Högerregeringen talar med kluven tunga


Igår så brände enligt uppgift ett antal huliganer en docka föreställande vår statsminister, man brände även något som skulle föreställa Sveriges flagga. Då förklarade vår osynlige statsminister:

Reinfeldt i SvD: ”- Samtidigt är vi måna om att stå upp för den yttrandefrihet som är grundlagsfäst och som är naturlig för oss och som handlar om att vi inte politiskt fattar beslut om vad som publiceras i tidningar.”

Jag håller helt med om den saken. Samtidigt så kan jag tycka att högerregeringen har vissa svårigheter när det gäller att hålla en konsekvent linje. För enligt DN idag så säger vår justitieminister Beatrice Ask angående fångars rätt att ta del av sådant som publiceras i tidningar:

Beatrice Ask i DN: ”- Det är i grunden bra att intagna läser böcker och tidskrifter och hänger med i det som är viktigt i samhället. Men det måste finnas en möjlighet för Kriminalvården att säga nej till sådant som kan störa behandlingen eller som är en fara för ordningen.”

Högerregeringen har uppenbara svårigheter att hålla ihop ett sådant resonemang. För om politiker ena stunden säger att de inte ska lägga sig i vad som skrivs i tidningar beroende på vår grundlag som garanterar yttrande-
friheten, hur ska de då kunna motivera inskränkningar för vissa grupper att då ta del av dessa tidningar?

De mänskliga fri- och rättigheter som instiftats av FN, som anammats av EU och svensk grundlag gäller – alla.

Att man utsätter vissa brottslingar för en inskränkning i deras fysiska frihet under ett antal månader upp till livstid betyder inte att man har rätt att hindra dem från att läsa de tidningar de vill. Ett sådant beslut kräver givetvis grundlagsändring och det står i strid med mänskliga rättigheter både globalt och inom EU.

Sedan finns det givetvis anledning att fråga sig vad som kommer nästa gång. Beatrice Ask talar om att begränsa litteratur som är en ”fara för ordningen” inne på kriminalvårdsanstalterna, man behöver inte vara särskilt konspirativt lagd

för att förstå att högerregeringen gärna skulle införa den begränsningen för samtliga innevånare i landet.

En nyligen genomförd undersökning där riksdagens ledamöter fick frågor om ifall de var positiva till att begränsa pressfriheten på vissa områden bevisar just det.

De av oss som från och till ägnar oss åt att måla fan på väggen bör genast uppsöka vår lokala färghandlare och köpa upp oss på ett lager av både penslar och målarfärg…

Källor: SvD DN SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Beatrice Ask, Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Mänskliga Rättigheter, Yttrandefrihet, Sveriges Grundlag, Åsiktsfrihet, Demonstrationsrätt, Muhammedbilder, Judesuggor, Konst, Populism, Politik[/tags]