Israel-lobby stödjer förstås statskuppen i Egypten, men bilden är splittrad


Massmedia och (tidigare blogginlägg) har rapporterat om att egyptiska och israeliska styrkor tillsammans bekämpar islamistiska rebeller i samordnade aktioner i Sinai. Jämte Israel är USA det mest impopulära landet i Mellanöstern. Wall Street Journal rapporterade 9/8 att ”Anti-amerikanska fientlighet trappas upp i Egypten…”. Se bilden från WSJ!
Egypten protetster mot USA P1-BM636_LIONDO_G_20130808195519

Israel är ingen förlorare på händelseutvecklingen. Jag publicerar här utdrag ur ett brev 17/8 till USA:s kongress från AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), som enligt Wikipedia beskriver sig som America’s Pro-Israel Lobby. AIPAC arbetar sedan drygt 60 år för att främja Israelvänliga åsikter i USA:s senat och regering. Tillgångarna uppgick år 2011 till 105 milarder dollar. Uppgifterna kommer från ett blogginlägg hos MJ Rosenbergs site och ter sig högst sannolika. USA är det enda landet som kraftfullt kan påverka statskuppen och dödandet i Egypten. Men USA avstår och stödjer som man ofta gör en diktatur och en statskupp i praktiken. USA för ju ingen demokratisk utrikespolitik, vilket är väl dokumenterat. Och EU kan markera stöd för demokrati genom att stänga sitt stöd och vapenförsäljningen till militären i Egypten.
egypt-massacre

Det är illa nog att AIPAC äger kongressen, med sina kampanjbidrag (1) för att upprätthålla den massiva stödpaketet till Israel utan villkor (2) för att förhindra kongressen från att ens tala om ockupationen av Västbanken eller strypningen av Gaza och ( 2) att inleda krig med Iran genom att insistera på att krig är det enda sättet att stoppa Irans kärnvapenprogram, efter AIPAC:s sanktioner inte gör det.

Nej, AIPAC är inte nöjda med det utan kräver nu att USA fortsätter med sitt stödpaket på 2,5 miljarder dollar (10 miljarder kronor) till den egyptiska juntan. Enligt den judiska Telegraphic Agency, har AIPAC skickat följande brev till kongressen.

Brevet till kongressen: ”Våga inte att minska stödet till den egyptiska juntan”Samtidigt rapporterar New York Times att Israel faktiskt uppmuntrade den egyptiska kuppen.
Israelerna, vars militär hade nära band till general Sisi från dennes tidigare tjänst som chef för den militära underrättelsetjänsten, stödde också maktövertagandet. Västerländska diplomater säger att general Sisi och hans krets verkade vara i nära kommunikation med israeliska kollegor, och diplomaterna trodde israelerna också lugnade egyptierna att inte oroa sig för amerikanska hot att skära av stödet.

Med andra ord uppmanade den israeliska regeringen general Sisi att gå vidare och störta regeringen eftersom han kan räkna med att AIPAC ska se till att Egypten ändå får det årliga bidraget på 1,5 miljarder dollar.
Och det är precis vad som händer. För den israelisk-egyptiska freden stödjer Israel masslakt i Egypten och ser till att USA också gör det. Och inget av detta är en överraskning.
Al-Sissi untitled.


i Andra om: , ,, , Obama, , , , , , , , ,

MJ Rosenberg Wall Street Journal 9/8 Globalresearch 12/8 Bilderblogg 15/8 DN 28/7 Globalresearch 28/7DN 11/7 Ahramonline Globalresearch William Engdahl 4/7 Globalresearch Michel Chossudovsky 4/7 Bilderblogg 7/7 Björnbrum Intervjun med Dr TarpleyIMF del 1 blogginlägg DN 3/7DN ledare 3/7DN 28/1 DN 27/1 SvD 28/1 Abu Dhai AftonbladetDN 29/1 Expressen Humanistbloggen Anders Svensson 9/12 Dagens Arena DN 7/12Bilderblogg 7/12 Annarkia 26/11 DN ledare 27/11Anders Svenssons blogg DN 6/12 Lars Linders bloggGlobal Research 27/11Samir Amins artikelMR youtube Annarkia DN 26/11SvD 26/11 AB 26/11 DN 25/11 SvD 25/11 AB 25/11 Expressen 24/11 Globalresearch SVT 25/11