Varje år vid den här tiden så har jag haft anledning att häpna. Då samlas nämligen alla politiker-wannabes på Gotland. Innan de andra partierna började ansluta tog det flera år. Moderaternas partiledare talade inte här förrän Fredrik Reinfeldt tog över efter Bo Lundgren. Men sedan partierna under 80-talet börjat hålla ekonomiska seminarier tog cirkusen på 90-talet verklig fart, då fackliga organisationer och många andra upptäckte att Visby var platsen för den som under sommartorkan ville få ut sitt budskap.” Jag vet inte om jag har rätt, men jag undrar om inte Palmes tal i Almedalen bara var en eftergift till gotlänningarna och deras tidningar för att han och familjen skulle få lämnas ifred på Fårö? Jag har för mig att jag läst det någonstans, men minns i så fall inte var. Idag har dock Almedalen växt sig förbi stadiet det fått som – politisk institution och nu övergått till ett slags politisk cirkus för dem ”som vill upp”. Där samlas förhoppningsfulla blivande rikspolitiker med en massa lobbyister, de senare bjuder flott eftersom deras nya bekanta förhoppningsvis blir invalda i riksdagen förr eller senare. Somliga kallar det politiskt vimmel, själv är jag mer benägen att tycka att det handlar om organiserat politiskt svammel. Man kan dessutom konstatera att det bara är det politiska B-laget och nedåt som kommer dit bortsett från de år som är valår. De allra mest förekommande minglarna, om man bortser från lobbyisterna, är politiker från gärdsgårdsseriens tredje buske från höger, till de förhoppningsfulla ungdomspolitiker som inser att det är deras enda chans att synas i media om de inte törs slåss med vakter på Crazy Horse. Där samlas också ett antal bloggare, i en del fall för att kanske prisas för medborgarjournalistik, men i de flesta fall bara för att synas och försöka öka blogghypen. Alla bloggare vill förstås att den egna rösten ska höras ovanför bruset, gör den inte det så ”livebloggar” man kanske från |
Almedalen. Man tror uppenbarligen att det ska leda till en publiksuccé i besöksstatistiken. Om inte annat hoppas man väl på att gå från att vara ”någon” till att vara ”NÅGON”. Det politiska intresset befinner sig just nu i en lågkonjunktur. Att då skapa hype för ett jippo som närmast kan liknas vid ett politiskt ”vi i femman” eller ”vi som vill upp” känns givetvis krystat. Politiken är visserligen lika viktig idag som den var för ett år sedan, ja den är till och med många gånger viktigare, men jag undrar om inte tillställningar som denna mingelvecka snarast är kontraproduktiv och förstärker politikerföraktet. Personligen kommer jag inte bevaka det ökade bruset från Gotland mer än vad jag tvingas till av media, den viktigaste händelsen i juli har redan inträffat. Det var den politiska polisens agerande mot The Pirate Bay. Jag har aldrig tillhört TPB:s fanclub, men nu handlar det om att skruva åt de politiska tumskruvarna. Något som dessa karriärsugna politiker-wannabes borde ägna mer energi åt än att komma med på bild i någon tidning. Andra bloggar om: Almedalen, Bloggosfären, Livebloggar, Politikerveckan, Wannabes, Pseudohändelser, Hype, Mingel, Politik [tags]Almedalen, Bloggosfären, Livebloggar, Politikerveckan, Wannabes, Pseudohändelser, Hype, Mingel, Politik[/tags] |
18 svar till “Idag inleds karriäristveckan i Almedalen”
Hejsan,
Almedalens utveckling är en trist historia numera. Som en fd Gotlandsboende, kan jag säga att vi behöver återta kvalitén på politisk debatt, och mindre lekstuga.
Vad det gäller bloggande wannabees, håller jag fullständigt med.
De jag har bemött, i synnerhet en stureplanscenterpojke, så stupar det i pajkastning, eftersom man inte klarar av debatt i god ordning.
Det senaste om mej, är att jag är av ovan nämnda utnämnd till sveriges bittraste bloggare.
Sandlåda, när han inte kunde bemöta mej i en öppen och klar debatt.
Invald i riksdagen, och representant för Sverige, borde han fundera över vad han egentligen ska syssla med.
Jag kan bara säga att det är sorgligt, och den politiska banan för närvarande har gått överstyr med ett innehåll långt ifrån vad den borde vara.
VÄnligen LiZa
Det krävs att gräsrötterna visar framfötterna för att det ska bli någon förändring i det politiska klimatet. En bra början är att ansluta sig till Septemberalliansen:
http://www.18september.se/
Jag tycker personligen att Almedalen är en symbolföreteelse och en god möjlighet för politiskt intresserade på alla nivåer och med olika inriktningar att träffas och knyta kontakter på olika sätt. Visst är bra och visst är dåligt. Almedalen har aldrig varit moderaternas val iofs, då har skärgårdsställen som Grisslehamn och numera Vaxholm haft större betydelse. Jag tycker personligen att det är synd. För att mötas på en gemensam plats och lufta olika synpunkter mot varandra är viktigt, inte minst ur symbolsynpunkt. Det blir också en möjligen att bygga nätverk människor emellan som kan ha stor betydelse i framtida politiska handlingar. Man ska inte underskatta det som pågår i kulisserna.
IMHO
Åh fyy faan Mary! :-(
”Man ska inte underskatta det som pågår i kulisserna.”
Det är ju tillräckligt illa det som sker helt öppet idag…
Det alldeles för mycket som sker i kulisserna, med motiveringen folk förstår inte sitt bästa.
Nä, Mary, du skulle behöva en grundkurs i öppenhet och demokrati och göra slut med den leninistiska centralismen.
Angående det som sker i kulisserna så förvånar det mig att folk inte protesterar mot att de folkvalda sitter och kohandlar bakom stängda dörrar. Tänker främst på förhandlingarna av den typen som socialdemokraterna och dess stödpartier brukade ha efter val, något som nu alliansen gör, med följd att de kör över sina medlemmer och att folket inte får veta vad som försiggår som följd.
Har funderat lite på om det verkligen bör vara som det är nu. OK att politikerna skulle vara tvungna att agera mot sin natur om alla förhandlingarna var öppna, men snacka om demokrati på högre nivå om alla dessa förhandlingar var helt öppna… Skulle krävas rakryggade politiker men är det verkligen en omöjlighet? Verkar ju väldigt avlägset just nu.
Eller, Dave, de förhandlingar som sker bakom ryggen på oss före G8-mötena, eller det tisseltassel världens mäktigaste män för i Bilderberggruppen. Utan någon insyn alls…
Och de informella telefonsamtalen mellan världens ledare…
CIA:s lömska planer har vi knappast någon kännedom om.
Vi ser bara resultaten efteråt.
Vad SÄPO gör – och inte gör – vet vi inte heller.
Så det är inte konstigt alls konspirationstankar florerar på nätet…
Vi vet knappast någonting om vad som sker bakom stängda dörrar.
Maktens män sköter världen i machivellisk anda.
Oerhört spännande! Om det finns någon som helst opposition kvar i detta land så måste de ge sig till känna denna vecka!
Nu gäller det att leta fram hörlur och förstoringsglas -kanske ta ut en semestervecka och bevaka varje sekund. ;o)
Hör nu min kära Jinge ;-) Det pågår grejor i kulisserna på alla fronter och i alla grupperingar. Det är bra att alla träffas och får snacka av sig lite.
Men hörrö Mary!
Håll med om att det var en bra replik?? :-)
En av mina bekanta beskrev tillvaron så här – jag gillar det. Och med vederbörandes goda minne citerar jag nedan. Apropå öppenhet.
”Man framställer ofta höger-vänster som individ kontra kollektiv, det är egentligen en felaktig dikotomi. Det finns en viktig distinktion som ofta glöms bort i debatten. Människan kan inte skiljas från de mänskliga gemenskaper där hon ingår. Kampen mot politikens utrymme handlar inte om att skilja individen från kollektivet, den handlar om att öka individens möjligheter att själv välja sina kollektiva gemenskaper.
Det är med samma logik inte fackföreningen som är högerns fiende, då riskerar man ställa sig på ett annat kollektivs sida nämligen företagens. Högerns fiende är de civilrättsliga institut som tvingar individen in i det fackliga kollektivet. Det är därför a-kassan måste skiljas från fackföreningarna. Högerns fiende är att vissa fackföreningar av historisk hävd ingår i oöverskådliga korporativa strukturer. Det är inte till gagn för metallarbetaren, och det inte heller alltid till gagn för hans fackliga förbund.
Om däremot en individ känner att de inte är i stånd att ingå en rättvis kontraktsrättslig överenskommelse med en motpart som upplevs som starkare, skall det stå anställda fritt att bilda fackföreningar. Om man nu tror att det är lösningen på problemet. Det är inga principiella skillnader mellan att skramla till ett vinlotteri eller till en försäkringsfond för att anlita Vinge vid en konflikt med arbetsgivaren. Att Vinge sedan blir jävig är en annan sak ;-)”
Mary, när min morfar i början av förra seklet gick med i fackföreningen var det inte utav tvång vilket ni från högern alltid hävdar, utan för att han såg att han hade gemensamma intressen med sina arbetskamrater. För att få bättre löner, arbetstider, arbetsförhållanden så vann han och hans kamrater på att organisera sig mot arbetsgivarna. På samma slöt de sig samman (högst frivilligt) för att sända sina representanter till riksdagen.
På kvällarna gick min morfar runt och tecknade försäkringar för att inte arbetarna skulle stå lottlösa vid sjukdom, brand och annat – men lita på att även försäkringarna var en del av klassorganiseringen.
Och notera, arbetsgivarna gjorde på samma sätt; organiserade sig för att motarbeta arbetarnas krav, gjorde upp om lönenedpressning, lockouter, strejkbryteri osv och borgarna slöt sig samman för att försvara sina klassintressen, egendomar, makt …
Hundra år senare gäller samma ordning.
Det kan inte dina bekantas tankar om tillvaron ändra på med lockrop om att förhandla individuellt eller använd advokater istället för klassorganisering.
Att organisera sig innebär att man är vidsynt och inte bara ser till egen vinning, att man ser andras lidande och problem och ser till exempel fackföreningen som en av vägarna för underklassen att erövra makt.
För underklassen är det faktiskt en makalös skillnad mellan vinlotterier och klassorganisering. För borgarna är sammanblandningen av begreppen total.
Politiker träffas inte för att prata med varandra och utbyta åsikter och erfarenheter i Almedalen. Lika lite som man gör det under valrörelsen.
Partier och andra grupper framför bara sina egna synpunkter, låt vara ibland med jippo-liknande inslag. Lobbyister är där för att påverka, inte alls för att diskutera med andra än sig själva.
Jag reser ofta till Visby, därför att jag har nära släkt där.
Det är inte mycket kvar av Palmes Almedalen…
Medge att det vore bra om det gjordes? Talades med varandra alltså.
Min erfarenhet är dock att man gör det väldigt ofta. Skiljer på sak och person alltså och pratar som bara den utanför scenen. Men det är möjligt att jag har en vidsynt bekantskapskrets. Jag har vänner i alla läger och ser det som en fördel ty man får möjlighet att se och lyssna till många sidor av en sak.
Likt Kask undrar jag var oppositionen befinner sig.
Inte ett pip hörs. Trots högerns brutala nedmontering av välfärden och de allmer skarpa klassmotsättningarna.
De flesta jag talar med, från vänster till höger, klagar och känner sig rädda och osäkra inför framtiden.
Man vill inte längre läsa tidningar och titta på nyhetsprogrammen, säjer att man inte orkar.
Oppositionen har ett ansvar – och det tycker jag att den ska ta. NU, GENAST!
All medial uppmärksamhet kring Allmedalen är ju faktiskt ganska pinsam. Större årlig kvasihändelse utan substans får man ju leta hårt för att hitta. Lobbyister, företagare och allsköns PR-människor som försöker manipulera politiker till att äta ur deras händer och politiker som går runt helt uppfyllda av sin egen viktighet spricker nästan av stolthet för att få vara där och kanske komma med i aktuellt i fem och en halv sekund… totalt verklighetsfrånvänt och inavlat. Irrelevansen är ändå totalt.
En anledning till den mediala uppmärksamheten kan var Visbys omtalade nattliv.
Det finns en uppsjö av krogar som är öppna till fem på morgonen. Känsliga visbybor flyr ön under sommaren i hopp om att få en bättre nattsömn och slippa konfronteras med turister som pissar på muren och vrålar brunstigt i gränderna om nätterna. Det är kort sagt olidligt där.
Yes Jinge, det var en bra replik ;-)
Sara: Visbys nattliv. Är det inte konstigt att människor gillar att samlas på ett ställe – nu menar jag inte just i Almedalsveckan utan sommartid överhuvudtaget, och bara grisar. Att gå på Visbys gator på förmiddagen är rent äckligt när man måste navigera mellan spyor, skräp och allt möjligt annat. Hur kan någon trivas med att ställa till detta? Vad är det för mekanismer i människan som triggar detta festande. Iofs är det väl känt att där alkoholen går in går vettet ut och dtekanskeär det som det handlar om.
Det är möjligt att jag är för gammal för att begripa. Verkligen synd om Visbyborna, de har ingen chans att freda sig.