Idag skrivs det en hel del i tidningarna om den Sifoundersökning som redovisats i Göteborgsposten idag.
Att (s) går framåt är knappast speciellt överraskande. Många av väljarna har röstat på högeralliansen enbart för att bli av med Göran Persson. Nu när han dessutom sagt upp sin riksdagsplats så är det givet att det blir en rejäl uppgång för partiet. Men vad partiets väljare ännu inte listat ut är att Mona Sahlin är en högersosse ut i fingerspetsarna. I fredags var hon föremål för en längre intervju i Dagens Nyheter, en intervju där svaren på ett generellt plan hade kunnat avges av vilken borgare som helst. Bland annat talade hon om ”egenmakt”. Ett ord som hon använt ett antal gånger och som skisserar en framtid där det vi kallar välfärdssamhället reduceras alltmer. För egenmakt handlar egentligen om att individen själv ska ta ett allt större ansvar för sin situation och samhällets skyddsnät ska förminskas. För min egen del har bloggaren Jonas Morian lyckats bli en slags värdemätare på högern inom socialdemokratin. Då han är förtjust i något en sosse säger eller driver, ja då vet jag helt säkert att mina aningar är riktiga, då är det borgerlig högerpolitik. Men andra ord så är Morian mycket glad över Monas yttrande. SvD: ”I mätningen finns två statistiskt säkra förändringar: socialdemokraternas uppgång och vänsterpartiets nedgång. Vänsterpartiet balanserar nu farligt nära fyraprocentsspärren. För att hitta så låga siffror som partiet får i april, 4,3 procent, måste man gå tillbaka till juli 1994 då v fick 3,8 procent.” När vänsterpartiet tappar mark i nuläget så kanske det inte är något att höja ögonbrynen över. Kamrat fyra procent har säkerligen svarat att de ska rösta på (s) nu när det ändå inte spelar någon större roll. I ett faktiskt val skulle partiet få större stöd. Samtidigt kan det resonemanget kännas som någon slags besvärjelse. Har jag inte rätt så är det illa. Kan partiet luta sig bakåt och tänka likadant? |
Absolut inte. Vänsterpartiet måste bli rejält mycket mer synligt i debatten. Hur det ska gå till vet jag däremot inte. Personligen vet jag om en massa händelser inom partiet, det är många aktiviteter som opinionsmöten, kurser och liknande, men i media syns partiet bara undantagsvis. Det som krävs utöver det som sker idag är väl att Lars Ohly börjar gå klädd i bastkjol, men vi är antagligen många som helst slipper se den synen, säkerligen han själv också. Partiet är ett lilleputtparti och media ägs av högerkrafterna. Det som antagligen behövs är att samla ihop alla aktivister och börja sälja Flamman vid alla pendeltågs- buss- och tunnelbane- Länkar: DN SvD Jonas Morian om Sahlin Andra bloggar om: Mona Sahlin, Sahlineffekten, Socialdemokratin, Val 2010, Sifo, Göran Persson, Politik [tags]Mona Sahlin, Sahlineffekten, Socialdemokratin, Val 2010, Sifo, Göran Persson, Politik[/tags] |
12 svar till “Inte Sahlineffekten i alla fall”
För tillfället är det ju bara folkpartiet som agerar oppositionsparti, och verkligen visar vad regeringens politik leder till.
Flamman är veckotidning, man skulle nog försöka få ut den två gånger i veckan också. Jag tror som du, folk skulle köpa den.
Dina farhågor, Jinge, när det gäller Mona Sahlin är på inget sätt ogrundade.
Alla ville befria sig från Persson – och det var viktigt att en kvinna kom till makten. Men vad man inte tänkte igenom ordentligt var – vilken kvinna!
Den företagsvänliga Mona, med stockholmsaccent och olustigt lätt språkbruk- utan substans, var inget bra val.
Är det så att nyliberalismen inte går att stoppa, att den
bara föjer sin egen utstakade bana och ledare utan egentlig ideologi bara springer med utan eftertanke? Som Mona, den lättflörtade.
.
Tänk om vänsterns alla goda krafter äntligen kunde köra igång en gemensam webbtidning med Göran Greider som chefredaktör och exempelvis Jinge, Enn Kokk, Ali Esbati, Fotolasse, Erik Berg, Pierre Gilly och Motvalls-Kerstin som återkommande krönikörer. Då skulle framtiden te sig bra mycket ljusare. I alla fall för de flesta av oss.
Ryktet att Mona Sahlin är en högersosse kanske stämmer, men tvärtemot Jinge tror jag detta kan vara en merit, då en stor del av svenska befolkningen tillhör medelklassen och självklart är intresserade av plånboksfrågor.
Hur kraftfull ledare hon blir återstår att se, men hon redan bevisat sin kapacitet som debattör.
Det var också hon som fick ta smällarna och förklara de smärtsamma men nödvändiga besparingarna som S tillsammans med C genomförde i början på nittiotalet.
Intressant att det finns så många småpartier kring 5%. Några borde rimligen ramla ur riksdagen. Behövs verkligen FP, nu när vi har flera mittenpartier?
Vänsterpartiet är ett sorgligt kapitel, att ett parti som inte gjort upp med sitt kommunistiska förflutna finns i riksdagen är obehagligt.
Synd att inte Lönnroths falang vann, i dessa dagar då alla partier flörtar med medelklassen.
En sådan ny, frihetlig vänster skulle nog kunna attrahera 10-15%.
Jag firade påsk i Lettland. Där har man blodig erfarenhet av både kommunistisk och nazistisk diktatur. Med dessa hemska erfarenheter är kanske så konstigt att antidemokratiska partier är förbjudna.
Letterna gläds åt att äntligen vara fria, EU medlemmar, känner trygghet med NATO. Levnadsstandarden stiger, även om den är ojämt fördelat.
Det är något att ha i åtanke, när befinner sig i den svenska ankdammen
Att vänsterpartiet inte gjort upp med kommunismen är en myt.
Likaväl myten om att centern gjort upp med sitt nazistiska förflutna…
Det obehagliga finns hos de som hävdar att nyliberalism leder mot frihet. Frihet för dem som har pengar ja – men för underklassen och alla hemlösa och utsatta finns ingeting att hämta.
Demokratin sätts alltmer på spel.
Det finns inom vänsterpartiet en känsla och empati för de svaga. Finns det något annat parti som kan säga detsamma?
Johan Kjéllen, största antalet svenskar är inte av medelklass, var har du fått det ifrån?
Jag påstår att den absoluta majoriteten svenskar som faktiskt har heltidsjobb har det ganska bra rent ekonomiskt och därmed kan anses tillhöra medelklassen.
Många ”arbetaryrken” är rätt välbetalda, speciellt i den privata sektorn. I den offentliga sektorn är det förstås sämre, men där har man som arbetstagare dessvärre ofta bara en arbetsgivare att välja, brist på konkurrens ger sämre löner.
Jag var i Rumänien i somras, ett tidigare ”arbetarnas paradis”. Där kan man tala om misär och brist på social trygghet. Som nybliven EU medlem har Rumänien inlett marschen mot högre levnadsstandard och frihet för folket.
Håller med dig, Sara. Mona Sahlin har ett sätt att uttrycka sig som först låter lättsamt, men som sedan lämnar mig med en känsla av att hon bagatelliserat hela saken eller inte tror att den hon talar med förstår det mest basala.
Jag tror nog att många som engagerar sig politisk drivs av viljan att hjälpa svaga, inte bara inom VP. (T.e.x så vet många som bor i Uppsala att förra MUF-ordf Tove Lifvendahl visat otaliga prov på osjälviskt ideellt arbete – det ger jag henne cred för fastän jag i övrigt kanske inte direkt håller med MUF) Men visst är det uttalat på ett särskilt sätt i Vänsterpartiet.
Jinge skriver:
För min egen del har bloggaren Jonas Morian lyckats bli en slags värdemätare på högern inom socialdemokratin.
Hur var det han sjöng Karl Gerhard: ”Det är kvinnan bakom allt, mannen jämt hon har befallt”
PS:
Stiligt – nu kom min kommentar upp direkt – värt att firas :-)
jag har rensat ut 95 % av spamfiltret.
Thats why..