Blir USA utsparkade ur Uzbekistan nu?


Detta är en intressant nyhet som jag inte riktigt begriper..

Ekot: ”Uzbekistan har nu officiellt informerat USA om att man måste lämna den flygbas, kallad K-2, som man använt som nav för sina operationer i Afghanistan…

…Ambassaden i Tasjkent fick en diplomatisk not om uppsägningen från uzbekiska regeringen i slutet av förra veckan, sa UD:s taleskvinna Nancy Beck.”

USA har ett långt framskridet samarbete med Uzbekistan och de andra centralasiatiska länderna eftersom de har mycket naturtillgångar, mest olja.

Nu vet jag att Kineserna är mycket intresserade av den oljan också och att man pratar om att leda den i pipelines via Turkiet (f.v.b. USA) eller via Kirgiztan (f.v.b. Kina)

Författaren Ahmed Rashid har flera gånger hävdat att USA (CIA) i gammal god ordning har olika aktiviteter för sig för att instabilisera regionen.

Förra gången Uzbekistan var på tapeten var i samband med de demonstrationer i maj i år då flera hundra demonstranter sköts till döds.

Risken finns att denna aktion är ett förhandlingsutspel utan reell betydelse. Men man kan nog räkna med att bombhögern tar detta som ett argument för att USA ska gå in militärt i landet..

Både i USA och Sverige..