Bloggar vs. tidningar



Ett klipp ur SvD idag

I kampen om läsarna har nu de största kvällstidningarna öppnat sina hemsidor så att läsarna kan blogga där. Skälet är förstås att de tappar läsare.

Jag har testat både Aftonbladets och Expressens läsarbloggar och har en hel del synpunkter på gränssnitt och redigerings-möjligheter. Det är självklart att man inte kan utforma en sådan blogg lika individuellt på samma sätt som man kan göra med WordPress (denna programvara) och man kan inte heller få det lika tillnärmelsevis lika snyggt.

Men den avgörande nackdelen är förstås att man kan få sitt blogginlägg refuserat av olika skäl. Då hamnar man lätt i en situation där man anpassar sitt skrivande för att texten ska passera någon slags censur och inför – självcensur. För min egen del passar det inte för jag vill skriva elakheter om Persson, Reinfeldt och Bodström utan att snegla över axeln.

Det är fullständigt klart att framförallt papperstidningarna känner sig mer och mer hotade av bloggar och andra internetfenomen för varje dag som går. Carl-Johan Bonnier ropar på lag och ordning men ingen kan förneka att motivet är att upplagorna går neråt för att läsarna så sakteliga ändrar sitt beteende.

Carl-Johan Bonnier sade i DN:

”Internetkulturen innehåller också ett mått av avsändaranonymitet och ibland slutna rum men med många deltagare, vilket inte alltid leder till en ansvarsfull samtalston… …Det publicistiska ansvaret försvinner givetvis inte för att det flyttar till nätet. För den som har tvåhundra år av tradition är det självklart också i nya medieformer. Men det känns angeläget att vi kan komma till en ordning också för nätet som vi redan har för andra områden.”

Det är lite lustigt att konstatera att marknadens ivrigaste förespråkare börjar ropa på lag och ordning när marknaden börjar tömma deras plånböcker. Den Bonnierägda kvällstidningen Expressen leder i ensamt majestät ligan över tidningar som helt struntar i pressetik och sätter olika silikonförstärkta dockusåpa-bimbos i främsta rummet på löpsedlar och förstasidor.

Familjen Bonniers mediedominans emanerar i hög utsträckning från olika mer eller mindre pornografiska tidskrifters ekonomiska framgångar genom åren, bland annat Fib-Aktuellt. Den historien kommer de inte ifrån eftersom det i högsta grad är ”Levande Historia”.

En av dess konsekvenser blir givetvis att
– när Expressens upplaga dalat till en viss nivå så kommer man att följa utländska tabloiders exempel och börja med helnakna damer.


Gutenbergs tryckpress

Det är en neråtgående spiral och frånvaron av kvalitet gör att de lämnar ett allt större utrymme till alternativa medier och medieformer. Vi bloggare ska antagligen vara tacksamma mot Bonnier för detta eftersom vi på sikt får alltfler läsare. Min blogg har som toppnotering i år 5900 unika besök på en och samma dag även om genomsnittet ligger betydligt lägre.

Många bloggar ägnar sig aktivt åt mediekritik och ska man tala om trender inom bloggandet så tycker jag mig märka att allt fler är negativa till alltmer kommersialiserade TV-kanaler och tidningar. Personligen har jag helt frångått papperstidningar bortsett från vissa specialtidningar. Och ska jag döma utifrån min bloggs besökare så tycks alltfler resonera som jag.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, media, mediekritik, kommersialisering, bonnier[/tags]