Den 12 december 2012 kunde man i ”Uppdrag Granskning” höra om mutaffären i Telia, och att Telias chef Lars Nyberg med största sannolikhet visste om och godkänt den kriminella verksamheten. Och nu har han och styrelseorförande Narvinger tvingats avgå, sedan en advokat funnit klandervärda förhållanden. Märkligt nog anses inte miljarmutan vara brottsligt av vår samhälles ledning och lagar, medan gemene man sannolikt och förhoppningsvis ser det som mycket kriminellt.
DN skriver idag ”Lars Nyberg har fått totalt 118 miljoner, inräknat avgångsvederlag…. Styrelserna har fått sammanlagt 26 miljoner kronor i ersättning…. Totalt för de personer som kritiserats hamnar kostnaderna för bolaget på 194 miljoner kronor.”
Radio-ekot rapporterar idag 2/2 att man särskilt ska söka en person i den nya frågan som har erfarenhet av etik-frågor. Tydligen är basal etik och moral inget man kan räkna med hos styrelsemedlemmar i storbolag!
Telia-affärenhar en särskild moralisk valör genom att svenska staten äger 37 % av Telia och illåter att de som haft ansvar för den brottliga verksamheten får gå med stora belöningar, med bonus. Vill påminna om några andra förhållanden.
Först, mutor av storföretag går inte bara till diktaturer.
I mitten av 1980-talet var Sverige via Bofors inblandat i en kanske ännu större mutaffär i Indien, ibland kallad ”världens största demokrati”. Därefter har andra svenska företag åtminstone varit misstänkta för större mutaffärer på andra håll. Vi minns också asfaltskartellen.
Rubriken ovan kanske verkar överdriven. Låt mig kort utveckla resonemanget om moraliskt.
Medveten produktion av sämre varor än nödvändigt är tydligen mycket vanligt. Detta belystes faktiskt i ett chokerande men förbisett TV-program i våras. Ralph Nader rapporterade om detta i USA för decennier sedan. Genom att produkterna är kortlivade, kan produktionen, försäljningen och BNP öka. Är inte detta ett slags moraliskt? Men ”nödvändigt” i kampen för helst ökade vinster, för kapitalackumulationen, en slags fundamental grottekvarn som är ”Moses och prfeterna” i kapitalismen
Ett annat exempel är reklam Detta är snarast motsatsen till saklig information för befolkningen och presumptiva konsumenter.
Fördelarna med den utannonserade produkten överdrivs, och nackdelarna nämns knappast. företaget försöker skapa och underhålla ett varumärke, som inte minst Naomi Klein så väl beskrev i boken No Logo för flera år sedan. Då kan man ta särskilt mycket betalt.
Som läkare ser jag detta varje vecka i Läkartidningen. I nr 38 fanns en recension av boken ”Golden Holocaust” kallade ”Döden på en pinne” av Olle Svensson, professor på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Han berättar inledningsvis att rökning dödade fler än 100 miljoner människor under 1900-talet och skriver sedan ”Redan tidigt visste läkemedelsbolagens forskare … att filter var verkningslösa, liksom att allt snack om milda ”light”-cigaretter var trams. Man förfinade cigarettdesignen för att maximera beroendeframkllandet.
Framgången bakom Marlboro var ammoniakbehandling för att lösa ut fritt nikotin, som när den inhaleras snabbt förs artriellt till receptorer i hjärnans lustcentrum” ”Men i PR och domstolar blåljög ”Big Tobacco” och förnekade beroendeaspekten;deras advokater höll emot myndigheternas krav till 1998, då tobaksindustrin gjorde en miljardförlikning med den amerikanska staten.”
Nu är tobaksindustrin ändå ett exempel på att vetenskaplig kunskap kan ha betydelse för politik och lagar – sent omsider och till priset av miljontals onödiga dödsfall. Men de stora tobaksföretagen tjänar fortfarande mycket pengar på sina dödliga procukter. Recensenten har anledning att påminna om att ”EU:s öppna gränser begränsar möjligheterna till beskattning. Cigarettsmuggling är redan nu en lysande affär.”
Telia-affären och dessa exempel visar också hur kapitalismen perverterar och deformerar människa och allmän moral.
De senaste decennierna har neoliberalismen som dominerande riktning inom kapitalismen bidragit till ökade ekonomiska skillnader inom de flesta länderna, ökad arbetslöshet och den största ekonomiska krisen sedan 2008, en grundläggande kris inom kapitalismen. Och de ökade ekonomiska skillnaderna bidrar till ökning av hälsoproblem och sociala problem som visats i boken ”Jämlikhetsanden” (se min recension i www.lakartidningen.se/arkiv) och dess uppföljare.
Vid kris rycker staten ut och låter skattebetalarna betala för storföretagens spekulationer och grundläggande fel i kapitalismen som ekonomiskt system.
Girighet och själviskhet utvecklas av den utbredda användningen av bonusar, som förstås också bidrar till en ökad ojämlikhet och främjas av de ledande inom ekonomi och politik (som accepterar det). Ingen forskning har visat att bonusar ökar effektiviteten hos företagen. Bör vi inte känna avsky och förakt för detta, där vi ser hur staten håller kapiatlet under armarna? Finansminister Borgs kritik av bonus hos baker och andra har inte haft någon effekt, lika litet som uddlös kritik haft det i USA.
Fångna i den kapitalistiska ackumulationsprocessens järnhårda grepp marscherar mänskligheten mot en förstörelse av planetens klimat och enligt många experter kraftigt försämtade möjligheter för överlevnad
Kapitalismen baseras på företag, med allt större dominans för storbolagen (Officiell statistik), där var och ett sträver efter allt större vinst. Det är då en fördel med låga löner, få anställda, affärshemligheter (hur många miljarder skulle kunna sparas, t.ex. till för lägre läkemedelspriser, om läkemedelsbolagen samordnade sin forskning), att avstå från kostnader för insatser för att förbättra miljön.
Jag tror att mänskligheten behöver ett annat, demokratiskt ekonomiskt system där vi gemensamt och planmässigt kan utnyttja jordens resurser nu och för framtiden. Detta innebär inte planhushåll i diktatorisk form, utan en kraftig utvecklad demokratisk form av ekonomi, där kreativitet givetvis också ska belönas. Då kan vi snabbt få bort fattigdomen och reellt ta itu med miljöfrågorna. En socialisering innebär att befolkningen runtom i världen via valda representanter får kontroll över våra gemensamma tillgångar, en förutsättning för rättvis och rationell användning av dessa.
Befolkningen mer beredd än man tror!
I en opinionsundersökning 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (http://www.globescan.com/news_archives/bbc2009_berlin_wall/) menade endast 11 % att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé. I en aktuell uppfattade 40 % av tillfrågade i ett representativt befolkningsurval i USA ordet ”capitalism” som negativt (medan 60 % såg negativt på ordet ”socialism). (http://www.politico.com/news/stories/1211/70926.html (”Capitalism is on the decline in America -at least the word is”). Och det är förstås möjligt att lägga fram förslag på stolpar i ett sådant system, om det än kan ses sem en skrivbordsprodukt.
intressant.se, Telia, politik, mutor, imperialism, kapitalism, korruption, bonus, spekulationsekonomi, ekonomi, massmediatobak, socialism, rökning, reklam, mutor, klimat,
DN 2/2 2013 DN 2 2/2 SvDAB 1/2 Expressen 1/2 SvT Uppdrag Granskning 12/12 Expressen 12/12 Ab 12/12 Bilderblogg DN 12/12 Svd 12/12 AB 12/12 DN 20/9
SvD 20/9 Aftonbladet 20/9 Expressen 20/9SvT 20/9SR 20/9
DN 7/9 SvD 7/9 Aftonbladet Expressen 7/9
SvT 7/9
Sveriges Radio 7/9
DN 6/9 ,
Occupy Wall Street 4/9 ,SvD 6/9 , Expressen 6/9 , Aftonbladet 6/9 , SvT 6/9 , Sveriges Radio 6/9 , DN 2/9 , Aftonbladet 2/9 , SvD 2/9 ,
Observer BBC undersökning 2009 Läkartidningens arkiv