DN borde veta bättre


Idag skriver Dagens Nyheter om fastighets-
marknaden och vad högerregeringen borde göra åt den nuvarande situationen.

DN: ”Regeringens beslutade skattesänkningar driver på bostadspriserna. Finansministern borde välja en annan finansiering för att ta bort fastighetsskatten. Bostadsmarknaden kokar i Sveriges tillväxtområden. I Stockholm har priserna på bostadsrätter och småhus stigit kraftigt på sistone, också i städer som Göteborg och Malmö har de mest efterfrågade objekten ökat i värde. Utvecklingen drivs på av trycket i den svenska ekonomin. När inkomsterna och sysselsättningen stiger ökar efterfrågan på bostäder, särskilt i attraktiva områden.”

En sak som jag tidigare varit inne på, och som tidningarna uppenbarligen väljer bort att skriva om, är konsekvenserna av den överhettning som vi nu skådar. Stopplagen är borttagen och många är de hyresgäster som tror sig kunna göra ett miljonklipp på sina gamla lägenheter. Samma sak gäller regeringens skatteförändringar som ytterligare bara accelererar situationen.

Det här sker i en ekonomi som inte kan beskrivas som annat än överhettad. DN skriver att idag kan vem som helst få låna ett par miljoner om de ska köpa ett hus eller en bostadsrätt. Många gör just det också vilket fått till följd att en sommarstuga byggd i masonit nere i skogen i Tungelsta nyligen såldes för en miljon. Men tidningarna skriver inte och berättar om vad som kommer att hända på sikt, antagligen så törs man inte bli den som sätter snöbollen i rullning.

För de enda verkliga vinnarna i den nuvarande situationen är bankerna och de som försörjer sig som konkursutredare. Överoptimistiska människor räknar på den faktiska lånekostnaden, de kanske till och med väljer att ta ett lån med bunden ränta för att vara på den säkra sidan. Men det de inte räknar med är husets värde om ett år, eller tre. En villa som idag kostar runt tre miljoner kan i värsta fall vara värd en miljon lite längre fram. Har man då en stor del av sina lån i rörlig ränta så kan bostads-
rätten eller fastigheten vara den tuva som får lasset att välta.

Hur många klarar att amortera tio tusen kronor i månaden plus ränta när lägenheten eller huset kanske bara är värt tjugo procent av vad man gav för det?

En sak som ytterligare förvärrar situationen är att det mesta på marknaden säljs till högstbjudande. I en ekonomi som den vi nu har så drives priserna uppåt i ett rent absurt tempo. Givetvis borde det begärda priset för en lägenhet eller ett hus vara det som gäller och ingenting annat. Priserna kommer ändå att gå uppåt men kanske skulle bostadsmarknaden sansa sig så att åtskilliga familjetragedier kunde förhindras.

Idag ser vi hur marknaden har vänt i USA. Ännu kan vi inte se de dramatiska effekterna, men ingen behöver leva i tvivel på att de kommer. Tyvärr har vi en regering som hyllar marknaden och marknadskrafterna. Det betyder att de som kommer i kläm är privatpersoner, de som tjänar på det är de som äger bankerna, för de ser alltid till att få tillbaka sina pengar .

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Fastighetsmarknaden, Bostadsrätter, Stopplagen, Fastighetskrasch, Banker, Högerregeringen, Högkonjunktur, Fasta priser, Bostadskrasch, Politik[/tags]


4 svar till “DN borde veta bättre”

  1. Ännu en domedagsprofetia. Börjar bli aningen tröttsamt då dessa tenderar att dyka upp så fort priserna har stigit mer än vad bankräntan på ett sparkonto ger. Det intressanta är inte att diskutera huruvida bostäder är övervärderade resp. undervärderade. Det intressanta är att analysera varför det byggs för få bostäder där folk vill bo…

  2. Saxat från ledaren på LO tidningen.
    Den gamla högen
    Läs gärna hela,han skriver bra Martin Lindblom.

    I ekointervjun anför han helt nya skäl till varför de sjuka måste klämmas åt än hårdare. Dessa skäl har inte ett skvatt med statsfinanserna att göra utan är rent konjunkturpolitiska.

    Enligt Reinfeldt har regeringen sänkt så många skatter att köpkraften i ekonomin ökat oväntat mycket. Med en begynnande överhettning finns risk för stora räntehöjningar. Regeringen måste därför dra sitt strå till stacken genom att kyla ned ekonomin med besparingar i sjukpenningen. Ju mer vi vill sänka skatterna, desto större är behovet av besparingar för att motverka överhettning, förklarar Reinfeldt.

    Smaka på den formuleringen.
    http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_category=333

  3. Ursäkta, men hur vinner bankerna på att folk går i konkurs och inte kan betala tillbaka sina lån? I ditt scenario så får de ju inte tillbaka sina pengar eftersom huset som utgjort säkerhet för lånet förlorat i värde.
    Varför måste du alltid skylla på bankerna / kapitalisterna / högerregeringen. Kan man inte diskutera orsakerna bakom problemen istället, tex varför det byggs så få bostäder i Sverige som Kristoffer föreslår.

  4. Det är dukat för ett grillparty vi hittills inte skådat. Marknaden är global (inkl finansmarknaden).