Vista på väg ut?


Frågan är förmodligen fånig men för egen del så kan jag inte utesluta den saken faktiskt. Jag har nu installerat Linux Ubuntu på min dator och denna bloggpost är den första jag åstadkommit med Linux som operativsystem.

Min dator, en Dell Dimension har ställt till en del besvär, men just nu tycks det som om jag har lite kontroll i alla fall. Jag fick uppdatera Bios, alltid en åtgärd som gör att det knyter sig i magen, men det gick bra. Jag hade visserligen en färsk backup, men en Bios-uppdatering på skärtorsdagen är lite småtufft faktiskt.

Min HP laserjet som jag inte fått igång under Vista tuffar på som ett litet lokomotiv. Skannern har jag ännu inte gett mig på, men det finns drivrutiner till den så det blir säkerligen inga problem.

Bildbehandlingsprogrammet, Gimp, verkar riktigt vettigt. Förra gången jag kikade på det tyckte jag att det verkade mycket krångligt men idag kändes allt intuitivt. En annan sak som kom som en överraskning är snabbheten. Jag upplever Vista som tämligen slött även om jag har en snabbare dator än då jag körde XP, men Linux verkar både snabbare och bitvis lättare att känna igen som gammal XP-kusk.

Det finns väl ingen anledning att ropa hej än på någon vecka eller tre, men det ser klart bra ut. Och har man en disk ”över” så tycker jag absolut att man kan ägna någon dag åt att testa. För bortsett från att det är snabbt så finns ju alla program att tillgå från dag ett redan. Program som inte kostar något tack vare upplägget med öppen kod, och som verkar lika bra som motsvarande köpeprogram under Windows.


Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Linux, Vista, Ubuntu, Operativsystem, Microsoft, Internet, Datorer[/tags]


11 svar till “Vista på väg ut?”

  1. Välkommen. Jag har i och för sig en dualboot då jag behöver windows eftersom mina elever använder det. Måste ju kolla vad de har för problem vid behov.

    Ubuntu är riktigt trevligt och bättre kommer det att bli. Nästa uppdatering kommer det bli enklare med drivrutiner och stängda format.

    GIMP har ju jag bra information om på Bild och foto…

    Gnomes filhanterare är överlägsen windows. Det är precis som du säger snabbare och stabilare. Dock har jag faktiskt upplevt en del krasher av firefox, vilket jag inte gillar.

  2. Kul att ha dig på ”vår sida”! Har några problem med Linux så föreslår jag att du antingen skriver ett inlägg om det på din blogg eller går in på http://ubuntuforums.org/ — en fantastisk community med många användare.

  3. Angående scanneri, jag rekommenderar kooka, finns i repositories, bara å sök ;)

    Rss-läsare:Liferea rekommenderas

    Om du vill få in alla codecs och liknande för att kunna se de vanligaste videoformaten och övrigt gunk rekommenderas att du installerar automatix i ditt ubuntu.

    http://www.getautomatix.com/

    Använder det själv

  4. Jag tror att det här med öppen källkod är framtidens melodi. Själv använder jag firefox och OpenOffice. Ubuntu har jag kikat på och läst om och jag tror att det kommer att installeras på min lite äldre dator. För nyfiken är jag…

    Läste nån stans att Dell ska börja datorer med Ubuntu för att pressa priserna. Om dom börjar så tror jag att open source får sitt stora genombrott för den stora allmänheten.

    En kompis till mej sa att det är självklart att Windows är bäst, annars skulle det inte säljas så mycket av det. Jag frågade honom vad för alternativ försäljaren hade gett honom när han köpte sin dator. Vadå?, svarade han, det vore ju dumt att tacka nej till program man ändå får gratis.

  5. Körde under en lång tid Kubuntu Linux, men har nu återgått till XP (på grund av andras kompatibilitetsproblem gentemot mig snarare än tvärtom). Dock rekommenderar jag definitivt Ubuntu! Om nån fråga inte kan besvaras på det svenska ubuntuforumet så rekommenderar jag också ubuntuforums.org. De har svar på det mesta där.

  6. Jag skulle också gärna byta. Verkligen. Men det är främst två orsaker att jag inte gör det:

    1. Microsoft Office 2007. Det är faktiskt skitbra. Grymt intuitivt. Openoffice kommer inte riktigt fram. Inte när man som jag skriver för mitt leverne och faktiskt behöver många av de avancerade funktionerna som inte finns i Openoffice.

    2. Jag tycker att både Gnome och KDE är fult. Ingen finish, liksom. Det är lustigt att inte det verkar finnas med människor som koncentrerar sig på interface-frågor i OSS-världen. Folk är grymma programmerare, men inte designers. Man tycker att det borde finnas många up-and-comming designers som vill bevisa sig, men problemet kanske ligger i att det krävs konsistens i interfacefrågor – en järnhand – och att detta av strukturella skäl är svårt att åstadkomma med distribuerade arbetsformer? Här är inte XP/Vista vad man kanske borde snegla på, utan OS X. Bråka om enskilda pixar, som Steve Jobs säger. Det är i detaljerna som det avgörs.

  7. Även jag välkomnar dig till ”gänget”. Har själv kört Debian i ett par år utan problem. Styrkan i GNU/Linux inser man först när man har vant sig och börjat ta saker för givet som stabilitet och full kontroll över sin dator både lokalt och utifrån över nätet.

    Dyker det upp problem så får du som sagt antigen skriva en bloggpost om det eller gå in på ett av de många forumen.

    Jonathan: Både Gnome och KDE finns i ett nästan oändligt antal versioner och olika skins. Om man av någon anledning skulle vilja det så kan man få dem båda att se nästan identiska ut med XP eller Vista.