Börsen – Ett Svart Hål


Jag har vid ett flertal tillfällen varnat för en kommande krasch i första hand för fastighetsmarknaden, och i andra hand börsen.


För parallellen med USA
är inte svår att se. Där gungar nu fastighetsmarknaden på grund av att husägare är alldeles på tok för högt belånade. Då räntorna stiger så tvingas de sälja, och då oftast till underpriser. Här i Sverige har vi en exakt likadan situation oavsett vad diverse förstå-sig-påare säger. Dessutom försöker högeralliansen få folk att agera för att köpa sina hyresrätter och bilda nya bostadsrätts-
föreningar.

Mäklarbranschen tappar i förtroende från dag till dag och många kan idag vittna om lockpriser och riggade anbudsförfaranden, detta är självklart eftersom mäklarnas ersättning sätts utifrån slutsumman i affären.

Man behöver gå in från samhällets sida och lagstifta om fast pris. Den som är beredd att betala vad ett hus, eller en lägenhet, utannonseras för ska få köpa det. Det skulle lugna ner fastighetsmarknaden rejält. Men att tro att en sådan åtgärd skulle genomföras av en högerregering, som hyllar marknaden, tror givetvis fel.

Å andra sidan så kommer en fastighetskrasch givetvis att sopa bort den sittande regeringen direkt, frågan är väl bara hur mycket som krävs och hur stort lidandet blir för dem som idag äger dyrt belånade bostadsrätter och fastigheter. I förlängningen så är hela börsen hotad enligt mitt sätt att se saken, den bygger hela tiden på ett förväntat värde och många är det som idag talar om att de kommer att ha is i magen.

Gott så. Men vad händer vid en kraftig nedgång? Faller börsen med 20-30 procent så kommer var och en tänka – rädda det som räddas kan, och då har vi en riktig krasch som ett brev på posten. Eftersom dessutom alla pensionspengar är placerade i olika fonder så kan en sådan negativ spiral leda till ett veritabelt – svart hål.

Källor: DN DN1 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Fastighetskrasch, Börskrasch, Högerpolitik, Marknaden, Högerregeringen, USA, Börsoro, Politik[/tags]