Fågelinfluensan slår mot godsjakten


Godsjakt är den sorts ”jakt” där man föder upp fasaner, änder och rapphöns bara för att betalande gäster ska få skjuta prick på dem. En vidrig form av organiserat djurplågeri..

Djurens enda uppgift är att födas, växa upp och sedan bli skjutna till slamsor av folk som betalar för ”nöjet” att döda. Att man föder upp utrotningshotade fåglar för stödutsättningar i naturen har väl knappast någon människa invändningar emot, men det reses en hel del berättigade frågor inför den s.k. ”godsjakten”.

Gräsanden är som bekant en ytterst vanlig fågel och den behöver inte födas upp för att beståndet ska fortleva. Därför är det analogt att fågelinfluensaviruset nu drabbar en uppfödning av just gräsand.

AB: Anläggningen med knappt 700 fåglar ligger i närheten av kärnkraftverket utanför Oskarshamn. Den plats där fågelinfluensan för första gången kunde konstateras i Sverige tidigare den här månaden. I hägnet föds vilda änder och fasaner upp för jakt.

Rimligen bör man lagstifta mot den här typen av verksamhet. Att föda upp djur för livsmedelsproduktion är en sak, detta är något helt annat.