”Generalens Son – en israels resa genom Palestina” – ny bok på svenska!


Detta är en personlig presentation av den nya boken ”Generalens Son; en israels resa genom Palestina” skriven av Miko Peled – nu på svenska! Den är skriven av översättaren Kjersti Rekve.

Artikeln.
Första gången jag hörde talas om Miko Peled var genom ett citat av honom på Facebook där det stod:

”If opposing Israel is anti-semitism, then what do you call supporting a state that has been engaged in brutal ethnic cleansing for seven decades. What does that make you?”.

Det var ett citat som träffade rakt i hjärtat – för visst hade jag blivit kallad antisemit för att jag bojkottade Israel på grund av deras politik gentemot palestinierna. Och utan tillräcklig kunskap blir man tyst inför beskyllningen att vara antisemit.
Generalens son
Jag sökte efter hans bok ”The Generals Son; Journey of an Israeli in Palestine” med förhoppningen att den skulle finnas på svenska, vilket den inte gjorde. Och jag ställde mig tveksam till att köpa boken på engelska då jag trodde den skulle vara svårläst. Men det var så många som rekommenderade både Miko Peleds bok och hans föreläsningar, som finns på Youtube. Så jag började med att lyssna på en föreläsning på Youtube och blev fast! Miko Peleds sätt att framställa problematiken i Israel/Palestina var imponerande i all sin enkelhet. Det var verkligen gräsrotsnivå och det är på den nivån alla förändringar och revolutioner startar.

Jag beställde den engelska versionen av boken ”The Generals Son” och sträckläste den. Och när jag läste den så tänkte jag att, denna bok måste komma ut på svenska.

Så under hösten och vintern 2014/2015 arbetade jag med att översätta boken till svenska. I mars 2015 kunde jag överlämna den kompletta översättningen till det amerikanska förlaget ”Just World Books” och sedan väntade jag…

Hösten 2015 erbjöd jag mig att hjälpa till med kontakter med svenska förlag i arbetet med att få boken publicerad på svenska. Jag skickade utdrag ur manuset till både stora och små förlag här i Sverige. I februari 2016 fick jag positiv respons från ett förlag som sa att de absolut var intresserade – de skulle diskutera vidare. Tiden gick och jag pushade på med jämna mellanrum och lobbade för boken förstås och det var en lång process. I november 2016 hade bokförlaget en slutdiskussion och omröstning och det blev en knapp majoritet för… Nej tack!

I det läget fanns det två alternativ för mig, det ena var att ge upp… och det andra alternativet var att ge ut boken i egen regi. Det första alternativet förkastade jag efter 5 sekunder. Det andra var mer intressant.

Så nu är ”Generalens Son; en israels resa genom Palestina” skriven av Miko Peled här! På svenska! Nästan tre år efter att mitt översättningsprojekt startade. Och jag hoppas att du som läser boken på svenska blir lika uppmuntrad som jag blev att delta i gräsrotsrevolutionen. För visst känner vi oss hjälplösa många gånger och tänker – vad kan egentligen jag göra för att förbättra situationen för palestinierna? En sak som man absolut kan göra är att bojkotta israeliska varor. Är apelsinerna, grapefrukten, dadlarna från Israel? Köp dem inte. Bojkotta SodaStream – hitta alternativa kolsyremaskiner. Kort sagt, häng med i BDS-rörelsen (Bojkott, Deinvestering, Sanktioner). BDS fungerade i Sydafrika och kommer att fungera på Israel.

Länk till bokförlaget: http://www.litenupplaga.se/1705

Bokförlagets presentation av boken:

1997 drabbade en tragedi den israelisk-amerikanska familjen Miko Peled. Hans älskade systerdotter Smadar dödades av en självmordsbombare i Jerusalem. Det dödsfallet drev Peled ut på en upptäcktsfärd. Det drev honom att ompröva många av de föreställningar han hade vuxit upp med, som son och sonson till ledande personer i Israels politiska och militära elit. Under åren som följde förvandlades han till en modig och visionär aktivist i kampen för lika rättigheter och för en hoppfull, varaktig fred mellan israeler och palestinier.

Den personliga resa som Peled företar resonerar med den bana som hans far tog, 40 år tidigare, Matti Peled, känd israelisk general (och senare fredsaktivist). Miko Peled berättar om hur det var att växa upp i Jerusalem, i hjärtat av den krets som styrde det då unga landet, Israel, och om hans tjänst i den israeliska armén… Sedan, efter att hans systerdotter dödats, tar han oss med i sina första försök att nå ut till palestinierna, och till hjärtat av hans senare solidariska aktivism. Generalens Son ger en intim bild av de farhågor som hemsöker båda folken – men även det mod och den kreativitet hos dem, som i likhet med Miko Peled, driver en orubblig gräsrotsrevolution för jämställdhet i det heliga landet.

i Andra om: , , , , , , , ,