Al Qaida nu igen?


Det bär al Qaidas prägel, säger en massa bedömare om det vansinnesdåd som timat i Irak och som fått över 200 dödsoffer och lika många svårt skadade till resultat.


Ett antal tankbilar
lär ha kört in i staden och sedan har alla tryckt på knappen samtidigt. Det låter lika absurt som det faktiskt är. Och precis som vanligt när medierna ställs inför något ofattbart så blir förklaringen lika ofattbar, al Qaida. Hur man vet detta framgår inte, mer än att just det ofattbara våldet måste få sin förklaring, och då dyker al Qaida upp som ett brev på posten.

Al Qaida är dock inget substantiellt som man kan ta på, klämma på, eller syna i sömmarna. Alla Magnus och Magnus, och andra självutnämnda ”terroristexperter” kommer säkerligen att fastslå att det denna gång rör sig om just den gruppen. Problemet är att det inte finns någon sådan grupp, det som möjligen finns är en idé om att man med terror kan åstadkomma radikala samhällsförändringar på ett eller annat sätt.

Al Qaida är inte heller något slags militär eller ens terroristisk organisation, det är inte ens en organisation.

Ska man söka efter orsakerna till ett fasansfullt dåd som detta så får man gå till andra ställen och leta. En delförklaring finns givetvis i diktatorn Saddam Hussein och den politik han fört genom åren. De dödade var kurder, låt vara en religiös minoritet som hade en religion som jag aldrig hört talas om tidigare. Men orsaken till dådet var sannolikt det tomrum som bildats när Saddam petades bort från makten. Alla interna konflikter som han tidigare lade diktaturens band på flammar nu upp. Landet befinner sig i

ett inbördeskrig, ett krig som är en direkt följd av påhittet ”Kriget mot Terrorismen”. Med andra ord sitter den skyldige i ett Vitt Hus i Washington.

Jag förhärligar inte Saddam Hussein. Jag hoppas tvärtom att han har det ”varmt och skönt” dessa dagar, om man säger så. Men jag tycker att han borde ha sällskap, för det finns fler skurkar som borde placeras på hans avdelning i helvetet. Skurkarna som ljög ihop en massa historier som idag har kostat mer än en miljon irakier livet.

Jämfört med deras brott är ”al Qaidas” mindre än ett piss i Mississippi. Källor: SvD SvD2 DN

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Al Qaida, Terroristexperter, Irak, Kriget mot Terrorismen, Mellanöstern, Olja, George W Bush, Imperialism, Politik[/tags]