eller ej. Nu är det långt ifrån någon svensk företeelse, men visst kan man tycka att den är värst på hemmaplan. Kanske just därför att vi ser den tydligare.

Och hur hanterar vi frågor, t.ex. om mutor? Jo mutor fördömer vi nog enhälligt. Och inom affärslivet så är det verkligen en sorts affärsmetod som man tar avstånd ifrån. På pappret…

För närvarande pågår det ett antal utredningar om mutor, och bland annat en inte helt okänd mobiltelefontillverkare har smusslat ut över tre miljarder till ett alpland och kan nu inte redogöra för vart slantarna tagit vägen.

Vem som berikat sig, förutom direktörerna, är helt skrivet i stjärnorna…

Dagens Eko i morse:

“Kritiken mot hanteringen av försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika växer såväl i Sverige som i Sydafrika. En tidigare hemlighållen rapport från Sydafrikas riksrevisor visar att det fanns allvarliga fel i upphandlingen och att dåvarande försvarsministern påverkade upphandlingen till förmån för Saab och dess brittiska partner. Den enda rimliga anledningen till det är att han mutats av Saab eller dess brittiska partner BAE. Det säger Gavin Woods, den förre ordföranden för riksdagens revisorer i Sydafrika.”

Läs Ekots artikel!

Nåå, men ägnar man sig åt mutor så åker man väl i fängelse kanske du säger..? Nehej då. Så är det inte. Att plocka ut några miljoner ur företaget och låta dem försvinna till ett antal lämpliga offshorebanker är i högsta grad en både vällovlig och laglig sysselsättning.

– Nej nu LJUGER du, tänker du kanske.

Ja om det vore så väl ändå. Läs om miljonären Claes-Ebbe (och jag som tyckte att det var taskigt att döpa mig till Jan-Inge) Alwén lyckades fiffla bort fem miljoner och dra av det på skatten. Och inte bara det, Länsrätten godkände också avdraget i företagets deklaration.

Ystads Allehanda: ”Claes-Ebbe Alwén slipper att skatta för nästan fem miljoner kronor han betalat i mutor när han som mellanhand hjälpte Försvarets materielverk (FMV) med stora vapenaffärer i Ryssland. Det slår länsrätten fast i en dom i en tvist mellan skatteverket och Claes-Ebbe Alwén. – I och för sig får det ses som naturligt att Claes-Ebbe Alwén inte kan uppvisa verifikat avseende de belopp som uppgetts utgöra mutor, skriver länsrätten i domen”

Läs Ystads Allehanda!

Att Claes-Ebbe är inblandad i även spionaffärer spelar i sammanhanget mindre roll. Men det visar ju på ett tydligt sätt att dubbelmoralen i Sverige inte är ett undantag utan att den är satt i system.

Att betala mutor och dra av dem på skatten är uppenbarligen god affärssed.

Att man måste muta folk för att sälja Saabs senaste jordfräs är ju inte speciellt förvånande. Det trista är att det är vi skattebetalare som bekostat utvecklingen av den emedan det är storfinansen som drar hem vinsterna.

Ja, sådan är den fria marknadsekonomin..