Högern vill avskaffa värnplikten


Förra gången en borgerlig regering gjorde något drastiskt med våra svenska soldater var väl Ådalen 1931 har jag för mig. Nu vill man ha en yrkesarmé och argumentationen är minst sagt tveksam.

Till att börja med så ska vi ha värnplikten kvar, en allmän plikttjänstgöring för både kvinnor och män med mönstring vid 18 års ålder. Sedan ska man i första hand välja dem som vill ha soldatutbildning till militärtjänstgöringen, och de som vägrar ska inte riskera straff för det. En sorts frivillighet. Men pliktverket kan också ta ut folk till civilförsvarsutbildning och andra mer samhällsbetonade verksamheter som miljövård och liknande.

Att jag vill ha det så beror på att det annars riskerar att bli en kraftig snedrekrytering till försvaret. Vi är inte betjänta av att ha ett antal tusen skjutglada stridisar i vårt försvar, vi behöver vanliga ungdomar med normal rättskänsla och normala värderingar. Sådant motverkar möjligheten att återigen hamna i en situation där man sätter in soldater med skarpladdade vapen mot det egna folket.

Nu var det länge sedan Ådalen hävdar kanske någon, men det var inte länge sedan alls. Minns ni inte hur diskussionens vågor gick höga efter Göteborgskravallerna? Då var det många som beklagade att vi inte hade just en yrkesmilitär som man hade kunnat sätta in mot demonstranterna. Så nästa Göteborg kan visst komma att bli ett nytt Ådalen.

Sedan är det förstås också ett faktum att regeringen inte kan skicka 1200 värnpliktiga soldater till någon av världens krishärdar. Det är en bra garanti för att inte smygvägen tvingas in i några militära aktioner som helt saknar folkligt stöd. Hade vi redan haft en styrka så hade den bemannat den svenska Nordic Battle Group på direkten och skickats till Afghanistan för att hjälpa USA med Kriget mot Terrorismen. Nu är det definitivt mycket svårare att göra en sådan sak.


Det känns som en hopplöst konstig sak att behöva argumentera för att vi ska ha ett folkförsvar och att alla ungdomar ska ha möjlighet att få den utbildningen. Att sen inte alla kommer att få den är en helt annan diskussion.

Källor: SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Värnplikt, Pliktverket, Civilförsvarsplikt, Miljöplikt, Mönstrong, Högerregeringen, Yrkesarmé, EU, Kriget mot Terrorismen, Ådalen 1931, Politik[/tags]