Earthquake, The Big One..


Ska vi bilda Dysterkvistarnas Riksförbund? Jag borde i alla fall vara med där eftersom jag ofta låter mig förskräckas av diverse mer eller mindre plausibla katastrofscenarion.

För några dagar sedan skrev jag ju om tänkbara Pandemier, och nu efter gårdagens 8,7-jordbävning så kan jag inte låta bli att fundera över den och den gamla jordbävningen som ledde till tsunamin.

Jag vet inte hur många hundra tusen som dog då, men jag har för mig att det i alla fall var över en kvarts miljon människor. Det är fruktans-värda siffror, för en vanlig dödlig helt ofattbara.

Men det är ändå ett piss i Mississippi jämfört med ett värstascenario med en sådan stor jordbävning i San Fransisco, Los Angeles eller Tokyo.

Där talar man ofta om hur jordbävningssäkert man byggt, och hur duktiga ingenjörer man har. Men tänk, jag tror inte ett skvatt på att LA skulle klara en jordbävning på 8,7 på Richterskalan.

Folk som bor och arbetar där, ja de måste ju tro på det annars skulle de ju inte våga leva där. Men jag kan lugnt fortsätta att befara det värsta..

Min son bodde och pluggade i Los Angeles förra gången det var en bävning. Då var det 6 på Richterskalan och ett 50-tal dog. 8,7 är mer än 100 gånger så kraftigt. Så termen ”jord-bävningssäker” kommer många att få äta upp.

Frågan är bara hur länge det dröjer.

Stora jordbävningar verkar komma tätt nu..