Nordic Battle Group har problem


Helt i linje med förväntningarna så har försvarsmaktens planer på en svensk insatsstyrka med det falskt klingande namnet ”Nordic Battle Group” fått problem med rekryteringen av frivilliga.


DN: ”Nästan var fjärde
plats är vakant i Försvarsmaktens högst prioriterade projekt, EU:s snabbinsatsstyrka. Försvaret har bland annat svårt att hitta läkare, gruppchefer, fordonsförare och stabspersonal.”

Att det är svårt att få tag i folk som frivilligt är berett att skickas ut som något slags ”EU:s frontsoldater” är inte speciellt konstigt. De flesta svenskar är på goda grunder kritiska mot Bush och Blairs ”Kriget mot terrorismen” och allt talar för att den svenska styrkan i första hand ska hjälpa till just med det kriget. Vi har redan en betydande andel soldater i ISAF-styrkan i Afghanistan där deras huvuduppgift är att hjälpa USA:s marionett Hamid Karzai att behålla makten.

När så småningom den styrkan ska bytas ut så kommer den också få svårigheter att rekrytera soldater. Och det handlar inte huvudsakligen om att vi i Sverige inte bryr oss om att ett gäng galningar med skägg försöker tvinga på lokalbefolkningen sina egna religiöst förvirrade värderingar, det handlar mer om att svenskar inte vill gå USA:s ärenden. Soldaternas anhöriga vill av naturliga skäl inte släppa iväg svenska ungdomar för att de ska riskera att dödas för något som ingen tror på.

Samma sak drabbar naturligtvis en ”Nordic Battle Group” som inte, trots namnet, är någon nordisk grupp. Att en handfull norrmän, ester och finnar ska vara med som kockar och annat spelar ingen roll när huvuddelen av styrkan, över nittio procent, är svenskar. Vi ställer oss givetvis frågan – varför man låtsas som att det är en nordisk grupp? Bara det faktum att man manipulerar hemmaopinionen med valet av namn på gruppen leder naturligtvis till misstankar.

Sedan visar det sig, som i TV-programmet som handlade om verksamheten, att de främsta skälen för politikerna att bilda gruppen är att Sverige – ska få en starkare ställning i EU. Samtidigt vill man skicka JAS för att – Sverige ska kunna sälja fler flygplan.

Det är självklart att svenska föräldrar, syskon, mostrar, fastrar, flick- och pojkvänner backar ur när alla inser att det mest troliga är att den falskskyltade stridsgruppen kommer att sättas in mot fattiga muslimer i Somalia, Afghanistan eller Irak.

Sverige har en krigisk historia på många sätt. Men bortsett från en grupp stridslystna dalkarlar så har landets ungdomar tvångsvärvats till diverse krig åt maktgalna kungar genom alla århundraden. När nu våra ledande politiker vill skicka ut ungdomar att dö för att Sverige ska få mer makt i EU och samtidigt sälja flygplan, ja då går det inte lika lätt längre.

Högerregeringen har betydande svårigheter att förklara varför vi ska låta våra ungdomar resa ut för att sedan få hem dem i bodybags. Om sedan hemmaopinionen är ytterst ifrågasättande inför verksamheten så gör det inte saken lättare.

Artikeln i Dagens Nyheter

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Nordic Battle Group, Värnpliktiga, Småpojkar, Outbildade, Cynism, EU, FN, Inflytande, Bodybags, Elitsoldater, Föräldrar, Politik, Soldater, Kriget mot terrorismen, Bush, Blair[/tags]


22 svar till “Nordic Battle Group har problem”

  1. Problemet med att få soldater till till NBG handlar främst inte om etiska ställningstagande och en USA fientlig attityd. Problemet är att det inte utbildas tillräckligt många soldater för att täcka ett så stort behov som NBG utgör (5000 man) under en så kort tid. Som sägs i DN:s artikel är lönen heller inget vidare och om försäkringsskydd och liknande är dåligt förstår jag man tvekar.

  2. Karl den 12:es armé bestod många, många olika nationaliteter och många olika språk. Man tvångsvärvare helt sonika folk p plats där man trängde fram. Barnsoldater var inget konstigt!
    Jag tror att det kommer att bli som i USA; där lågutbildade är det som strider, som man kan locka med diverse matnyttigt! Nu är ju utbildningen fri i Sverige till skillnad mot USA, så det är lite svårare för försvarsmakten här!

  3. Vad ingen heller verkar ha uppmärksammat är att en stående yrkesarme kommer att kosta. Vi har ju inte infört ett amerikanskt system än med rekryteringsbonusar men det kommer nog. Och sen gäller det att behålla alla ’friviliga’ vid längre konflikter med mycket dödsoffer.

    Sen är det en annan sak att hela omläggningen av den Svenska utrikespolitken har hänt utan offentlig debatt eller att allmänheten förstått vad som hänt. Afhganistan om det hade varit ett seriöst åtagande att bygga upp en ny demokratiskt stat handlar om en närvaro på 10-15 år och miljarder investerade. Och en avväpning av alla lokala krigsherrar både pashtuner och tadjiker. Det är ju inte bara talibanska beväpnade grupper som för krig. Inget av detta sker nu. Precis som i Irak om inte säkerhet kan garanteras är talet om demokratiskt utveckling ganska ihåligt.

  4. Inte så att jag vill säja, vad var det jag sade, men… vad var det jag sade.
    Ointresset har inget med politiska ambitioner att göra… Det har med att
    1. Folk vill plugga och resa.
    2. Lönen ligger för lågt.
    3. Ovilja att utsätta sig för ev fara, oavsett om det rör sig om FN-sanktionerat moder theresajobb eller resultatgivande Nato-uppdrag.

  5. Efter att själv, på plats, sett vapen- och sprängämmnesbeslagen som görs i Afghanistan kan jag säga att den svenska styrkans insatser riktar sig lika mycket mot pashtuner som uzbeker som hazarer osv. Men arbetet tar tid, t.ex att hjälpa den lokala polisen att komma förbi guvenörsstyre för att slippa korrupta polischefer. Efter åtskilliga samtal med ”den vanlige afghanske medborgaren” så ser de ljust på framtiden, de ser att när säkerheten ökar kommer hjälporganisationerna tillbaka osv.

    NBG kommmer bli en av EU´s motvikter till USA´s monopol på slagkraftiga insatser. Detta kommer förmodligen kosta människoliv, villket alla bör göras medvetna om.

    -Det är självklart att svenska föräldrar, syskon, mostrar, fastrar, flick- och pojkvänner backar upp när alla inser att det mest troliga är stridsgruppen kommer att sättas in för att skydda en ung demokrati/ett folkslag/medmänniskor mot beväpnade rövarband i Somalia, Afghanistan eller Irak. –

    Det är lätt att sitta hemma på sin kammare, blogga och lösa världproblem.

    Men säg mig: När gjorde du själv en aktiv insats för någon du inte känner?

  6. ”Det är lätt att sitta hemma på sin kammare, blogga och lösa världproblem” menar Dalkarl. Nej- det krävs handfasta åtgärder; pengar, utbildning, sjukvård, ekonomiska projekt och ibland även militära styrkor.
    Man måste dock bestämma sig för vilka man man är beredda att döda.
    På 60-talet hade jag en lång diskussion med en hemvändande FN-soldat som deltagit i den svenska insatsen i Kongo. Han förmedlade skakande berättelser som gav en radikalt annorlunda bild än den officiella ”I basker blå, stod en svensk soldat”. Bilder av rasism, mord på värnlösa och ett FN underordnat belgiska och amerikanska intressen.
    Spåren avskräcker.

  7. Så röstar ”vi” nej till ett förbud mot klusterbomber – för att JAS kan utrustas med och fälla sådana.

    Vi tronar på minnen från fornstora dar, då ärat vårt namn flög över jorden…. Gissar att riksdagens majoritet är miljöskadad av nationalsången!

  8. ”“den vanlige afghanske medborgaren” så ser de ljust på framtiden, de ser att när säkerheten ökar kommer hjälporganisationerna tillbaka osv.”

    Dalkarl, detta stämmer inte i norra Afganistan. Där funderar befolkningen fortfarande varför inte uppbyggnad sker när det faktiskt är stabilt där jämfört med andra delar av landet. Det som byggs ut är enbart utlänska armebaser.

    Nej press på Karzai regeringen att använda pengarna för uppbyggnad av regioner där det faktiskt är lugnt i Afganska mått som i norra delen. Annars kommer frustrationen där bara att öka och med det våldet också.

  9. Dalkarl, i och med terroristattackerna i USA den 11 september 2001, så förändrades situationen dramatiskt i Afghanistan. USA mördade ca 10 000 talibaner, och med det också ca 4 000 civila, som också dog på kuppen; och i och med detta så radikaliserades grupperna än mer åt talibanernas favör – thanks to Bush, och det är vad vi ser idag!

    Fortsätt du att ”på plats” hjälpa USA i sitt angreppskrig, men mej lurar du inte med ditt prat! USA har inte lyckats med att fånga in den mytiska Bin Landin (han befinner sig med all sannlighet i det djupt muslimska och antivästorienterade Pakistan) däremot så har USA stärkt talibanerna ställning!

  10. I Somalia höll det på att bli lugnt, men det passade inte USA, eftersom det inte sammanföll med deras intressen. De har nu lyckats få igång blodbad man inte sett på länge där. Det är i sådana konflikter vi ska delta.

    Som Gormander så riktigt påpekade häromdagen i AB. Utrota fattigdomen har fått ett ny betydelse. Skjut ihjäl dom vi inte gillar och gärna med klusterbestyckad JAS.

  11. Skrämmande att se alla vänsterflummon yttra sig så starkt och konspiratoriskt mot (väst)världen de lever i. Antar att det är typiskt såna människor; de äter gärna av kakan så länge de slipper att besväras med att baka den.

  12. Skönt att se att de får problem pga sin politisk korrekta kvotering. Man väljer bort kvalificerade sökande, och tjatar in invandrare och tjejer. DET ät vad det handlar om INGET annat!
    Nu får man se vart detta leder…..de har grävt gropen själva

  13. T, Har du några exempel som understryker ditt resonemang, på tal om ”vänsterflummon.”

  14. Ckrantz pekar på något viktig som nästan ingen har uppmärksammat,att Europa håller på att bygger upp en yrkesarme. Detta är en mycket farlig utveckling. Flera europeiska länder har eller har haft yrkesarmer, t.ex. Frankrike och Spanien.
    Dessa har varit ett hot mot den demokratiska utveckligen och den egna befolkningen tidvis. Vid tillfällen då den militära ledningen har sett sig tvungen att agera för egna intressen.
    I allmänhet har dessa yrkesarmer dock varit värdelösa i stora konflikter och befrielsekrig, chansen att dö har varit för stora.

  15. Flera av mina bästa vänner har gjort utlandstjänst flera gånger och jag har genom dem fått rätt bra insikt i försvaret och hur Sveriges internationella åtaganden fungerar på marken. Teorin om att NBG har svårt att få folk för att de skulle sitta hemma i stugorna och skakar av Amerikahat är inte särskilt hållbar, för att uttrycka det milt. På många sätt är det en arbetsplats som många andra och de konkurrerar på en allt bättre fungerande arbetsmarknad helt enkelt. Dessutom fungerar planeringen lite si och så när det ska gå fort.

    Men rent principiellt: Varför ska vi inte ha en Europeisk snabbinsatsstyrka?

  16. Hörrö sakta i backarna!

    Vi kan visst ha en snabbinsatsstyrka, men vi har ingenting med USA:s kriget mot terrorismen att göra.

  17. ”Dalkarl, detta stämmer inte i norra Afganistan. Där funderar befolkningen fortfarande varför inte uppbyggnad sker när det faktiskt är stabilt där jämfört med andra delar av landet. Det som byggs ut är enbart utlänska armebaser”

    Nadia: Förklara varför ALLA hjälporgansiationer drog sig ur Sar-e-pol-provinsen sedan beväpnade män rånmördat en hjälparbetare från German Agro tidigare i år? Jag kan göra det. För att det är INTE säkert där. Vägprojekt avslutas inte för att maskinförarna beskjuts osv. Och att det enda som skulle byggas är armébaser, det är rent nonsens.

    Nature: Nej, jag beslag tog inga vapen. Jag sa att svensk MILITÄR gjorde det. Förövrigt är det inte de amerikanska vapnen rånmördar bönder eller byts mot råopium i den ”trevliga” handeln som till slut hamnar i armen hos Portuppgångs-Glenn i Sölvesbrog eller Silar-Sven i Sandviken.

  18. Dalkarl, USA är väl de land som har exporterat mest vapen till Afghanistan (eller till Mujaheddin gerillan, under kriget i Afghanistan mellan 1979-1989.) alla kategorier, även om det inte är just dessa som byts mot råopium! Apropå opium, så fanns det mycket lite av dessa odlingar under Talibanernas styre i Afghanistan, något som väst försöker att toner ner så gått det nu går!

  19. Dalkarl,
    Nonsens? Tycker du kanske, men inte enligt de uppdateringar som jag tagit del av i nyheter. Enligt Afghanska mått är norra provinser säkra och där finns arbetskraft av Afghaner. Men Karzays regering håller inne med bistånden, man prioriterar inte uppbyggnaden.

  20. NBG? Jag tvivlar på att hatet mot usa är något direkt hinder. Men det utbildas för få värnpliktiga för att fylla en sådan styrka. Dessutom är lön, utbildning och försäkringskydd alla bristande.

    Personligen är jag inte negativ till utlandsstyrkorna. Vi har representanter på ganska många platser: Kosovo, Bosnien, Balkan, Georgien, Afganestan, Nepal, Korea, Kashmir, Etiopien, Kongo, Sudan, Liberia och Libanon.

    I många lägen är fredsbevarande styrkor ända möjligheten att stoppa en konflikt och minska lidandet i ett område, så som i Kosovo.

    Jag vet inte, men jag får intrycket att Jinge tycker att det är bättre att vi sitter här i sverige och ”fördömmer” vad som händer i andra länder i stället för att skaffa resurser att förändra världen till det bättre.

    Jag kanske är lite synisk, men jag anser att om man kan rädda ett liv i Afganistan kan det nog vara värt ett Svenskt liv.

  21. Men tanke på diskussionen om Nato kan nedanstående citat från GP vara intressant.

    http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=345527
    ’Bara ett förbehåll finns i relationen till Nato, enligt de politiska direktiven.
    – Det enda vi inte gör är att lämna ömsesidiga försvarsförpliktelser, säger Jan Jonsson.
    Det innebär, till exempel, att om Nato-landet Estland angrips har de övriga Nato-länderna förbundit sig att ställa upp för Estlands försvar. Sådana löften ger inte Sverige.
    Men på alla områden integreras vi i Nato:s nätverk.
    – Vi har sedan länge uppdraget att anpassa oss till Nato för att kunna delta smidigt i alla de fredsbevarande insatser som görs under Nato:s eller EU:s ledning, säger Jan Jonsson och tillägger:
    – Vi är inte bara påhejade av vår politiska ledning. Vi är i hög grad knuffade framåt.
    Nato:s organisation, metoder, teknik, utbildning, ledningssystem och till och med språk (engelska) är rutin för svenskar. Snart sagt alla fredsförband tränar utomlands. Sju Gripenplan deltog i flygövningen Red Flag i Alaska i USA förra året.’