Bradley Manning åter nominerad till NobelprisetBradley Manning har nominerats till Nobels fredspris för tredje gången, av bl.a. ett isländskt politiskt parti i alltinget och av piratpartierna i EU.

Här följer brevet till Nobelkommittén med motivering.

”Vi har den stora äran att nominera meninge Bradley Manning till Nobels fredspris 2013.
Manning är en soldat i den amerikanska armén som anklagas för att släppt hundratusentals dokument till Wikileaks’ hemsida. De dokument som läckt ut pekar på en lång historia av korruption, krigsförbrytelser och en brist på respekt för suveränitet andra demokratiska nationer av USA:s regering i internationella affärer.
Nobel untitled

Dessa avslöjanden har underblåst manifestationer för demokrati runt om i världen, bland annat den demokratiska revolutionen i Tunisien. Enligt journalister stimulerade hans påstådda den demokratiska arabiska våren belyste företags hemliga inflytande på utländsk och inhemsk politik, och har nu senast bidragit till att Obamas administration gått med på att dra tillbaka alla trupper från ockupationen i Irak.

USA:s regering har hållit Bradley Manning inspärrad i mer än 1000 dagar. Han tillbringade över tio månader i isoleringscell, ett tillstånd som experter runtom i världen har kritiserat som plågsam. Juan Mendez, FN:s särskilda rapportör om tortyr och grym, omänsklig och förnedrande behandling, har upprepade gånger begärt och nekats ett möte med Manning för att bedöma hans kondition.

De dokument som offentliggjorts av Wikileaks skulle aldrig ha undanhållits från allmänhetens insyn. Avslöjandena – inklusive videodokumentation av en incident där amerikanska soldater sköt ned nyhetsbyrån Reuters journalister i Irak – har bidragit till att stimulera en världsomfattande diskussion om USA:s engagemang utomlands, civila offer vid krig och vilka regler som ska gälla. Medborgare runtom i världen har en stor skuld till Wikileaks ”whistleblower”/avslöjare för att ha belyst dessa frågor. Vi uppmanar kommittén att tilldela detta prestigefyllda pris till Bradley Manning.

Vi kan redan bu vara ganska säkra på att Bradley Manning inte kommer att få en rättvis rättegång eftersom president Obama för mer än ett år sedan sa att Manning är skyldig.

Med vänliga hälsningar,

Birgitta Jónsdóttir, riksdagsledamot för rörelsen, Island

Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet, Sverige

Amelia Andersdottir, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet, Sverige

Margrét Tryggvadóttir, riksdagsledamot för rörelsen, Island

Þór Saari, riksdagsledamot för rörelsen, Island

Slim Amamou, tidigare statssekreterare för Sport & Ungdom (2011), Tunisien”

Bradley Manning är nu åtalad för 10 brott och kan få 20 års fängelse.
Målet har inletts. Manning har nu fått uttala sig och visar att han är en värdig kandidat, oändligt överlägsen Nobels fredspristagare 2009 Barack Obama. Manning sa ”Jag trodde att visningen av en video som visade övergrepp av USA i Afghanistan kunde få allmänheten, särskilt i USA, att börja diskutera hur den militära politiken och utrikespolitiken bedrivs i Irak och Afghanistan”. Detta kunde få samhället att ompröva behovet av att bemöta terrorism och samtidigt ingnorera situationen för de människor som vi möter varje dag.” Han sa vidare att ”ingen i Wikileaks pressade mig att ge dem information. Beslutet att ge dokumenten till Wikileaks var mitt eget”.

Den stora brittiska tidningen the Guardian har efter röstning bland läsare utsett Bradles Manning till årets person 2012, med 70 % av rösterna.

Han arresterades 2011 då USA-myndigheter fått tips om att Manning var källan till den kvartsmiljon hemligstämplade USA-dokument som WikiLeaks började publicera 2011.
DN skrev 8/10 ”Endast 12 av 700 mejl anses vara av sådan natur att de inte ska lämnas över till försvaret. Mest känd är han för att ha läckt två videofilmer. En visar hur amerikanska Apachehelikoptrar mejar ner människor på en gata i Bagdad 2007. En annan film visar bombningarna 4 september 2009 av två tankbilar som talibanerna erövrat i Afghanistan. 140 människor dödades, varav 93 barn.”
Svenska Dagbladet skrev 20/10 under rubriken ”Bradley Manning – förrädare och frihetshjälte” att ”Frågan som ställdes, om det inte är alla soldaters skyldighet att anmäla eller snarare att avslöja krigsbrott, hänger kvar. Eller är det så att den frågan inte har någon som helst betydelse i målet? Fastän det var folkrätten och moralen som faktiskt var Mannings bevekelsegrund.”

För 40 år sedan åtalades Daniel Ellsberg som läckt Pentagonrapporten – en slags 60-talets motsvarighet till WikiLeaks.
Pentagonrapporten på sju tusen sidor sammanställd av USA:s försvarsdepartement beskriver USA:s inblandning i Vietnamkriget 1945-1971. Då publicering innebar ett stort politiskt hot mot Nixon-administrationen, lyckades president Nixon via sin justitieminister få till ett domstolsbeslut mot New York Times (NYT) vidare publicering av dokumenten. Washington Post publicerade publicera andra dokument, och NYT senare fick rätt att publicera.Ellsberg kunde ha fått 99 år i fängelse, men friades tack vare opinionstrycket.

Hemlighetsmakeriet i USA har gått långt. Under de tre första åren av Irak-kriget hemligstämplade USA:s regering 40 miljoner dokument. Utan WikiLeaks avslöjanden skulle en massa förhållanden varit helt okända för det amerikanska folket, t.ex. hur USA-armén i Irak efter Abu Ghraib-avslöjandena lagt ut tortyren på entreprenad till den irakiska polisen och armén och att CIA har rekryterat en egen hemlig armé på 3 000 man i Afghanistan osv.

Vad är värst: Att starta illegala krig, använda tortyr, föra landets medborgare och världen bakom ljuset och undanhålla viktig information – eller att avslöja det? Nu handlar det om att rädda Bradley Manning. Vilken av kandidaterna Bradley Manning och Obama/EU som Alfred Nobel själv skulle ha förordat är väl solklart!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , ,

Manning Nobelpriskandidat Mannings modiga uttalanden vid rättegångenSvT 24 SvD 5 mars DN 28/2 DN 13/3 SvD Henrik Alexanderson, Piratpartiet Guardian SvD 20/10 DN 20/10 Hayden i Afghanistan.nu nr 2 2011 ”Tankbilen” Chossudovsky i Globalresearch 15/10 Counterpunch 15/10 DN Wolodarski ledare 12/10 DN 14/10 DN 12/10DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10