Alan Greenspan skrämmer DN:s läsare


Jag kan av utrymmesskäl inte citera alla fem artiklarna i Dagens Nyheter idag. Men jag rekommenderar samtliga att läsa dem, de innehåller en hel del oroande uppgifter.


Sedan Alan Greenspan
slutat som chef för den amerikanska riksbanken känner han sig uppenbarligen oförhindrad att tala om de ekonomiska problem som världen står inför. Han talar mycket om en recession som i första hand drabbar amerikansk ekonomi, men som givetvis får följdverkningar för hela världen. Den första fasen i en sådan händelseutveckling har redan inträffat i och med den amerikanska bolånekrisen. Man har i USA lånat ut mängder av miljarder till ekonomiskt svaga med deras bostäder som säkerhet. Optimismen över stigande bostadspriser har gjort det möjligt, en situation som till stor del påminner om Sveriges.

DN: ”- Den stora faran är att hushållen påtagligt minskar sina inköp, vilket skulle leda in ekonomin i en recession. Ingen vet ännu om detta ska inträffa, eftersom vi är i ett helt nytt läge. Huspriserna har visserligen sjunkit några procent, men ännu har det inte gett något utslag på konsumtionen, framhåller Alan Greenspan.

Enligt honom är problemet inte begränsat till USA, utan gäller en rad länder där bostadspriserna har stigit kraftigt och då även kan vända brant nedåt – med påföljd att hushållens konsumtion viker.”

Som exempel skrev jag för ett tag sedan om en liten stuga i masonit. Den såldes för ett miljonbelopp bara för att den låg inom trettio minuter med bil från Stockholm Centrum. Varken vatten eller avlopp var indraget. Det är givetvis en följd av den nya överbudsekonomi som gäller i mäklarbranschen. Varan de säljer har inte längre ett fast pris utan det står oftast ”budstart” i annonserna. Eftersom köparna ofta har en alldeles för positiv syn på sina egna möjligheter att betala, givetvis beroende på de stegrande bostadspriserna, så riskerar väldigt många att få gå ifrån allt den dagen bostadsbubblan spricker. För spricka kommer den att göra.

DN: ”Överflöd på kapital har gjort att risk blivit alldeles för lågt värderad i hela världen. De långa marknadsräntorna har tryckts ner och fastighetspriserna rusat uppåt.”

En annan sak som påverkar detta är att det numera inte är de stora finansfamiljerna som agerar på marknaden. Det är en mängd stora pensionsfonder som representerar ett anonymt kapital och som innebär att ägandet anonymiseras. Effekter av detta har vi sett i form av Barnevik/ABB, Skandia-affären och nu senast Carnegie som har ett antal anställda häktade. Ägnar man sig åt kursdrivande

verksamheter så blir motståndet minimalt inför att förse sig själv. Man känner inte pengarnas ägare, man ser bara skärmar fyllda med siffror.

Man riskerar inte att bli jagad av någon fattig pensionär som man lurat på pensionen.

DN: ”Det bedrövar mig att det är politiskt obekvämt att erkänna det som alla vet: Irakkriget handlar i hög grad om olja. Prognoser över tillgång och efterfrågan på olja i världen som inte uppmärksammar den starkt betänkliga situationen i Mellanöstern undviker således en bastant best som kunde göra slut på all ekonomisk tillväxt.”

Det är givetvis bra at Greenspan tar bladet ifrån munnen nu. Synd att han inte gjorde det tidigare. Att George W Bush och hans ”Kriget mot Terrorismen” inte handlar om terrorism vet säkerligen de flesta idag. Och att oljan kan bli den droppe som får bägaren att rinna över är inget nytt fenomen. Dessvärre är jag personligen större pessimist än Alan Greenspan. Jag tror att den situation vi nu befinner oss i kan leda till storkrig, ett krig där alla nu levande människor blir de som förlorar.

Men läs nu dessa artiklar i DN!

Källor: DN DN1 DN2 DN3 DN4

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Alan Greenspan, DN, Bostadsbubblan, Bolånekrisen, Fonder, Världsekonomin, Kriget mot Terrorismen, Recession, USA, Politik, Fastighetsbubblan, Fastighetspriser, Bostadspriser, Mäklarbranschen, Bostadsrätt[/tags]