Expressen, Helle Klein och EU


Expressens inställning till kriget i Libanon är mycket märklig. Idag toppar SvD och DN sina hemsidor med nyheter från kriget och Aftonbladet har nyheterna några stycken längre ner. Jag lade märke till att Expressen gjorde samma sak igår, värderade Mellanösternkonflikten som en liten nyhet.

Helle Klein skriver i en ledare i Aftonbladet idag: Handelsavtalen är dock inte villkorslösa. De ekonomiska förmånerna beror på om Israel respekterar de mänskliga rättigheterna. Här har EU ett ekonomiskt verktyg som unionen bör utnyttja i en av de allvarligaste konflikterna på länge i Mellanöstern. Redan den israeliska ockupationspolitiken och murbyggandet på Västbanken är brott mot mänskliga rättigheter och folkrätt, men det har EU upprörande nog hittills blundat för. Nu är det dags att visa sina europeiska muskler. Sverige bör driva att EU avbryter frihandeln med Israel så länge som landet bryter mot de mänskliga rättigheterna och folkrätten. EU:s utrikesministrar bör också kritisera USA för att blockera en FN-resolution om omedelbar vapenvila.

Givetvis har Helle Klein helt rätt. Nu om någonsin bör EU använda sig av de sanktionsmöjligheter de har när Israel vägrar uppfylla det avtal de har med EU. För enligt det avtal Israel har med unionen förpliktigar de sig att följa reglerna om mänskliga rättigheter, något de aldrig har gjort under den tid EU funnits.

Dessutom anser jag att Israels ambassadör ska utvisas ur landet. Om inte annat bör han kallas upp till UD och få motta en officiell protest från Sveriges regering. Göran Persson har visserligen uttalat sig i media, men nu är det dags att uppvisa lite praktisk handling också.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, aftonbladet, helle klein, israel, mänskliga rättigheter, eu handelsavtal[/tags]