Idag skriver polisen en debattartikel på DN debatt. Man säger att morgondagens poliser saknar utbildning för morgondagens brottslighet. DN: ”Den organiserade brottsligheten ökar, allt fler i samhället upplever utanförskap vilket i sin tur ökar risk för kriminalitet, trösklarna mot droganvändning sänks samtidigt som brottsligheten bedrivs över gränserna. Så kan det se ut år 2020 enligt en ny scenarioanalys över ”Morgondagens brottsling” som Polisförbundet tagit fram tillsammans med framtidsanalysföretaget Kairos Future. Debatten om svensk polis handlar ofta resurser och antal poliser. Det som ofta glöms bort är vilken kunskap poliserna behöver för att möta den framtida samhällsutvecklingen.” Det är en både lustig och olustig utveckling. Sann givetvis, men rimligen så borde den framtida samhällsutvecklingen vara en fråga för politiker. Vi har redan idag sett hur Schengensamarbetet inneburit att tullkontrollerna praktiskt taget utrotats, och att både alkohol och narkotika kommer in i landet i en alltmer ökande omfattning, en av många avarter med globalisering och EU-samarbete. Är det inte där man ska börja? DN: ”Att registrera personer som anses leva på brott är lagligt, enligt Datainspektionen. Även i fall där konkreta misstankar saknas. Att lägga in uppgifter om yrkeskriminellas anhöriga, vänner och medhjälpare är också tillåtet för att underlätta spaning.” |
Det är den andra sidan av myntet som Datainspektionen pekar på. Polisens spaningsregister innehåller redan alla dessa uppgifter och det man från DI gör är att jobba för en legalisering. Precis som under den förre justitieministerns tid så genomför man först förändringarna och sedan, men först då, ändrar man lagarna så att det brottsliga beteendet blir tillåtet. Om ”Kalle Kanon”, en ökänd yrkesrånare, brukar övernatta hos mig så tycker jag att det är legitimt att polisen sparar den uppgiften i sitt interna dataregister, det så kallade spaningsregistret. Men lagstiftarna ska först reglera genom lagstiftning, inte efteråt. Sådant skrämmer mig. Och det är inte värdigt ett rättsamhälle. Andra bloggar om: Datainspektionen, Polisen, Utbildning, Utveckling, Spaningsregistret, Retroaktiv Lagstiftning, Schengen, Politik [tags]Datainspektionen, Polisen, Utbildning, Utveckling, Spaningsregistret, Retroaktiv Lagstiftning, Schengen, Politik[/tags] |
7 svar till “Polisen och Kalle Kanon”
Bara en fundering.. Hur kan man konstatera att någon lever på brott, utan konkret misstanke?
Farao, Jinge. Byt tillbaks till den gamla blogglayouten!
varför?
Ok jag överreagerade lite, men tycker att det är snyggare med en mainframe i mitten och två spalter på sidorna (som det var förut). Jag vänjer mig nog dock.
För att det ör bekvämare att läsa rakt fram, obekvämare att läsa åt sidan och definitivt obekvämt att flytta fönstret när man kommer in på din blogg :-)
Varför ändra förresten?
Om de framtida brotten:
Det var väl inte riktigt så här det var tänkt, det där med globalisering och nyliberalism och så. Trodde att tanken var att alla skulle få det bättre, färre skulle slås ut för att företagen skulle gå som tåget med EU-medlemskap, att ryssar och albaner fl. skulle bli lyckliga, rika och snälla när de nu fick en chockkur i ekonomi. Tänk så det kan bli.
Det är inte polisen som skrivit debattartikeln. Möjligen skulle man kunna säga att det är en polis som är författare. Rapporten har tagits fram av facket och det är ju inte riktigt samma sak som polisen.