Microsoft – HP – Epson – Dell – Värdelöst tillsammans!


Vi är ett antal krakar i det här landet som haft oturen att bli kunder hos rubricerade företag med allt vad det innebär i form av besvär.

I mitt eget fall innebar det att jag uppdaterade min gamla Dell till en ny med en AMD 64 Athlon X2 + 5000. Det innebär en 64-bitarsdator vilket egentligen är att skjuta över. Jag behöver inte en så kompetent dator, men jag tänkte att jag ska slita på den i två-tre år så det kan ju vara bra. Sedan står det på framsidan av datorn ”Vista Compatible” och sådant tror man på…

Jag har skrivit om det här skojeriet förut och det ledde till att jag numera har tre operativsystem installerade på min dator, Vista, XP och Ubuntu. XP medföljde datorn och Vista skeppades separat, dock efter att jag varit tvungen att bråka med Dell.

Men irriterande är det, och det rejält. Min HP-laserjet har ännu inte fått en fungerande drivrutin för Vistas 64-bitarsversion. Min Epsonskanner har inte heller det. Och Ubuntus 64-bitarsversion går inte att installera på datorn trots att det är en sådan maskin.

Att datorn fungerar överhuvudtaget är ett under i sig. Men rent praktiskt innebär det att jag numera startar om kräket ett antal gånger varje dag beroende lite på vad jag ska göra. Skannar och skriver ut gör jag i XP, pular med hemsidan gör jag i Linux eller Vista. Det enda som fungerar hyfsat smidigt är XP.

Lärdomar: Skaffa absolut inte Vista om du kan undvika det. Ska du byta dator så håll dig till 32-bitarstekniken. Undvik Linux om du inte är beredd att lära dig ett antal nya sätt att arbeta.

Vista har en snygg symbol, men vad hjälper det?


Gör som jag, skaffa gåspenna! En sådan är definitivt bättre än kombinationen Microsoft – HP – Epson – Dell.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Microsoft, HP, Epson, Dell, Internet, Operativsystem, Drivrutiner[/tags]


16 svar till “Microsoft – HP – Epson – Dell – Värdelöst tillsammans!”

  1. Det är som vanligt att man bör hålla sig till beprövade saker. Jag bygger ihop mina datorer själv och byter endast någon detalj vartefter åren går. Det brukar bli 7 år i dyngetruntdrift innan jag startar om på något helt nytt datorbygge.
    När det gäller operativsystem kör jag Windows 2000 som fungerar helt perfekt men börjar bli lite gammalt nu och därför skaffade jag XP för ett par månader sedan, men har inte orkat installera det eftersom allt fungerar så bra. Vissa saker går inte längre att uppdatera i Windows 2000 så det är väl dags att lägga in XP nu.
    64-bitars får vänta till nästa gång jag bygger ny dator om cirka 4 år.

  2. Är det inte lite gammalmodigt att överhuvudtaget bry sig om vilket operativsystem man har? Allt skall ju vara web-baserat nu, man skall ju bara ha datorn som en terminal, och kunna nå sina applikationer oberoende av vad det råkar vara för operativsystem på terminalen.

  3. Kurt:

    web-hysteri. :)

    Det blir gammalmodigt att ha sina filer på sin egen dator, när Sony tar patentet på text. Och det helt enkelt blir olagligt att ha en egen dator.

  4. Kurt

    tyvärr så fungerar microsofts lösningar endast med Internet Explorer och Windows

  5. Man hör mycket negativt om Vista, och jag må förvisso vara något färgad när det gäller valet av op (har aldrig tittat snett på MS liksom) men själv så har jag inte haft några som helst problem med systemet (32-bitars skall sägas). När man hör hur det strular för människor på diverse olika sätt så är det så man ställer sig upp och frågar, va?! hur fan lyckas folk egentligen? Kanske är det för att jag har ganska god datavana eller har tur med hårdvaran som gör att det aldrig drabbar mig, vad vet jag?

    Jag sitter med en 2 år gammal dator som tidigare hade XP MCE (media center edition), samt en till värstingpjäs som köptes in på företaget för en månad sedan och upplever att Vista både är snabbare och stabilare när det gäller allt ifrån ordbehandling till hemsidetillverkning och bildhantering i photoshop etc etc.

    Den äldre datorn körs med Vista Ultimate (32-bit), har två st WD Raptor i RAID 0, 4GB RAM och en P4 Prescott 3,2Ghz.. kast grafikkort dock. Nyaste burken har liknande uppsättning fast körs på Home Premium (32-bit), dock ingen RAID utan bara en disk. Processorn här är en Core2duo E6600 och grafikkortet är ett XFX GeForce 8800GTX 768M. På företaget har vi bra många olika skrivare som inte har strulat det minsta med Vista maskinerna, den för veckan nyinköpta scannern Epson V700 har vid lättare funktionstest också visat sig fungera utan något som helst strul.

    Vad jag vill komma till är vissa verkar ju tydligen ha grova problem med Vista, men jag tror mer det handlar om kunskapsnivå vid användandet eller i vissa fall där lite otur med den specifika hårdvaran bidrar till den instabilitet som upplevs.

    / David

  6. Man kan inte skylla på kunskapsnivån när Epson och HP inte gör några drivisar, eller hur? :-)

    F.ö. gick det inte att installera Vista 64 innan jag bytte drivis till bildskärmskortet, fortfarande kan jag inte installera Ubuntu 64 utan tvingas köra på 32-bitarsversionen.

    Och det beror INTE på skit bakom spakarna…

  7. Glass-gädda-falukorv-huggorm…

    Jag har läst en hel del om ex Dell den senaste tiden och supporten från storbolagen är inte vad den har varit. Det kan man ju konstatera.

  8. Så sant de där med kunskapsnivån när det är problem gällande avsaknad av drivisar. Samtidigt är det ju inget som MS/Vista kan anklagas för heller ;-)

    På det hela taget så kanske det rent utav är så enkelt att problemen är flera vid användandet av 64-bitars versionen, mycket på grund av drivrutinsrelaterade problem. Å andra sidan så borde då ex. XP 64-bitars lida av samma problem som Vista, har ingen erfarenhet av detta dock.

    Den största frågan man bör ställa sig är ju varför man i dagsläget ens skall köra 64-bitars versionen? Med allt strul som uppenbarligen verkar finnas, och det faktum att prestandavinster m.m. är ett minne blott om man ändå sitter och kör på 32-bitars applikationer (vilket många fortfarande är) gör ju genast hela grejen med 64-bitars system överambitiöst. Summa sumarum: mycket kringutrustning, bara 32-bitars applikationer = uppenbart onödigt med 64-bitars system, 64-bitars processor till trots.

    / David

  9. Det är sant. Men som jag skrev så byter jag dator vart tredje år och att byta till 32-bitars kändes inte aktuellt eftersom man med stor sannolikhet kommer att ha utvecklade 64-bitarsapplikationer inom ett år.

    Sedan kan man oxo fråga sig om de tillämpningar jag kör någonsin kommer kräva 64-bitars Dual, men det är en annan diskussion.

    Fast hade jag insett hur mycket strul det var hade jag aldrig valt denna snurra. Hade kunnat satsa slantarna på RIKTIGT rejält med minne i stället.

    Men inget ont som inte har något gott med sig, jag går mer och mer över till Linux för varje dag som går. Får jag bara ordning på drivisarna till scannern och kopierar över alla *.jpg så klipper jag WindoZe för gott.

    Kommer väl låta jokket ligga kvar på en reservdisk till jag fått i ordning 64-bitarsvarianten av Ubuntu, troligen en drivis när det gäller den med, en Nvidia som inte gillar 64-bitars. Ska iaf testa att UPPDATERA från 32 till 64 när jag startat Ubuntun så vi får se vad den säger.

    Jag visste iofs att jag skulle få svårigheter med Vista 64 men att det skulle falla på att en rätt ny laserjet och en skanner inte kunde köras, nej det hade jag inte väntat mig.

    Men det gäller att ta sig bort från Micro$oft, ju förr desto bättre..

  10. Vista drar mycket minne och tar rätt mycket utrymme på hårddisken med. Det är klart att när pyttemjuk ska kopiera Macarna så frestar det väl på. Efter någon timmes körning får jag nästan alltid automatisk omställning av färgschemat för att primärminne (som brister) ska friläggas, och det efter att bara köra browsers samt nåt enkelt bildprogram eller ett par tre andra program samtidigt. (Har HP-burk med Athlon 3800+, 1 GB minne samt Vista ”Home Basic”.)

    Vista känns inte heller helsäkert vid misshandel med …kreativ programinstallation (har ingen lust att förklara). Men det blir väl bättre med tiden.

    /signatur ”datormisshandlare” ;)

  11. Jinge: Kan du inte bara installera de drivrutiner du har i XP-mode?

    /signatur ”låtsassupport”

  12. 64 bitar, kan det inte göra en del sökfunktioner och annat snabbare och arbetet i stort lite trevligare?

    (För att köra i XP-mode väljer man ju egenskaper -> kompatibilitetsläge, men det har du nog gjort.)

  13. Man kommer inte så långt Magnus. Den vägrar att installera drivisar som inte är iordninggjorda för Vista 64.

  14. Jag kör 32-bitars Vista på min 64-bitars dator och det fungerar ganska hyfsat, förutom att drivrutinerna till ljudkortet fungerar lite halvtaskigt. Och tillverkaren (Cmedia) vägrar utveckla nya drivrutiner… Trött blir man. Men 64-bitarsversionen vågar jag inte ge mig på än, dessutom vet jag inte så många program som drar nytta av det heller? Än i alla fall.

  15. Ptja Nicke, såvitt jag vet så är läget likadant med drivisar till 32-bitars. I varje fall för de grejer jag kör..