Rödgrön trepartiregering?


Idag spekulerar Dagens Nyheter kring hur en kommande röd-grön allians kommer att se ut och vilka som skulle få ministerposter i en sådan.

Den här artikeln är väl ett första försök att skåda in i framtiden, och som sådant – inte dåligt. Troligen kommer det att följas av flera liknande och i takt med högerregeringens kräftgång i opinionen så kommer spekulerandet att bli allt yvigare. Man kan heller inte utesluta att den nuvarande regeringen blir tvungen att slänga in handduken i förtid som ett resultat av en alltmer omfattande kritik utifrån.

Av de stora skattesänkningar som redan genomförts så har femtio procent gått till de rikaste tio procenten. Till den grupp som har sämst inkomster har det bara gått två och en halv procent till vilket tydligt visar på ”arbetarpartiets” profil. Det, i kombination med utförsäljningen av allmännyttan och de statliga företagen, privatisering av sjukvården trots löften om motsatsen, kan givetvis leda till att regeringen spricker i förtid. Vad som t.ex. händer när en opinionsundersökning visar att ett eller fler av regeringspartierna hamnat under fyraprocentsspärren vet vi inte.

Inte heller vet vi varför Fredrik Reinfeldt är praktiskt taget osynlig som statsminister. Det har börjat gå olika slags rykten, och den sortens

viskningar lär vi väl fortsätta att få höra. Det ska bli intressant att se hur lång tid det dröjer innan media själva börjar spekulera även i det.

Artikeln i Dagens Nyheter

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Rödgrön trepartiregering, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Mediekritik, Politik[/tags]


28 svar till “Rödgrön trepartiregering?”

  1. En rödgrön röra kallade man detta för drygt 10 år sedan. Kanske är ett bättre namn nu ”bidragsrörelsen”. För det är ju så, att det viktigaste för denna rörelse är att höja bidragen. Detta ser man tydligt då Mona och Wanja skriver att de minsann ska höja a-kassan till 80% av lönen, för evigt…

  2. DN (liksom även SVD) vill bara bereda vägen för ett valtekniskt samarbete mellan de borgerliga partierna (då har det ingen betydelse om de hamnar under 4%). För att motivera detta samarbete så spekulerar de om ett likande samarbete på andra sidan blockgränsen. De borgerliga är också mycket måna om att de kvarstår två tydliga block att rösta på, inte enskilda partier. Men de är noga med att de borgerliga partierna inte skall slås ihop, de skall fortfarande, var för sig, kunna lova 4 ggr mer än de kan hålla.

  3. Jaha, vad är det för fel att höja a-kassan till 80% igen, det skulle gynna de fattiga och utsatta – och det kallas SOLIDARITET. Ett ord som alliansen inte ens vet vad det betyder.
    Du tycker det är okey att ösa pengar och bidrag över de redan välsituerade, det finns det inga problem med.
    Men att se till att de arbetslösa kan betala sin hyra och mat, det verkar kontroversiellt i vissa ögon…
    Ett rättvis samhälle är ett mera harmoniskt samhälle.
    De svenskar som röstade på alliansen gjorde ett stort misstag – och det inser man nu. Det kan man se på statistiken. Nu ser man vilket fatalt misstag man gjorde som röstade på Lejonborg, Bildt och Reinfeldt.
    (Vilken rövartrio!!!)

  4. Hahaha… Dendär sammansättningen av freaks lär skrämma fler än det kommer att locka.
    Föredettingar och nobodys är tydligen allt socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet har att bjuda på.
    Högsta hönset Sahlin är en flertalet utslagen, trött och sliten politiker. Hon saknar all pondus att ta en moralisk debatt och kommer vara helt oförmögen att kritisera borgarna för ministerskandalerna (en retorisk nyckelfråga för de politiskt oinsatta väljarna) eftersom hon gjort samtliga ”felen” själv, grövre mer omfattande och mer skurkaktigt.

    Ingen vettig svensk kommer rösta för en regering med kommunister på ministerposter.
    Det visste Göran Person, han var den sista pragamtiska socialdemokraten.
    partiet kommer självdö inom de närmsta 20 åren.

  5. Om alla sitter stilla i båten, inte börjar agera offensivt för att regeringen faktiskt kan tvingas bort – är detta förslag tänkbart. I annat fall är det bara en skrivbordskonstruktion i DN utifrån rådande opinionssiffror.
    Så istället för att fokusera på eventuella ministrar – resonera politik. Det handlar om klasskamp och inte ett sällskapsspel.
    Höjd a-kassa från (s); utmärkt men inte 2010, använd fackföreningarnas styrka och genomdriv det nu, så är det inte långt kvar till ett nyval.

    Och Charlie, lär bli besviken – för hundra år sedan skrockade överklassen om att arbetarna skulle överge både fackföreningar och socialism.
    Om moraliska debatter lär inte Charlie vara den bäste att uttala sig om – benämningen ”höns” om Mona Sahlin styrker inte hans egen pondus eller retoriska förmåga,

    Jisses!

  6. St Just: Så istället för att fokusera på eventuella ministrar – resonera politik. Det handlar om klasskamp och inte ett sällskapsspel. Höjd a-kassa från (s); utmärkt men inte 2010, använd fackföreningarnas styrka och genomdriv det nu, så är det inte långt kvar till ett nyval.

    Väl talat! Det är givetvis på det sättet högerregeringen ska fördrivas från Rosenbad!

  7. Vänsterjournalister drömmer sig bort….Nä bidragssverige monteras förhoppningsvis ned innan en ny regering kommer. Är det surt att ha blivit bortröstad?
    Opinionssiffror i all ära, men just nu betyder de ingenting. Har ni inte förstått att regeringens taktik är att införa impopulära beslut så tididgt som möjligt?

  8. Fredde, underskatta inte dina motståndare.
    Vi vet att smörgåsbordet kommer inför nästa val.
    Om inte den här regeringen tvingas avgå i förtid förstås, det finns en stor risk…

  9. Jag förstår att regeringens avgång är en våt dröm för de flesta på vänsterkanten just nu, men man utlyser inte nyval för att man har taskiga opinionssiffror. Det som skulle kunna få vår nuvarande regering att avgå är om den inte hade fullt stöd i riksdagen, men högerblocket har egen majoritet, och samtliga dessa riksdagsledamöter är invalda på just exakt det program som regeringen genomför, alltså har regeringen fullt stöd av riksdagen, vilket är det enda som räknas.

    Det som skulle kunna ändra på detta är om tillräckligt många enskilda riksdagsledamöter byter sida, eller om något högerparti får för sig att spräcka alliansen. Sannolikheten för detta är just nu väldigt låg. Det är möjligt att något sådant skulle kunna inträffa ju närmre nästa val vi kommer, men jag skulle inte hålla andan i väntan på det…

  10. fredde, jag hade inte tänkt att genomföra en våldsam revolution under den närmaste tiden. För den något historiskt bevandrade är inte regeringskriser ibland med nyval något ovanligt. Borgarregeringar har fallit tidigare. Ju större utomparlamentariskt tryck, desto troligare att alliansen sviktar. Och faller inte regeringen kan den tvingas till reträtter precis som under den första borgarregeringen 1976 (som sprack!).

  11. Revolution eller ej, idag är det första maj. Jag tänker mig en inre revolution inom alla…
    Magnolian och körsbärsträden blommar, från havet kommer en svag, knapp märkbar bris.
    Det är vår dag idag och över hela världen samlas människor som bara önskar två saker: rättvisa och fred.

  12. Ja, det är verkligen synd – men jag tror att man kommer till besinning och börjar samarbeta bättre. persson var en verklig stoppkloss.

  13. Marginalväljarna mellan blocken kommer inte att vilja rösta på en röd grön allians. De vill inte ge sitt stöd till kommunisten Ohly. Det visste Göran Persson.

  14. Fredde, med kommunism så förmodar jag att du menar stalinism, maoism och alla andra diktatorers -ismer.
    Men det förhåller sig så att det är mycket länge sedan Vänsterpartiet tog bort K:et och bröt med stalinismen.
    Att Ohly fortfor så länge med att kalla sig kommunism berodde på att han ville tvätta begreppet rent. Visa vad han ansåg kommunismen stod för, alltså det klasslösa samhället. Det var naturligtvis mycket naivt av honom.
    Hans belackare vill inte se bakom ordet.
    Man kan också beskylla kristendomen för de allra hemskaste övergrepp som tänkas kan, ända har den av någon förborgad anledning bestått som ren och andlig.
    Litet konsekvens vore tacknämlig.
    Inte vill du att moderaterna och centerpartiet ska beskrivas som nazianstuckna i vår tid, trots att de var det i hög grad under kriget?

  15. Jag gjorde en bedömning av vad andra anser. Jag tillhör inte själv dessa marginalväljare. Emellertid kan man konstatera att inga av centerpartiets ledare från andra världskriget finns kvar i centerpartiets ledning. Ohly däremot har frotterat sig med diktaturens kreatur.

  16. Fredde, ta gärna en tripp till Sjöbo så får du se vad vissa väljarna inom center har för åsikter…

  17. Naturligtvis är inte fredde någon mariginalväljare. Förmodligen frotterar han sig med de mer högerinriktade på valscenen. Vilka dessa har gett sina sympatier genom åren är ju känt; från Nixon till Bush, från Pinochet till Videla, från Ian Smith till PW Botha.
    Och Bildt är ju fläckfri från allt från vapenaffärer till att förespråka krig.

  18. Fredde, kan inte ens stå för sina moderatpreferenser, utan känner sig tvingad att skylla ifrån sig. Han gör bara en bedömning av vad andra tror – och sedan gör han denna bedömning till sin egen. För att i nästa ögonblick ta tillbaka allt. Snacka om virrhönor!!!

  19. Sara G: Hade du inget bättre än Sjöbo att komma med? Jag kan ge dig ett tips på en vänsterpartist som slog sina barn om du är intresserad av att hitta knäppgökar… Det går att hitta rötägg i alla partier! Jag förstår själv vad Ohly menar, men Fredde har trots allt rätt i att marginalväljarna inte accepterar detta. Det råkar vara så.

    En röd-grön allians har knappast fler förutsättningar än den nuvarande ”borgerliga” alliansen att framstå som ett sammanhållet alternativ. Miljöpartiet bet sig i foten den dagen de gick ihop med SocDem och nu har positionerna blivit larvigt låsta. Hela blockpolitiken är så hopplöst förlegad – fattar inte att folk orkar dela in omvärlden på ett så förenklat, gränsande till simpelt, sätt! Vänstern är en black om foten för miljöpartiet… Och Socialdemokraterna är en klumpfotsstor black om foten för vänstern…

  20. Den finns en bra artikelserie i YA som beskriver nassarna historia i Sjöbo. Det var där som det första nazistpartiet bildades. Jag hörde igår från en vän att ritningarna till ett koncentrationsläger inte var illvilliga rykten utan realitet. Det finns alltså en stark nazistisk bas där.
    SÅ galaxas lilla inpass eller jämförelse var som vanligt ett slag i luften.
    Hennes politiska syn får tala för sig själv, den får hon fixa själv.

  21. Det fanns även nazisympatisörer inom alla politiska nivåer under kriget, med undantag för kommunisterna förstås. Ska debatten vara av pajkastningskaraktär så kan jag påminna om Gunnar Stängs förslag om införandet at turistskatten på 60 talet, som skulle göra det omöjligt för svenskarna att resa utomlands. Eller lagförslaget som kom ifrån sossarna på 80 talet om att förbjuda paraboler. För folket skulle minnsan inte titta på
    utländsk TV. Exemplen är många ifrån sossarnas tid vil köttgrytorna.
    Sossarna vill ha befolkningen ”by the balls” Ingen medelklass som ifrågsätter för mycket. Tjänstemän som är partitrogna, arbetare som genom fördelningspolitik nätt och jämnt kan hålla näsan övanför vattenytan. Samarbete i det dolda med kapitalet. Uppgörelser bakom kulisserna i lönefrågor, ja det mesta. Detta är socialdemokraternas rätta ansikte. Att utlova 80% ersättningsnivå i A-kassan är bara ett utspel, för det är vad som betalas ut idag. Ingenting har förändrats, annat än tidsaspekten på utbetalningarna. Men det är väl inte meningen att A-kassa ska vara någon permanent försörjning? Om inte det är ett led i att hålla delar av befolkningen inom den egna väljarkåren. Jag tycker mig se en mild kritik i alliansens ändring av A-kassan. Det kanske är t.o.m så att sossarna gillar förslaget, men själva inte kunna införa detta. Kritisera lagom, så håller de en snygg fasad.

  22. Vad i hela friden talar du om, Sara G? I de flesta debatter har jag hållit med dig. Säger i så fall något om din politiska syn i så fall också. Och på vilket sätt talar min politiska syn i mitt inlägg? Jag säger ju inget politiskt alls, utan försökte bara klargöra att marginalväljarna gör som de gör. Och att man kan hitta rötägg överallt! Jag vet inte vad du har för erfarenheter av Fredde – jag vet inget om honom – men var det inte lite plötsligt att börja insinuera nasism i centerpartiet som sådant? Du må hitta knäppskallar i Sjöbo, men inte fasen finns dessa ideer representerade i centern som rikssparti. Det måste man väl ändå kunna säga, även om man inte sympatiserar i övrigt? För övrigt har du ingen aning om min partipolitiska hemvist – den står kanske lite längre till vänster än din möjligen, men jag tar inte till skamgrepp när jag argumenterar. Att insinuera något som kan misstolkas av andra är inte speciellt rakryggat. Förstår som sagt inte vad du avser – är det mitt arbete hos vilsna tonårstjejer som du har något emot? Det är nog det enda engegemang som kan vara av politisk karraktär, jag någonsin gett en vink om på dessa sidor.

  23. Jag har litet svårt att förstå din upprördhet, Galaxa. Jag besvarade Freddes angrepp på Vänsterpartiet, där han kallad dem för ”diktaturens kreatur”. Det är tyvärr vanligt att man stjäl begrepp från motståndarna, den här gången Palmes.
    Jag betonade att vänstern gjort upp med diktatorerna för länge sedan, redan på 70–talet, då APK fick lämna partiet, och K:e togs bort cirka tjugo år senare. Jag har inte sagt att nasseanstuckna centerpartister finns representerade riksdagspartiet nu för tiden. Var får du det ifrån? Men det är en historisk sanning att här i Skåne var centerpartisterna mycket nära nazismen.
    Fortfarande finns ett starkt fäste här. Deras sonsöner och döttrar har blivit Sverigdemokrater.

    Du kan inte heller uttala dig om hur politiskt långt åt det ena eller andra hållet jag befinner mig – och på tal om skamgrepp vad i herran snamn skulle jag ha emot vilsna tonårstjejer. Nu får du allt ge dig!

  24. Så här säger du Sara G: ”SÅ galaxas lilla inpass eller jämförelse var som vanligt ett slag i luften. Hennes politiska syn får tala för sig själv, den får hon fixa själv.”

    Det blev jag upprörd över. Speciellt det senare där du tycker att min politiska syn talar för sig själv. Tror inte jag är ensam om att tolka sådana uttalanden som om du visste något om min politiska syn. Jag bad dig förklara. Det gjorde du inte. Du är inte vidare förtjust i att förklara vad skriver, eller hur? Så jag frågar igen – vad är det du insinuerar?

    Att vänstern gjort upp med diktaturerna, det tror jag, men kan någon garantera att alla vänsterns väljare har det? Det var ju just centerns väljare som Sara G kontrade med.

  25. Vad alla ska på mig idag!
    Jag har totalt glömt vad det hela handlade om, Galaxa. Förmodligen blev jag en aning upprörd över något av dina inlägg.
    Men du ska inte dra för stora växlar av det. I stridens hetta. du vet…
    Förlåt om jag sårat dig, uppriktigt: FÖRLÅT!

    Många gör aldrig upp med sitt förflutna, det gäller alla politiska schatteringar. Det var det jag vill visa Fredde.
    Du kanske tycker att det är oväsentligt vad som händer här nere i Skåne, men här grasserar främlingsfientlighet, och den sprider sig som ogräs…

  26. Apropå den här bloggpostningen: såg ni som diskuterar detta på Argument i måndags? De la en stor del av tiden på en diskussion om just en sammanslagning av ”allians för sverige” till ett enda parti.

  27. OK!

    Nejdå! Det är inte oväsentligt alls! På dom bara!

    Det finns otäcka oroshärdar här och var i Sverige, av olika läskighetsgrad. Det är självklart mycket oroande när obehagliga strömningar växer, som i Skåne. Och i västjämtland kan det vara otäckt att sitta på bussen och lyssna oavsett om man själv är renägare eller bara inte tycker det är trevligt att höra hur man i förtäckta ordalag skämtar om hur man borde införa skyddsjakt på renägare. Bara som ett exempel. Här gäller det att hålla ihop! Över hela linjen.