Iraks nationaldag


Idag är det nationaldag i Irak. Frågan är om irakierna verkligen anser att USA:s intåg i Irak är värt att upphöjas till nationaldag.


Wiki:
”Irak styrs för närvarande av en övergångsregering (tillsatt och övervakad av en amerikansk civiladministratör) efter att den tidigare diktatorn Saddam Hussein störtats under Irakkriget 2003. Irak invaderade 1990 Kuwait under Saddam Hussein, vilket blev upptakten till Gulfkriget 1991. Efter Gulfkriget anklagades landet felaktigt av USA och Storbritannien för att hysa massförstörelse-
vapen, och detta blev förevändningen för Irakkriget 2003.”

Uppskattningsvis 600 000 irakier har dött som en direkt följd av kriget. Och hur många som ska dö innan USA och England lämnar landet är oklart. I nuläget finns absolut inget som tyder på det, och om så sker kommer sannolikt landets ”regering” att be FN om hjälp med den interna säkerheten precis som ”regeringen” i Afghanistan har gjort.

Det betyder att vi måste få vår helsvenska ”Nordic Battle Group” stridsduglig så snabbt som möjligt.

När jag gjorde värnplikten så har jag för mig att även den packning som vi bar under övningar hade ett namn precis som uniformen. Uniformen hette m 58 har jag för mig, modell 58 ska det betyda. Idag kanske den heter m 07 men den måste kompletteras med en bodybag. Varje soldat bör bära med sig sin egen bodybag för logistikens skull, eller hur?

Finns det någon som tvivlar på att svenska ungdomar ska sändas till Irak för att ta ett ”gemensamt ansvar för freden” och därmed kliva in i USA:s ”Kriget mot Terrorismen”?

Irak firar nationaldag: DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Kriget mot Terrorismen, Bush, Blair, Usama Bin Laden, ISAF, Nordic Battle Group, FN, Bodybags, Svenska soldater, Militär, Talibaner, Krigsinvalider, Krigsveteraner, Nato, Fredsbevarande, Politik, Irak, Nationaldag[/tags]


8 svar till “Iraks nationaldag”

  1. Det är kul att läsa skillnaderna om det.

    Aftonbladet skriver (även citatet från DN men detta var något som DN utelämnade):
    ”På vissa skyltar och plakat var budskapet ”Död åt USA” och ”Ut med ockupanterna”. Den amerikanska flaggan brändes också, symboliskt.”

    DN skriver:
    ”Några av demonstranterna viftade med små irakiska flaggor, andra hissade en jättelik flagga och bar den över sina huvuden. Många visade segertecken och sjöng och dansade i marschtåget.”

    Sky News skriver:
    ’Their leaflets and signs read: ”Yes, Yes to Iraq” and ”Yes, Yes to Muqtada. Occupiers should leave Iraq.”’

  2. I längden får man verkligen hoppas att Irakierna väljer en nationaldag som passar dom själva. USAs intåg lär knappast hålla, men kanske att Saddam tappade makten eller något liknande kan vara skäl nog för ett firande?
    Wiki tycker jag själv är spännande att använda, när det gäller Irak verkar den engelska versionen vara både bättre uppdaterad och mer omfattande.

    En annan intressant sida är http://www.globalsecurity.org det finns mycket fakta och historia där, både om Irak och andra konflikter.

  3. Scuba

    Från min vy är det kanske inte ett vansinnigt stort framsteg i demokratins utveckling att irakierna demonstrerar, men vad jag hör anser många av dom att just att få demonstrera och yttra sin åsikter är stort. Det är ju utmärkt att det finns massor med olika åsikter, jag hoppas bara att dom skall kunna framföra dom fredligt och utan dödande.

  4. Personligen förstår jag inte varför motståndet mot USA är så oerhört stort över hela världen. Ok för att USA kanske bör dra ut sina styrkor ur landet, men att förvänta sig det ska lösa problemen i landet är ju befängt. Troligen kommer folk inte fy yttra sina åsikter utan att bli torterade och skjutna i framtiden heller.

  5. Jodå. Nog har Irakierna demonstrerat i dag -det lär vara hundratusentals som jublat.
    Dvs jublat över att Muqtada al-Sadr nu beslutat fördubbla motståndet mot USA.
    Mycket tyder nu på att han och Ayatollah Ali al-Sistani enats i ett samarbete för att driva ut ockupanterna. Han har i fyra år med nöd och näppe lyckats hålla tillbaka Mahdi Army i ett, till synes uppriktigt, försök att låta regeringen få en chans att fungera.
    Det enda vi ännu sett av betydelse var Mahdi-arméns hårda strider mot USA i Najaf, 3 veckor i augusti 2004 då al-Sistani avbröt striderna i syfte att nå uppgörelser med Sunnimuslimerna.
    Han kan mycket väl ha fått framgång i arbetet med att förena Shiite och Sunnigrupper mot deras ”gemensamma ärkefiende” USA och det framgår av dagens reportage från Najaf att även Sunnipräster deltagit i al-Sadrs uppmanig att demonstrera för att nu gemensamt krossa USA.
    Om, eller rättare sagt när, Mahdi-armén aktiveras uppkommer ett helt nytt läge i Irak och kanske tiden nu är mogen.

  6. Jag hoppas oljan tar slut snart så vi slipper vara beroende av de muslimska barbarerna i Mellanöstern, och kommunistiska vettvillingar i Sydamerika. Den bästa bieffekten av höga bensinpriser och krig i mellanöstern är att det accelererar utvecklingen av framtidens drivmedel. Det vore inte en dag för tidigt…
    Trots allt trams om att ”krossa USA” ovan, så är naturligtvis USAs uttåg vad de flesta här i USA vill så vi kan slippa offra våra söners och döttrars liv för muslimernas inbördeskrig. USA kan militärt besegra Al Sadr och hans mördarband med lätthet, men de kollaterala och politiska följderna vore besvärliga.