Italien väljer bort EU, IMF policy och den nyliberala spekulationskapitalismen (?)



Det är nu kris i Italien , i EU:s ledande kretsar, på finansmarknader och bland börsspekulanter efter det italienska valet. Reaktionerna var de motsatt då Mario Monti utan demokratiska val utsågs att leda Italien. Italien har världens tionde största ekonomi och den fjärde största ekonomin i EU. Förutom ekonomiska problem lär korruptionen vara utbredd liksom nepotismen. Maffian finns kvar, infrastrukturen är nedsliten, arbetslösheten hög och barnafödandet rekordlågt. Det har knappast varit någon tillväxt under detta millenium. Då euron infördes för drygt 10 år sedan halverades växelkursen för den italienska liran med 50 %. I detta blogginlägg har jag haft särskilt gläde av ett blogginlägg av Pål Steigan.

Monti hade ganska väl lyckat genomföra EU:s nedskärnings- och besparningspolitik. Fattigdomen och arbetslösheten hade ökat. Han fick sitt straff, med dåligt valresultat. Den dominerande ekonomiska politken är en variant av IMF:s välkända åtstramningspolitik som åstadkommer sådant elände i Grekland, liksom i många andra länder tidigare. Detta har behandlats tidigare i blogginlägg här. USA, som har ett dominerande inflytande i IMF och som är det enda landet med veto där (demokratiskt, inte sant) för själv en väsentligen motsatt politik. Man trycker sedlar, staten stödjer industrin med uppköp och stora lån, och för en tydligt expansiv politik, om än med ganska magra resultat pga den djupa krisen som kapitalismen som sådan är i. Det ska medges att man lättare kan göra detta som enda supermakt och med dollarn som reservvaluta. Men det är nog dags att antingen damma av Keynes på allvar, eller bättre upp, genomför att betydligt mer demokratiskt ekonomiskt system – demokratisk socialism. Då kan man börja bygga bort orättvisor, arbetslöshet och på ett vettigt sätt planera för en långsiktigt hållbar utveckling.
Monti images

Det bör nämnas att Monti tidigare arbetat för den kända eller kanske snarast ökända stora och världsledande investbanken Goldman Sachs. Denna bank blev föremål för rättegång 2009 för att ha lurat kunder med subprimelån och för att ha hjälpt Grekland att frisera sina ekonomiska data för att kunna bli medlen i EU.

Mångmiljardären Silvio Berlusconi har misskött landet som premiärminister under många år. Vem tror att en så’n som Berlusconi hade kunnat komma tillbaka efter vanskötsel av landet, prostitutionsskandal och dom för korruption om han inte var miljardär med mångårig stor kontroll av media och om inte EU:s påtvingade åtgärder varit misslyckade. Han har nyligen åter hyllat den tidigare fascistiske diktatorn Mussolini för bra insatser, men har faktiskt kritiserat dennes raslagar. Han fick nu prelimniärt 29,2 % av rösterna, indirekt en svidande kritik mot den förda politiken. Berlusconi har lovat avskaffa en impopulär fastighetsskatt om han vinner och blivit populär bland väljare genom att kritisera EU:s åtstramingspolitik – som han själv la grunden till genom sin usla politik.
Berlusconi untitled

Valets vinnare(?) med majoritet i underhuset är Partito Democratico (PD) som leds av Pier Luigi Bersani och som fick 29, 6 % av rösterna enligt uppgifter på kvällen 26/2. Enligt uppgifter får Berlusconi majoritet i överhuset. PD är ett centrum-vänsterparti, som uppstod från resterna av Italiens tre största pariter under decennier, nämliga krist-demokraterna, kommunisterna och socialistpartiet. Det är Italiens främsta EU-vänliga parti, som lovat att fortsätta Montis politik.
Bersani untitled

Beppe Grillo, komiker och liksom Berlusconi miljardär är valets ”rockie” med närmare 25 % av rösterna. Hans parti ”Rörelsen fem stjärnor” säger sig vara varken höger eller vänster men framåt. Man har lyckats bra med sitt arbete på socialmedier och beskrivs inte som ett vanligt parti. Partiet är för offentlig skolväsende och offentlig sjukvård (i motsats till svenska större partier) och mot EU och Monti, liskom Berlusconi. De två miljardärerna får alltså ungefär hälften av rösterna – främst för en protestpolitik mot dagens situation. En av anhägnarna är Nobelpristagaren Dario Fo, som ser detta ”som en seger för ungdomen.” (DN 26/2)
Beppe Grillo untitled

Desto mer glädjande är att de fem fascistpartier som ställde upp i valet fick så låga siffror. Desto tråkigare att det vänsterinriktade partiet SEL endast fick 3 procent.

Enligt DN idag menar professorn i statsvetenskap vid Roms universitet Giovanni Orsina att han mest tror på en koaltion mellan EU-vänliga PD och Berlusconi, vars politik starkt bidrog till krisen och den nuvarande situationen. ”Om man skulle ge upp och gå till nyval med samma vallag så skulle Beppe Grillo antagligen få 45 procent.”

Konklusion: Centrumvänstern får majoritet i underhuset och Berlusconi i överhuset. Valutgången kan tolkas som en protest mot EU:s nedstramningspolitik, mot den politiker som främst förträdde den (Monti), och i förlängningen mot IMF som starkt influerar EU:s ekonomiska politik, och faktiskt också som en protest mot dagens kapitalism. Det är mycket märkligt att inga ledande politiker på allvar ifrågasätter detta system och framlägger konkreta förslag på alternativ. (Det kommer förslag under våren på denna blogg. Just nu sliter jag för att hinna med.)


intressant.se, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

DN 26/2 SvD Expressen 26/2 Pål Steigan
DN 27/2 SKP-bloggen 27/2
SvD 27/2 Italien SvD AB 27/2 Björnbrum Jonas Sjöstedts blogg

Valresultat Rysslands röst