Irans utrikesminister är i Stockholm och vid demonstrationen mot honom så sparkades en polisman ner brutalt. Morgontidningarna skriver inget om högerextremister eller Pro-Israeliska grupper. DN: ”Talkörer ropade ”mördare” vid ingången till Försvarshögskolan och Utrikespolitiska institutet inför den iranske utrikesministern Manouchehr Mottakis Stockholmsbesök.” Attacken mot deras utrikesminister började redan veckan innan med att en folkpartist skrev en tämligen grov och onyanserad debattartikel om besöket. Sedan har varierande högergrupper agerat flitigt. En person greps, det ska bli spännande att se vilket parti vederbörande är med i. Andra bloggar om: Manouchehr Mottakis, Polismisshandel, Demonstration, Iran, Bildt, Högerextremism, Politik |
[tags]Manouchehr Mottakis, Polismisshandel, Demonstration, Iran, Bildt, Högerextremism, Politik[/tags] |
20 svar till “Extremister misshandlade polis”
Demonstranterna var exiliranier, så att ingen skriver om högerextrimister eller Pro-Israeliska grupper kanske inte så jävla konstigt.
Jag kan ha fel men jag tror att de flesta är vänster i den protesten. Men fråga er varför Hamas inte är välkommet medan Iran är det.
I Sverige så är de som synts och hörts i debatten etniska svenskar.
Om det är det du bygger ditt påstående om att det var högerextremister som misshandlade en polis på så blir det inte särskilt trovärdigt. Hade jag varit du så hade jag ändrat rubrik åtminstone.
Du måste skoja? Försöker du få detta till att vara en klassisk blockpolitisk fråga?
Jag trodde att alla tänkande demokrater oavsett politisk färg var emot Väktarrådets religiösa diktatur i Iran, inte bara ”högerextremister”?
Och som sagt, demonstranterna var till största delen exil-iranier, folk som levt under Väktarrådets och mullornas diktatur och drabbats av den religiösa polisens maktutövande.
Etniska svenskar med Fredrik Malm i spetsen. Så även om FM inte är gripen för polismisshandel så är det någon av hans sympatisörer. Och det räcker för att konstatera politisk extremism.
Även om det var många iranier så var det nog en svensk som greps.
Just Matte!
Skulle jag ändra rubriken så vore det till ”Extremister” men även där är Fredrik Malm inräknad.
F.ö. var det inte väktarrådet som var på besök utan landets utrikesminister.
Han som greps var svensk.
Ja hur ska vi få facit på vederbörandes etnicitet då??
Jinge skrev:
I Sverige så är de som synts och hörts i debatten etniska svenskar.
Jag undrar: Vad är en etnisk svensk?
Finns det sådana?
Jag trodde att alla på jorden var ättlingar till henne vars rester nyligen hittades i Afrika.
Själv är jag av Vallonskt ursprung sedan c:a 1570-talet. Är jag etnisk svensk?
Vad menar du Jinge, när du skriver just etnisk svensk? Är 2:a generationens invandrare etniska svenskar? Eller 3:e? Eller 4:e? Eller var går gränsen mellan etnisk svensk och etnisk icke-svensk enligt dig ?
Olle: Exakt vad en etnicitet eller en etniskt svensk är går ju att diskutera lika mycket som vad begrepp som t ex ”demokrati” innebär, men grundläggande är personens egna identifikation, samt att man delar en gemensam historia, kultur och traditioner. Några exakta gränser mellan olika etniciteter går naturligtvis inte att dra, lika lite som du kan säga exakt var en färg övergår till en annan i regnbågen.
Om någon kallar sig ”exil-iranier” tillhör de rimligtvis någon av de olika etniska grupperna i Iran; perser, kurder, azeriturkar, osv. På samma sätt som man kan vara medborgare i Iran utan att bli iranier (jag tror att de flesta kurder i Iran skulle bli ganska arga om du menade att det inte finns några ”kurder”, med argumentet att alla som bor i Iran är ”iranier”) kan man vara svensk medborgare utan att vara etnisk svensk.
Angående demonstranternas eventuella ideologiska hemvist tror jag att det är betydligt mer komplicerat än att placera dem rakt av i kategorier som höger eller vänster. Bara för att man demonstrerar mot Irans regim som förtrycker ens släktingar hemma i Iran betyder det dessutom naturligtvis inte att man stödjer Fredrik Malms bombhöger-ambitioner, som även de kommer döda ens släktingar…
Nej, morgontidningarna skriver inget om pro-israeliska grupper, gissa varför?
Att Dmitri Wasserman och övriga sionistgalningar var där råder ingen tvekan, de skulle aldrig missa ett tillfälle att få agera ”folkstorm”.
De välbärgade medelklassiranierna (övre medelklass i Iran) i exil är givetvis pro-israeliska, pro-amerikanska och pro-allt som inte påminner om iran…
”Jag trodde att alla på jorden var ättlingar till henne vars rester nyligen hittades i Afrika.”
menar du Laila Freivalds?
Dessa extremistiska opportunister borde skrämma livet ur varenda demokrati- och frihetsälskande individ. Det är en kluster av extremister från ett flertal ideologier, dock mest extrem-kommunister, som förenar sig under en och samma flagga för att utöva politiskt tryck på vad de kallar ”värdländer”. Många av dessa personer har ambulerande statslojalitet – de anser sig vara nog svenska att dra nytta av de fördelar de får till sitt förfogande, men samtidigt nog Iranier att nyttja sin Svenska del som tjänare till de riktiga målen. Att bestrida fanatism och diktatur är en sak, det dessa grupper gör är en helt annan. Därför blir jag mörkrädd när de får ordet och säger saker som ”jag tycker att XXXXX ska förbjudas”, för det är inte den milda varianten av oliktänkande, utan det är den ”hade jag makten hade du fått dansa narrdansen för att öht få andas….”
Vad var det som var grovt och onyanserat? Och vilka är högergrupperna?
Svårt att säga vilka detta är, många grupper är emot det nuvarande styret i iran, rojalister, liberaler, kommunister, socialister…Alla av olika anledningar, och de är inte alltid kompatibla….
Jinge skriver:
En person greps, det ska bli spännande att se vilket parti vederbörande är med i.
Jag undrar: Varför då? Spelar partitillhörighet någon roll?
Måste allting vara politiskt? Jag kan tycka och tänka om det mesta (som nu t.ex.) utan att för den skull tillhöra något politiskt parti.
Jag har inte ens röstat lika två gånger i rad sedan jag blev röstberättigad.
(Och det – mina vänner – är min demokratiska rättighet – att flaxa mellan de usla politiska val jag har att välja mellan).
På TV-bilderna så var det mest exiliranier där. Och att de protesterar är fullt naturligt med tanke på den iranska regimens brott mot MR.
Att Sverige blivit ett välmående land är kopplat till en rättstat och en kultur av samarbete mellan människor och respekt för varandra. Att lyssna på andra samtidigt som de egna värderingarna inte undanhålls är viktiga delar i svenska värderingar. Det innebär vidare att man gärna får demonstrera. Däremot är de inslag av pöbelfasoner, som demonstranterna mot den den iranske minister ägnade sig åt, något demonstranterna med normal mognad borde ha lämnat i sandlådan.