Nu har jag sett Michael Moores nya film Först och främst är Michael Moore troligen en av världens bästa dokumentärfilmsskapare någonsin. Man behöver inte gilla budskapet för att inse detta. En annan sak som slår mig som en slägga i mellangärdet är – detta är vad vi är på väg att få, högerregeringen har trots löften om motsatsen börjat tala om att sälja ut sjukvården. Man talar om att införa fler karensdagar och ytterligare strävanden för att försämra välfärden är bekant för var och en i landet. Många har genom åren idylliserat USA som frihetens stamort på jorden. I USA saknar 50 miljoner människor sjukförsäkring, 18 000 dör årligen som en direkt följd av detta. Amerikanen dör i genomsnitt tre år före européerna, så stor är skillnaden. När det gäller svenskarna så är skillnaden antagligen ännu större. I mer begripliga siffror så dör FEMTIO amerikaner varje dag till följd av frånvaron av sjukförsäkring. Dessutom så är hindren för att accepteras som försäkringstagare gigantiska. Listan med alla åkommor som man INTE får ha haft är så omfattande att den kan lindas runt en normal villa. Dessutom är det amerikanska systemet fullständigt korrumperat beroende på att många kongressmän/senatorer får kraftiga bidrag, de som redovisas i filmen får i genomsnitt $ 300 000 var årligen. George W Bush får sex miljoner kronor varje år. Varför är det så? Jo genom att godkänna alla undantag från försäkringsbolagen så kan dessa neka att betala för den vård som kunderna trott sig ha försäkrat sig om. Man har heltidsanställda detektiver som inte gör annat än gräver i patienternas sjukdomshistoria för att hitta en stukad tumme i 12-årsåldern. Har man inte uppgett den händelsen till försäkringsbolagen så har man undanhållit bolaget information, detta trots att man nu har en hjärntumör när man fyllt 60 och betalat punktligt under alla år. Det får ett antal märkliga konsekvenser. Englands absolut fattigaste lever längre än USA:s rika, folk i USA tvingas ofta sälja sina hus för att betala för t.ex. en hjärtoperation, trots att de är försäkrade. Är man för smal, tjock, lång eller kort så nekas man försäkring. |
Amerikaner som bor i Europa skrattar åt det amerikanska systemet. De skrattar åt det som Sveriges nyliberaler och neokonservativa drömmer våta drömmar om, det system som vår högerregering jobbar på att införa i landet genom att privatisera och sälja ut sjukvården och försämra den allmänna sjukförsäkringen… Se filmen så fort du kan, den är en klassiker redan innan premiären, en premiär som sker över hela värden den 29 juni. Kan du inte vänta till dess så finns den på en Torrentsida nära dig. (Inlägget publicerades först 18 juni 2007) Om filmen också i: SvD & SvD1 DN Andra bloggar om: Michael Moore, Sicko, Dokumentär, USA, Sjukvård, Sjukförsäkring, Högerregeringen, Film, Korruption, Medicin, Amerika, Amerikanskt, Kultur, Politik [tags]Michael Moore, Sicko, Dokumentär, USA, Sjukvård, Sjukförsäkring, Högerregeringen, Film, Korruption, Medicin, Amerika, Amerikanskt, Kultur, Politik[/tags] |
28 svar till “Filmtipset – Michael Moore – Sicko”
Jag såg också Sicko. Igår.
Den bästa och mest informativa film av Michael Moore än så länge.
Oprah Winfrey lär ha blivit så imponerad att hon beslutat sig för att lägga mycket av sitt krut på sjukvården och hjälpa till att skapa ett nytt och robust system för alla amerikaner. Hon har i alla fall stor makt och kan göra en del.
Denna dokumentär kommer passande för den svenska debatten, kan ju hoppas att den förändrar det amerikanska systemet men jag är tveksam, massiv FUD kommer att fylla mediabruset.
Såg den tidigare idag, var sevärd, lite cyniskt kan man säga att filmen är lagomt populistisk och underhållande för att den ointresserade massan skall kolla på den.
Den är en bra startpunkt för en debatt som alla kan delta i, specielt om den visas i någon av de markbunda tv-kanalerna.
Stiligt att vi är flera stycken som sett filmen som ännu inte haft premiär… :-) jag kollade oxo på Letterman, han var där i förrgår. Intressant, men inget dramatiskt. Filmsekvensen som visades var snubben som bara reparerade ett finger för $12.000
I mer begripliga siffror så dör FEMTIO amerikaner varje dag till följd av frånvaron av sjukförsäkring.
Jag har ingen aning om hur riktig denna siffra är eller vad du har för källa, men låt oss för diskussionen anta att den är korrekt. Med tanke på att det bor ca 30 ggr så många i USA så skulle motsvarande siffra för Sverige vara ca 1.5 personer/dag.
Jag undrar hur detta tal står sig mot alla de som dör i planekonomiska köer här. Min gissning är att det är betydligt fler. Själv har jag privat sjukförsäkring. Det innebär att jag får betala dubbelt, men jag slipper iaf. inte riskera mitt liv i någon Sovjet-kö.
Såg den i helgen – mycket bra MM-produktion! Informativ, underhållande och ffa en tankeställare till alla som behöver vakna upp. MM är en romantiskt stilren provokatör som har lyckats lyfta den ädla konsten ett par steg. Hans Kubaresa var hur kul som helt. Intressant är att hatsidan som han pratar om, http://www.moorewatch.com/, har som sin första notering a förklaring till det han gör. Det verkar som att han har fått många hatmail. Frågan är – hade den där neoconpropagandisten hjälpt MM med 12000 dollar om situaitonen och ekonomin var det omvända? Tvivlar starkt på det…
Sjukvårdsförsäkringar är ett område där kund och säljare sitter inne med olika information, vilket gör att en friktionsfri marknad inte kan uppnås. En person som vet att han riskerar att bli sjuk (eller redan är det) tar givetvis försäkring och den som är hälsosam och vet med sig att han inte riskerar några ärftliga sjukdomar tenderar att välja billigare försäkring. Detta tillsammans med regleringar prejudikat som gör byrokratin väldigt tungrodd leder till enorma kostnader och massor med mindre nödvändiga prover måste också tas för att undvika möjligheter att bli stämd. Därav det kaos som råder inom den amerikanska sjukvården. Dyrare premier leder till ännu större problem eftersom incitamentet för de relativt hälsosamma att stå utanför bara ökar och därmed måste premierna höjas ytterligare.
Ett liknande fenomen uppstår på bilmarknaden. En relativt ny begagnad bil utan fel tappar snabbt mycket värde, just för att varje köpare måste anta att det är något fel på bilen som kan bli kostsamt. Därför säljs nästan bara bilar som inte fungerar bra, och effekten förstärks ytterligare. Skillnad i tillgång på information mellan köpare och säljare ställer till stora problem och en friktionsfri marknad uteblir.
Här har vi för en gångs skull alltså ett genuint argument för att låta sjukförsäkringen vara offentlig, formulerat av marknadsivrande ekonomer! Sjukhusen däremot bör drivas privat.
Jag väntar med att se filmen tills premiären, jag unnar Michael lite betalt för jobbet han gör. Han måste ju får lite pengar så han gör fler intressanta filmer.
Det ska bli intressant att se hans inlägg om de amerikanska avarterana inom sjukförsäkringssystemet.
Systemet är en djungel och man måste vara eller expert för att läsa allt det finstilta, och ändå är man inte säker på vad försäkringen täcker förrän man har problemet.
Finns det ingen svensk MM som kunde göra någon liknande undersökning av det svenska systemet? Mina erfarenheter där är tyvärr dystra TROTS att försäkring finns för alla. Vare sig min far eller svärfar fick adekvat vård trots att de båda hade betalt sin försäkring i över 50 år. Frågan om man har försäkring eller inte är inte viktig men om man får den vård man behöver.
Själv blev jag nekad en operation av ledband med motiveringen att vid 40 års ålder ansågs det onödigt! Senare i Österrike fick jag hjälp med operationen. Vid första besöket hos läkaren beklagade han att jag tyvärr måste vänta med operationen tills nästa dag. Väntetiden för yngre personer i mitt landsting var +6 månader för motsvarande operation.
Österrike och Tyskland har någon slags blandning av allmön och privat sjukförsäkring och min erfarenhet av dessa på 90 talet var att det fungerade bättre än det svenska systemet, idag vet jag inte men det vore intressant om någon skulle göra det
Det amerikanska systemet tror jag inte på, det fungerar bäst när man är rik och frisk, men i Europa finns det system som jag anser vara bättre än det svenska
Det ska bli intressant att se en informativ film av Moore som annars gör bra men väldigt vinklade filmer.
Jag såg just filmen. Sicko är nog Michael Moore bästa dokumentär hittils.
Hans: Du skulle kanske tipsa Martin Borgs?
Problemet med den svenska sjukvården är alla köer och att ens tänder inte räknas som en del av din kropp. Alla människor i Sverige borde omfattas av sjukvården, oavsett om de är svenskar eller inte.
Det behöver satsas mer pengar på sjukvården, inte fler skattesänkningar eller utförsäljningar.
Jag bor i Schweiz (14 år) och här har vi privat sjukförsäkring. Har man inte råd att betala går staten in. Det är nämligen lag på att alla måste ha.
Sjukvården fungerar, enligt mina erfarenheter, med mycket bra service. Behöver man antibiotika t ex träffar man sin husläkare samma dag. Man får ev medicin av läkaren och slipper gå till apoteket.
Min sjukförsäkring har aldrig gjort några svårigheter att betala större sjukhusräkningar. Men här som överallt har man varit tvungen att höja premierna kraftigt de sista åren och försäkringsbolagen kollar noggrannare upp behovet av vård och kan numera föreslå ett billigare alternativ (om det handlar om dyra behandlingar).
Mitt totalintryck av sjukvården är att den är mycket generös och skulle kunna gå att dra ner på. Väntetider känner jag inte till. Det diskuteras inte offentligt i alla fall.
More är som vanligt – en klass för sig.
Hejsan,
Jag tror att jag har missat något som ännu inte har sett filmen, faktiskt…
Ha det… :-)
vännen Josef
Jag gillade sekvensen där han betalade sjukvårdskostnader för sin värsta fiendes anhörig.
Det är solidaritet!
:-)
Det är väl också den privata finansieringsbiten som MM ger sig på och i mindre utsträckning utförarledet.
För egen del vill jag se offentligt finansierad sjukvård, men mer diversifierad i utförarledet. Fast ett sådant system skulle ju kräva att man har inköpare som är kompetenta och vad jag vet om politiker och hur deras verksamheter klarar av att vara kompetenta inköpare så lär ett sånt system i Sveirge fallera totalt. Fast politiker är ju ungefär lika kompetenta på att driva sjukvården själv så vi sitter i en fin rävsax.
Svenska politikers ledord beslutsmakt utan anvsar är ju en paradgren för alla partier…
[…] Filmtipset – Michael Moore ? Sicko » This Summary is from an article posted at Jinges Web och Fotoblogg on Friday, October 05, 2007 […]
Bättre än väntat, inte lika svart/vit som annars är hans signum.
Jävlar va neoliberal agenda sitter och plutar med underläppen nu… Som vanligt ursäktar man DÖDA MÄNNISKOR med att det är i alla fall värre någon annanstans.
Vidriga idéer, vidriga människor. Liberalismen i en liten ask(som en blinkning till tampongreklamen ”frihet i en liten ask”…).
Synd bara att More jluger så mycket. Visst har de ett taskigt system i USA men den Kubanska sjukvård som han prisar ar ju bara till för rika turister och partimedlämmar.
sorry för stavningen
Skitprat Jojjo!
Jojjo, bevisa då vad Moore ljuger om.
Ordet är fritt!
Men om man ska komma sanningen närmare, så är det du som ljuger.
Kubas sjukvård är gratis och omfattar ALLA kubaner. Dessutom har Kuba fri medicinutbildning för studenter från många u-länder. Deras sjukvården är ytterst kvalificerad.
Spädbarnsdödligheten är betydlig lägre på Kuba än i USA.
Håller på just att se filmen och ett citat fastnade, det som den brittiska förre parlamentsledamoten? sade (om att England 1948 införde allmän sjukvård):
”If we have money to kill people then we should have money to (universal)healthcare”
eller nått sånt sa han…
Sara G, Kubas sjukvård är förmodligen fri, men knappast gratis. Sverige har också fri sjukvård men inte gratis, vore den gratis skulle det inte behöva skattepengar för att finansieras. Det betalas alltid av någon även om det formodligen inte är du eftersom du lever efter villfarelsen att det är gratis.
Det mesta Michael Moore gör i filmväg är starkt tendentiöst (om någon hade missat det) och hans filmer är i första hand avsedda för den amerikanska hemmaopionen.
Om man rent resulatmässigt betraktar amerikansk sjukvård går det att konstatera att sjukvården som erbjuds är av mycket hög klass. De flesta svenska vårdtagare skulle bli neongröna av avund hur patienter behandlas och blir bemötta. Naturligtvis ligger en del av förklaringen i USA:s juridiska system med skadeståndsprocesser med mångmiljonbelopp i botten. Vilket sjukhus vill vara med om den holmgången?
Samtidigt blir kostnaden för varje enskilt ingrepp allt högre – bättre behandlingsmetoder tenderar att öka kostnaderna per vårddygn, bättre mediciner flerfaldigar denna utgiftspost och ett ökat ohälsotal (fler kraftigt överviktiga) i kombination med allt fler äldre som dessutom lever allt längre i reella tal ger totalt sett helt nya, och ganska skrämmande, framtidsutsikter för USA:s sjukvårdssystem.
Denna utveckling ser vi idag i USA, men den kommer även till oss på sikt. Frågan är då hur många av oss som solidariskt ställer oss bakom en skattefinansierad sjukvård när kraven och kostnaderna ökar expolsionsartat?
Har precis sett filmen och blev rejält upprörd. Ett så kallat land som USA som är (No:1) i världen och som har ett så ruttet sjukvårsystem! Vi vet ju alla att det amerikanska samhället inte är perfekt men det här slår nog allt. Hur kan dom framhäva att vara bäst i världen? Ett stort skämt kallar jag detta land. Jag har själv levt i Frankrike i 18 år och det kändes verkligen tryggt när man kom in på en akutmottagning. Man hamnar i ett skötrum inom 30min och blir omhändertagen på ett proffsigt sätt. 10/10. Fixade till några tänder också och betalade endast 58€ för 3st proteser! Nu är jag tillbaka i hemlandet och märkt att Svergie har halkat efter kraftigt inom vården. Hur kan ett land som Frankrike som har både sociala och ekonomiska problem ha bättre sjukvård och tandvård än Svergie? Jag trodde att med tiden saker och ting bara kunde bli bättre (rent logiskt alltså). Jag skröt mycket om mitt vackra Svergie i Frankrike, men där fick jag tjii. Nu frågar jag mig själv: gjorde jag rätt att flytta tillbaka? Ni kommer säkert svara att jag kan nog dra igen eftersom det inte passar. Jag är varken röd eller blå eller grön men en mäniska som vill leva så gott det går och helst kunna bli frisk om jag insjuknar utan att det ska kosta en förmögenhet.
Pavarotti tvingades betala miljoner till den amerikanska sjukvården och nu blir förmodligen hans familj utan arv för nästan alla pengar har gått till den amerikanska sjukvården, när han vårdades i USA för bukspottscancer.
När han var på toppen ägde han ungefär ett par miljarder.
Så tacka sjutton för att vården är utmärkt med ett sådant starkt inflöde av pengarna från rika människor.
Men en urfattig har inte en chans.
Man kan kalla Moore tendentiös, men han klargjorde hur pedagogiskt som helst att demokratin i USA
fungerar bara för de rika, och att man struntar i att medborgare formligen blir kastade ut på gatan av ett sjukvårdssystem som bara gäller för de som har pengar.