I Provence – Hollywood, klasskamp och marknadSäg Provence och de flesta tänker på något positivt. Sol och värme, St Tropez, Camargue, Nice, Avignon och Chateau-neuf-du Pape. Instämmer, det är underbart -är där sedan igår och i 2 veckor. Jag hade med mig några förberedda blogginlägg som räcker några dagar då barnen är här, och sedan ska jag ändå försöka vara aktiv. Det är inte så lätt med 32-34 C i luften och 26 C i poolen.
Vi bor i en liten by i centrala Var, 7 mil från kusten. I departementet Var ingår bl.a St Tropez (som vi undviker), Frejus, St Raphael, Brignoles etc. Vi älskar vår lilla by med omkring 2000 invånare och synnerligen trevlig stämning och låg kriminalitet.

I slutet av 1800-talet fanns här industri med många kvinnliga arbeterskor. Man exporterade då silkesmaskslarver till Kina. Annars är det jordbruksområde, och alltfler turister, på gott och ont.
Byn är känd som socialistisk. Som många andra franska byar har den en historia på flera hundra år (nedtecknat för hand av en självlärd byhistoriker), färgad av Frankrikes ej sällan våldsamma historia. I byns historiebok kan man läsa hur olika familjer ställde sig vid revolutionerna och i krig.

Motståndsrörelsen mot nazisterna hade sina anhägnare också här. Byns hjältar framför andra är de unga män i motståndsrörelsen som sköts av nazisterna i augusti 1944, då Paris var på väg att intas, och en gata är uppkallad efter en av dem. Varje år i en minnesdag i augusti hyllas de på torget, dels av sina gamla överlevande kamrater, och dels av byns honoratiores, med borgmästaren i spetsen. Även officiellt är de alltså hjältar. Vår närmaste granne var en av dess ledare lokalt.

De ”Röda” och de ”Vita” hade sina egna affärer, sina egna vinkooperativ och barnen fick lära sig vilka man skulle hälsa på och vilka man inte fick hälsa på. Motsättningarna var djupa i denna by, som i andra. 1967 slog man dock ihop kooperativen, och vi som är här korta perioder märker inte av motsättningarna, som säkert minskat betydligt. Men klasskillnader är förstås tydliga även här. På lokala evenemang är de bästa platserna reserverade för borgmästaren och hans medarbetare, och är fortfarande reserverade även om de inte dyker upp enligt min iakttagelse.

För den politiskt intresserade som är här är detta mycket intressant och levande. Men tiderna har ändrats. Brad Pitt & Angelina Jolie och George Clooney har köpt egendomar ute på landet ungefär 1,5 mil från vår by, 2 km från varandra. Även om detta inte är någon utpräglad turisby, är det gott om turitser på sommaren.

Idag är det marknad, en stor folkfest på sommaren med alla turister, och viktig hela året runt.
Är det möjligt att kombinera politiskt vänsterengagemang med att njuta av folklivet en marknadsdag? Det känns mycket naturligt!


i , , , ,,

Provenceweb DN SvD