Alienation och allmän misströstan


Jag har vid ett antal tillfällen skrivit om förekomsten av ungdomspyromani särskilt riktad mot skolor och daghem. Senast var när en skola i Svartbäcken i Haninge eldhärjades.


DN:
”Det rådde vad polisen kallade ”upplopps-
liknande stämning” i stadsdelen Angered i Göteborg natten till måndagen. Ett maskerat ungdomsgäng drog runt och anlade bränder och slog sönder fönster. Det kom även larm om skottlossning. Ingen hade gripits klockan åtta på måndagsmorgonen.”

Personligen kopplar jag samman det som nu inträffat i Göteborg med den sortens mycket grov skadegörelse som ibland förekommer på olika håll i landet. Vid enstaka tillfällen rör det sig om busskurer som får sina rutor krossade. Med kostnader för tiotusentals kronor som följd, vid andra tillfällen miljonbelopp i form av förstörda byggnader etc.

I Göteborg är det ett allaktivitetshus och en skola som eldhärjats bland annat, en händelse som till viss del liknar de i Frankrike härom sommaren. Det har också, i alla fall enligt media, funnits tendenser till upplopp i både Södertälje och Malmö under året.

Men detta är långt ifrån någon ny företeelse. Jag minns att det var bråk på Hötorget i Stockholm runt slutet av 50-talet eller i början av 60-talet. Eftersom jag och mina kamrater bodde i närheten så drogs vi givetvis dit och fick bevittna hur vissa huliganer försökte tillämpa sporten ”välta häst”. Man gav sig helt enkelt på polishästarna för att få dessa ur balans.

Och nej, vi var alla etniskt helsvenska borgarungar från Stockholms innerstad och vanligen larvigt skötsamma. Personligen höll jag mig i utkanten av bråken, på den tiden var poliser försedda med sablar. Men även om de varit helt obeväpnade så hade jag hållit mig på avstånd. Det var mera spänningen, att det hände något, som drog oss tonåringar till platsen.


Bild från demonstrationerna mot Franco på 70-talet

Orsakerna bakom bråkigheterna känner jag inte till, lika lite då som nu. Men visst finns det anledning att tro att det som nu händer beror på just alienation, en brist på framtidstro. Händelser av detta slag startas antagligen av en mycket begränsad grupp, växer det så blir det som jag skrev – spännande. Och då kan det givetvis bli hur stort som helst. Det kan t.o.m. sprida sig till andra städer.

Ett tecken som tyder på att jag har rätt i vad jag skriver kan vara att de angriper både ett allaktivitetshus och en skola. Förhoppningsvis så får polisen snabbt tag på missdådarna så att det slutar med denna enda kväll. I värsta fall gör de varma sommarkvällarna och spänningsmomentet att detta i stället utvecklas precis tvärtom. Det ökar och sprider sig till andra städer..

Källor: SvD DN

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Kravaller, Pyromani, Upplopp, Göteborg, Huliganer, Politik[/tags]