Fidel Castro skriver om KoreaJag har knappast läst något av Fidel Castro, född 1926. Har du bäste läsare? Jag återger här en kolumn av honom från 4/4, som jag blev tipsad om. Han var i högsta grad berörd av Kuba-krisen 1962, där världen bedöms ha stått närmare ett kärnvapenkrig än någonsin efter andra världskriget. Läs du också och begrunda.
Castro imagesCAQ00YN9

Den heter ”Reflektioner av Fidel. Skyldigheten att undvika ett krig i Korea.”

”För några dagar sedan jag nämnde de stora utmaningarna mänskligheten idag står inför. Intelligent liv uppstod på vår planet för cirka 200.000 år sedan, även om nya upptäckter visar något annat. Man får förstås inte förväxla intelligent liv med förekomsten av liv som, i elementära former i vårt solsystem uppstod miljoner år sedan.

En nästan oändligt antal livsformer existerar. I det sofistikerade arbetet av världens mest framstående forskare har man nu tänkt på att reproducera de ljud som följde på Big Bang, den stora explosionen som ägde rum mer än 13,7 miljarder år sedan.

Denna inledning kanske kan ses som alltför omfattande om det inte var för att förklara allvaret i den händelse så otrolig och absurd som den situation som skapats på den koreanska halvön, inom ett ganska begränsat geografiskt område med närmare 5 miljarder av de 7 miljarde människor som för närvarande lever i planeten.
Kärnvapen I untitled

Detta är en av allvarligaste situationerna med risk för kärnvapenkrig sedan Kuba-krisen i oktober 1962.

År 1950 startade Korea-kriget som kostade miljontals liv. Detta skedde knappt fem år efter två atombomber hade exploderat över de försvarslösa städerna Hiroshima och Nagasaki, och på några sekunder hade dödat och bestrålat hundratusentals människor.
General Douglas MacArthur ville använda atomvapen mot Demokratiska folkrepubliken Korea. Inte ens Harry Truman tillät detta.
Det har bekräftats att Folkrepubliken Kina förlorade en miljon tappra soldater för att förhindra att en fientlig armé installerades vid landets gränser, och fick där hjälp av Sovjetunionen med vapen och fick också ekonomiska stöd.
Douglas Mac Arthur untitled

Om krig bryter ut , kommer människor på båda delarna av halvön att offras, utan nytta för någon. Demokratiska folkrepubliken Korea var alltid vänligt mot Kuba, och Kuba kommer att fortsätta att vara det mot DFRK.

Nu när landet har bevisat sina tekniska och vetenskapliga landvinningar, påminner vi henne om hennes ansvar mot de länder som har varit hennes vänner, och det skulle vara orättvist att glömma att ett kärnvapenkrig särskilt skulle drabba mer än 70% av befolkningen på planeten.
Obama hök untitled

Om en konflikt av detta slag bryter ut där, skulle Obama under sitt andra mandat begravas i en störtflod av bilder som skulle presentera honom som den mest illasinnade karaktären i USA:s hisoria. Det är också en skyldighet att undvika krig för honom och för USA:s befolkning.”

Tillägg av Anders Romelsjö. Hur kan konflikten lösas?

Vad sägas om följande försynta förslag, kanske magstarkt av en svensk, som bara varit i Sydkorea en gång. Skulle tro att åtminstone punkt 1-3 har betydande stöd i Sydkorea.

1. Fredsfördrag.

2. Återförening av Korea till ett land.

3. Samtal mellan Washington och Pyongyang och kanske FN och andra makter.

4. Ett slut på de årliga månadslånga USA-sydkoreanska krigsspelen riktade mot främst Nordkorea.

5. Upphör med sanktioner mot Nordkorea.

Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.


i Andra om: , ,, , , , , , , ,

Dagens Industri 12/4 DN 13/4 DN 5/4Pål Steigan 12/4 Globalresearch 1/4, Jack Smith Globalresearch 25/3 om kärnvapenhot mot NordkoreaGlobalresearch 27/5 2012 DN 9/4 DN 11/4 DN 12/2 DN 13/2SvD 13/2 AB 13/2Expressen Röda Malmö Svensson-bloggen Counterpunch FIB-Kulturfront DN 22/8 Economy Watch 24/8 Globalresearch 21/8 SvD 22/8 Aftonbladet Expressen 23/8 New York Times 3/8 SvT GP Pierre Gily