Fredsprocessen Palestina/Israel


Idag har Mellanösternkonflikten återigen hamnat på ledarsidorna. Nu efter att George W Bush försöker lansera ytterligare en lögn i den långa raden av lögner.


Han säger sig nämligen
vilja få till stånd ett fredsmöte med alla parter, alla parter utom ”ondskans axelmakter” till vilka, förutom Syrien och Iran, nu även Hizbollah och Hamas hör, allt enligt George W Bush.

DN: ”Nu säger sig alltså Bushadministrationen, liksom Tony Blair, ny Mellanösternmedlare för kvartetten FN, EU, Ryssland och USA, eftersträva ett helhetsgrepp. Dock inte för alla inblandade parter. Bush inbjöd enbart dem som ”erkänner Israels rätt att existera” till höstens fredsmöte, det vill säga inte sådana centrala aktörer som Syrien, libanesiska Hizbollah, Iran eller ens Hamas, det palestinska islamistparti som vann flest röster i förra årets demokratiska parlamentsval…

…Allt talar för att detta upplägg är dömt att gå samma väg som tidigare ”vägkartor” och ”fredsprocesser”. De helt omänskliga levnadsvillkoren bland Gazas halvannan miljon isolerade invånare borgar för att hatet där mot Israel och USA, liksom stödet för Hamas, inte kommer att avta. Och Hamas, med stöd från Syrien, Hizbollah och Iran, lär även fortsatt kunna obstruera ofullständiga fredsprocesser.”

Bortsett från att jag håller med om det mesta i DN:s ledare så känner jag en viss sorg över att landets största morgontidning inte skriver rakt ut vad det hela handlar om. Den taktik som föreslås är givetvis helt dömd att misslyckas, och det vet varenda Mellanösternbedömare. Man kan inte under några villkor som helst utesluta den största gruppen, Hamas, från förhandlingar om palestiniernas framtid. Självklart så vill sionisterna det, varför skulle de annars satsa så hårt på att utbilda Fatah?

Det framkommer dessutom att CIA nu också är inblandat i att utbilda Fatahs säkerhetsstyrkor. Skeppar man dollar och vapen till Fatah så är det den absolut mest säkra metoden att skapa allt större motsättningar bland palestinierna själva. Det har Olmert vetat länge vilket är det avgörande skälet till att Israel har gjort Gaza till världens största friluftsfängelse. DN konstaterar att man nu försöker skapa en ny Arafat, detta sker i ett länge när allt fler, och allt starkare, rykten går om att israelerna lät mörda honom.

Men oavsett hur det var med den saken så är samtliga underrättelsetjänster fullständigt på det klara med att situationen kommer att förvärras om man utestänger Hamas från alla fredsdiskussioner- och förhandlingar. Att satsa på Mahmoud Abbas är en medveten felsatsning.

Nu är jag som bekant inte någon beundrare av Bushs intellektuella kapacitet, men det råder ingen som helst tvekan om att det inom den amerikanska administrationen, militärledningen och underrättelsetjänsterna finns gott om folk som är beredda att skriva under på att denna väg bär direkt mot Lucifers domäner. Alla vet, och därför är det alldeles uppenbart att man har beslutat sig för att offra det palestinska folket. Man har för avsikt att stödja Israels ambitioner att etniskt rensa Palestina.

Det fyller mig givetvis både med sorg och med ilska. Man behöver inte ha mer än minimal fantasi för att konstatera att palestinierna kommer att bli fullkomligt rasande över detta. Det som då sker är givet, och tyvärr – helt enligt Israels och Bush planering. Den planering som jag hade önskat att DN hade vågat visa på.

Samtidigt känner jag ökande fruktan inför framtiden. Kan man göra såhär mot en liten folkspillra som palestinierna, och göra det så öppet så att alla som är det minsta intresserade direkt ser att man inte alls avser att hjälpa dem utan tvärtom att stjälpa dem, hur är det då på väg att gå med vår värld? Och hur ska det gå framöver när världens mäktigaste stat helt struntar i vad människorna tycker?

Var det samma metod som ledde till att sex miljoner judar kunde gasas ihjäl under Hitlers befäl?

Relaterat: DNs ledare DN2 SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Mellanösternkonflikten, Genevekonventionen, Sionism, Etnisk Rensning, Mänskliga rättigheter, Israel, Apartheid, Hitler, Bush, Politik[/tags]