Än sprattlar Castros lik


Att Fidel Castro troligen inte kommer tillbaka som ledare för den lilla ön som ligger femton landmil utanför den amerikanska kusten är väl klart.

Uppgiften om femton mil har jag inte kollat, det var någon som hävdade det i programmet P1-morgon i morse. Kom genast att tänka på att det är samma avstånd ungefär som till Gotska Sandön härifrån. Cuba, landet som har en läkare per 118 innevånare. Hur många läkare har vi i Sverige per 118 innevånare? Noll komma noll en?

DN: ”President Bush har personligen ignorerat den anklagades kriminella och terroristiska sida. Han har skyddat honom genom att bara anklaga honom för brott mot immigrationslagarna. USA:s myndig-
heter . . . har på förhand bestämt sig för att befria monstret”, skriver Castro enligt Dagens Nyheter.

SvD: ”Utöver flygplanssprängningen 1976 har Luis Posada Carriles anklagats för terrordåd mot turistanläggningar i Havanna 1997 och för att ha planerat spränga ihjäl Castro under ett besök i Panama 2000.”

Detta blir speciellt pinsamt för alla USA-kramare som beklagar sig över terrorismen. För praktiskt taget varje gång frågan om USA:s agerande i världen kommer upp på bordet så dyker det upp människor som hävdar att NÅGON måste bekämpa terrorismen som USA i deras ”Kriget mot Terrorismen”.

Teckningen här säger väl allt, eller hur? Det är skillnad på terrorister och terrorister. Har inte USA möjlighet att sända honom till Guantanamo?

Det vore väl bra om de i alla fall kunde hålla åtminstone någon terrorist fången i detta ökända koncentrationsläger?

Länkar: DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Luis Posada Carriles, Kriget mot Terrorismen, Kuba, Castro, Bush, USA, Terrorism, Politik[/tags]


11 svar till “Än sprattlar Castros lik”

  1. Sverige hade 3,05 läkare per 1000 invånare 2002 enligt WHO:s statistik, att jämföras med Schweiz 3,6 läkare per 1000 invånare och Kubas 5,9 läkare per 1000 invånare (återigen siffror från WHO för 2002)

    Omräknat till antalet personer per läkare så ger det 159 personer per läkare för Kuba, 278 personer per läkare för Schweiz och 328 personer per läkare för Sverige.

    För att jämföra ytterligare så har Usa 5,5 läkare per 1000 invånare eller 181 personer per läkare.

    Sedan måste man givetvis ställa sig frågan hur relevanta dessa siffror är såvida de inte ställs i relation till annat. Exempelvis hade Kazakstan fler läkare per 1000 invånare än Finland år 2002, men Finland hade ändå en medellivslängd som är en tredjedel längre.

    Tittar man på medellivslängd hamnar Kuba först på 28:e plats, och Sverige på andra plats, så uppenbarligen är inte antalet läkare den enda avgörande faktorn när det kommer till befolkningens hälsa.

  2. Ok. Uppgiften om läkare kom oxo från P1-morgon.

    M.a.o. kan man förklara den höga dödligheten på Kuba med att de har för många läkare? :)

  3. Jämför gärna dessutom kubanens fria tillgång till hälsovården med exempelvis sjukvårdskostnaderna för amerikanen.

  4. Att ett land som Kuba som sedan 1511 varit spansk koloni, därefter sedan 1898 formellt och informellt ockuperats av USA till 1959 för att slutligen utsättas för handelsblockad från 1961 – inte lever upp till högt ställda europeiska krav på demokrati, är kanske inte så underligt. Inte heller att landet inte passerat Sverige i medellivslängd.
    Att länder som USA och för den delen även Sverige med sina rikedomar, teknik och kunskaper inte löser sina egna hälso- och sjukvårdsproblem är mer beklämmande. USAs senat pytsar istället ut 98 miljarder dollar för krigen i Irak och Afghanistan och borgarregeringen i Sverige överför pengar till de mest välbeställda, samtidigt som över tusen barn står i vårdköer i väntan på vårdplatser för behandling av sin epilepsi, cancer och diabetes.

  5. Jinge:
    Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg kan man kritisera USA för många saker. Jag är inte på något sätt odelat positiv till den politik som förs i där. Men man kan knappast påstå att USA är en diktatur. Det jag vänder mig emot är hur man utifrån sin politiska övertygelse vurmar för diktaturer på ”rätt” sida. Jag trodde att det var ett svunnet fenomen i Sverige.

    St Just:
    Menar du att de vårdköer som du nämner har uppstått efter regeringsskiftet alltså? Skillnaden mellan vänster och borgerliga regeringar är ju försvinande små och knappast något som skapar enorma vårdköer på några månader. När det gäller hälso- och sjukvårdsproblemen i Sverige så är det knappast heller brist på pengar, teknik eller kunskaper som är problemet.

  6. Jonas,

    min markering gällde det faktum att vi i detta land trots tillgångar, teknik och kunskap kan låta exempelvis cancersjuka barn få vänta på en vårdplats.
    Som Che Guevara sa:
    Våra barn ska inte ha det sämre än andra men de ska inte heller ha det bättre.
    En mening att fundera över i synnerhet det andra ledet och som alltid varit bärande i kubansk sjukvård.

  7. Jinge
    Jag ser att du avslutar med ”Det vore väl bra om de i alla fall kunde hålla åtminstone någon terrorist fången i detta ökända koncentrationsläger”
    Hoppas det du skriver är ironi, för inte kan du mena att det vore rätt att spärra in en misstänkt terrorist på det viset oavsett vilken sida han sympatiserar med. Egentligen tycker jag nog att USA hanterar denne person precis som man skall göra. Han är misstänkt för att illegalt tagit sig in i landet, och för det är det rimligt att släpps mot borgen till hans skall inför domstol. Misstankarna som Cuba och Venezuela vill ha honom utlämnad för är av allvarligare karaktär, denne man har lång lista av brott som han är misstänkt för och han också dömt för något. Att han inte utlämnas till till Cuba eller Venezuela med motivationen att han riskerar tortyr där är absolut rätt. Det är precis samma beslut som Sverige skulle fattat (hoppas jag).
    På liknande vis skulle man ha hanterat fångarna som nu hålls i Guantanamo. Misstänkta personer skall dömas rättvist fortas möjligt eller förses på fri fot.

  8. Man måste göra adekvata jämförelser med närliggande exempel om man nu vill framställa en någorlunda objektiv bild. Så här ser t.ex. UNICEFS siffror ut för 2004 när det gäller barndödlighet per 1000 föda (levande) i området. Ganska avslöjande.

    Argentina – 16
    Brasilien – 32
    Chile – 8
    Paraguay – 21
    Uruguay – 15
    Cuba 6

    Att utmåla Cuba som ett skräckexempel har naturligtvis sin grund i att de inte följer Washingtons exklusiva manual om mänskliga rättigheter eller delar deras sk. demokratiska värderingar…Trots (eller tack vare) detta har man lyckats bättre inom sociala basområden som skola, sjukvård och omsorg än de flesta ”demokratiska” latinamerikanska länderna. Att sedan det officiella Sverige och dryge Bildt fjantar med i USA:s tendensiösa beskrivning gör ju inte saken bättre.