Det bidde ingen kostym, det bidde en Jytte!


Uppdaterad – SSU väljer idag efterträdaren till den skandalomsusade Anna Sjödin, känd från restaurangen Crazy Horse.

Jag funderade på om jag kan erinra mig om Anna Sjödin gjort något mer än slagits med vakterna på Crazy Horse och kallat en av dem för svartskalle, men jag minns inte något. Om det beror på bristande intresse och inblick i Socialdemokraternas ungdomsförbund eller om det är ett resultat av massmediernas skriverier låter jag vara osagt. I värsta fall så beror det på att hon faktiskt inte gjort något av betydelse eftersom hon också beskrevs som höger.

Och uppenbarligen så är de aktuella kandidaterna lika goda kålsupare som Anna S, både Jytte Guteland och Laila Naraghi beskrivs som stående till höger, något som knappast lär gynna förbundet oavsett vem av dem som väljs. När en blivande ordförande i SSU beskrivs i termer av ”höger” så är det illa ställt med förbundet. Dels har man en partiordförande som knappast kan beskrivas på annat sätt, dessutom var den förre partiledaren en dominerande högerperson.

Tror man från (s) sida att man ska vinna tillbaka de väljare som valde Sveriges nya ”arbetarparti” genom att bli lika mycket höger som moderaterna så är man definitivt på fel spår. Det som nu behövs är ett tydligt vänsteralternativ, något som visar de traditionella socialdemokratiska värderingarna, knappast något flirtande med de nyliberala i alla fall.

Jag vet det, och jag är övertygad om att många andra vet det. Idag applåderar arbetarrörelsens företrädare pigavdrag och andra högeridéer helt utan att reflektera. Att det blir de sämst ställda som får betala för dessa pigor utan att själva kunna utnyttja dem blundar man för. Ändå så inbillar man sig att man ska kunna utgöra ett trovärdigt alternativ när befolkningen ska gå till valurnorna nästa gång.

I förrgår skrev jag om Mona Sahlin och hennes tillkortakommanden i politiska debatter. Det är en kritik som jag själv anser vara rätt allvarlig. Inte bara har den nya partiledaren en betydande brist på trovärdighet, hon är dessutom utomordentligt tunn politiskt. Och arvtagarna, vars enda fördelar tycks vara könet, är uppenbarligen lika tunna. Sedan undrar man varför SSU tappat så enormt många medlemmar?

Det lär inte den nu nyvalda Jytte Guteland kunna ändra på med mindre att SSU ser över sin politiska inriktning…

Källor: SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]SSU, Jytte Guteland, Laila Naraghi, Anna Sjödin, Socialdemokraterna, Arbetarrörelsen, Högersossar, Val 2010, Politik[/tags]