Front National vann valet före högern+socialisterna i grannstaden Brignoles i ProvenceFör en vecka sedanrapporterade jag att Front Nationals kandidat Laurent Lopez vann första omgången av kantonvalet staden Brignoles med 16 000 invånare i Provence, Frankrike. Han fick drygt 40 % av rösterna, högerns (UMP:s) kandidat 27 %, kommunisterna 15 % medan socialistpartiet var utraderat. Endast 36 % röstade av de röstberättigade. I andra valomgången igår röstade 46 %, och FN:s kandidat segrade klart med 54 % av rösterna (5301 röster) medan UMP:s kandidat alltså fick 46 %. Det är naturligtvis trist för oss som nu bor i en liten by 2 mil från Brignoles, dit vi far för större inköp som man gör när man bor i en liten by i närheten. Vi känner Brignoles med 17000 invånare ganska bra sedan 20 år tillbaka och har goda vänner i trakten. Men betydelsen av valsegern går långt utöver vår lilla besvikelse.
3495013_3_Lopez Le Monde 109a_laurent-lopez-le-candidat-frontiste-a-battu_f4ecb557a7884454ccca694dabeb378a

Lokal demokrati.
Frankrike har 66 miljoner invånare, ungeför 7 gånger fler än Sverige. Den lokala demokratin kan sägas vara mer utvecklad än i andra europeiska länder, vilket går tillbaka till den franska revolutionen 1789. Medan Sverige har omkring 270 kommuner så har Frankrike närmare 37 000, med en genomsnittlig folkmängd på mindre än 400 personer. Vår lilla kommun här nere har omkring 2000 invånare och leds sedan närmare 25 år sedan av en borgmästare som valts i återkommande lokalval. Runt sig har en grupp medarbetare på Hotel de Ville, stadshuset. De är lätta att få tag i, och borgmästaren finns med i alla möjliga sammanhagn.

I våras var det folkliga protester mot planerna att hugga ned ett par 2-300-åriga fina plantaner på ett torg. Vi var där, men borgmästaren Jean-Pierre var också där vardagsklädd och lyssnade och pratade med oss demonstranter, som ende kommuntjänsteman. Träffar man honom på ett bageri då man köper morgonbaguetten så blir det hanshälsning och en pratstund med personalen och oss andra kunder. (Han fördelar förstås sina brödinköp mellan de tre bagerierna, oberoende av preferens – brödet har litet olika smak på de tre bagerierna). Och plantanerna står kvar. Och det är klart att man såg honom på den stora loppmarknaden (Vide Grenier) i byn i söndags.
Det finns 101 departement och ungefär 4000 kantoner, som vanligen omfattare flera kommuner och verkar ha en slags länsstyrelsefunktion. Det var i valkretsen Brignoles med omnejd som Laurent Lopez, FN segrade.

Marine Le Pen

Valresultat tilldrar sig stor uppmärksamhet i hela Frankrike. Det var första nyhet på TV-nyheterna på kanalen Fr 1 igår kl 20 (motsvarande Aktuellt), med mycket allmänna bekymrade kommentarer av bl.a premiärministern Ayrault och högerledaren och förre premiärministern Fillon.

Le Monde uppmärksammar det på första sidan och återger ett utalande av vinnaren ”Politik är som boxning, du bör vara försiktig men ladda upp för en rejäl smäll i slutet av matchen,” sade Laurent Lopez, Front Nationals kandidat. ”Jag tänker på mina väljare, på alla dem som tillhör småfolket”, sa Lopez. Det är en tydlig seger, en gudomlig överraskning. Det lyckades trots UMP – PS alliansen”
”Detta är en stor seger”
sade Marine Le Pen, ledaren för Front National i Le Figaro, och tillade: ”När vi är enade är vi fransmän oövervinnliga” Denna seger är en vändpunkt och en bekräftelse den republikanska fronten död och noterade att Socialispartiet (PS) hade uppmanat sina anhägnare att rösta på högeralliansen UMP rösta i denna avgörande omgång.” Men det räckte alltså inte. I synnerhet de vänsterorienterade väljare kan minnas från ett tidigare val när en kandidat motsatte sig dueller mellan FN och den kommunistiska borgmästaren. ”Denna seger, med en majoritet i två omgångar är ett första steg inför de kommunala valen i mars 2014” sa Lawrence Lopez som nu är kandidat för att ersätta den kommunistiske borgmästare Claude Gilardo i Brignoles.

FN vill bland annat göra tillgången till abort svårare eller olagligt, återinföra dödsstraffet och stoppa invandringen särskilt från utomeuropeiska länder och återinföra tullar. Men man vill också har större oberoende från EU och andra internationella organisationer, samt att Frankrike ska lämna euron, som skördat sådana offer i Frankrikes grannländer söderöver och i Grekland. Det senare kravet ställer sig många i vänstern bakom, men FN har ett annat perspektiv….

Traktens stora tidning ”Var Matin” skriver över hela första sidan ”La claque. Le FN remporte l’élection cantonale”(Örfilen. FN vinner kontonvalet). (Var är namnet på departementet Var, nr 83, där Brignoles ligger och där jag är nu).
Brignoles untitled

Socialispartiet (PS) och framför allt president Hollande är impopulär. Han har inte infriat vallöften och är allmänt svag och okarismatisk. Dock har han kraft att beslutsamt meddela att Frankrike gärna inleder ett brutal, illegitimt anfallskrig i Syrien, vilket de flesta fransmän är emot. Högeralliansen UMP är tydligt splittrad. Dess partisekreterare blev efter en bitter strid ledare före förre premiärministern Fillon, som har tydliga politiska ambitioner, medan Sarkozy nu börjar sticka upp huvudet ur vassen. Men varken PS eller UMP har något program i krisen. Ett program fordrar någon slags uppgörelse med kapitalismen i dess neoliberala nuvarande tappning, som ett absolut minimum. Om inte annat förstatliganden och en starkare demokratisk, statlig kontroll över produktionsmedlen med bibehållen kapitalism.

Den långvariga ekonomiska krisen och frånvaron av tillräckligt starka partier och fackliga organisationer i detta läge har öppnat utrymme för rasistiska och högerextremistiska partier i många europeiska länder. Holländska PVV partiet, lett av anti-islamisten Geert Wilders går bra i de senaste opinionsmätningarna. PVV förespråkar att Nederländerna lämnar både euron och EU. I Tyskland fick det helt nya anti -euro AFD-parti framgångar vid valet nyligen. I Grekland som är hårt drabbat har vi det fascistiska Gyllene Gryning, i Sverige de rasistiska SD, i Danmark Fremskridtspartiet, i Italien Lega Nord, och i Frankrike alltså Front National. Vid presidentvalet 2011 fick FN:s presidentkandidat Marine Le Pen 18 % av rösterna. Fem miljoner fransmän röstade på henne..

Som jag rapporterat i tidigare blogginlägg visar en ny opinionsundersökning att Front National kan få ett stort genombrott vid valet till Europaparlamentet i maj. Tjugofyra 24 procent av de tillfrågade sa att de kommer att rösta på FN,. UMP fick 22 procent medan PS kom trea med 19 procent. Tidningen menade att .”FN är i förändring, åtminstone i sin image to allmänheten. Dess plats är inte längre står vid sidan av det politiska spelet, men i centrum.”
Marle LePen _2198173b

Enligt en annan färsk opinionsundersökning stödjer 53 % av UMP:s väljare och hela 73 % av Front Nationals väljare tanken på samverkan vid lokalvalen i slutet av maj nästa år. Vid andra valomgången 2012 fick FN minst 43 % av rösterna i 51 städer i Frankrike med mer än 4000 invånare.

Jimmie Åkesson untitled

Front National och Sverigedemokraterna är invandrarfientliga men knappast fascistiska.Det är en historisk erfarenhet att rasistiska partier och fascistiska partier vinner mark vid en kris i kapitalismen. Uddén i fascismen är riktad mot arbetarklassen, de stora grupperna arbetande, mot radikala organisationer. Rasism behöver inte vara ett framträdande drag enligt historiker. Mussolini var ingen judehatare. FN betonar vikten av gamla sedvänjor och lokal kultur, liksom SD (minns Jimmie Åkesson i knätofsar). En grogrund för fascismen är odemokratiska korporativt sammansatta miljöer i EU. Det är en beslutsstruktur med kraft att sätta folkstyrelser och demokratiska konstitutioner ur spel.

Finns motkrafter?
Främsta motkraften är en politisk radikalisering av arbetarrörelsen och de fackliga organisationerna, som i stora delar av Europa sedan decennier vandrat allt längre åt höger. Detta gäller både Frankrike och Sverige. Främsta grogrunden för rasism och fascism är kapitalismens kris. Som marxismen velat hävda är staten den härskande klassens organ. Den härskande klassen består av en liten, liten grupp storkapitalister, i nära samarbete med ideologer bland annat. I takt med att den härskande klassen stärkt sin ställning på bekostnad av arbetarklassen, och till följd av en allt djupare kris i kapitalismen per se minskar utrymmet för reformer och förstaliganden är det ju inte tal om. Kamp mot kapitalismen – det är en nödvändighet för att minska stödet för rasism och fascism!

EU-frågetecken imagesCAS1TWS5


i ,, , , , , , ,
, ,, , ,, , , , , , , , ,

Le Monde 14/10 Var Matin 14/10 Liberation 13/10 kl 20.56 Le Nouvel Observateur 10/110 SvD Var Matin 7/10 Knut Lindelöf Le Figaro 10/10 Daily Telegraph 10/10 Anna-Lena Lodenius Pål Steigan 10/5 Knut Lindelöf 13/5 SvD 26/4DN Debatt Nils Funcke 23/4DN 22/4SvD 24/4Ab 24/4 DN rescension av Arnstads bok av Olle SvenningDN 4/4 SvD bokrescension Aftonbladet rescension av Arnstads bok Jinge ”Åh vilken röra – vad är fascism?” Annarkia 22/11 VarghjärtaDN Unga Sverigedemokrater vill ha Almqvist kvar DN Debatt 15/11 DN:s ledare 15/11 AB 15/11 Svd 15/11 Expressen 15/11 SvT 15/11 The Independent 30/8 SvT DN Breivik kommer ut SvD Proletären FIB-Kulturfront