Högern visar korten


Idag basunerar den borgerliga högeralliansen ut den nyhet som många väntat på, förmögenhetsskatten ska bort – redan i år.

Det har varit klart länge men först nu när det ser ut som om avtalsrörelsen är i hamn vågar man gå ut med nyheten. Troligen har man känt sig pressande av medborgarna på Lidingö och i Danderyd som vill se lite mer action från högern. Man vågar sig ännu inte på att samtidigt ge alla skattebrottslingar amnesti, men ett sådant beslut kommer säkert under sommaren. Varför inte dagarna innan industrisemestern börjar?

Den som hade inbillat sig att moderaterna var något nytt slags arbetarparti kan nog börja vakna så sakteliga nu. Någon fördelningspolitik av socialdemokratisk modell är det inte fråga om, tvärtom. Man försämrar a-kassa, sjukpenning, sjukpensioner och ålderspensioner. Sedan ser man till att ta ut väsentligt högre priser för sådant som bara drabbar de sämst ställda, som t.ex. kollektivtrafiken. Sammantaget så drabbas låginkomsttagare mycket hårt och de med rejäla förmögenheter premieras på ett närmast osmakligt sätt.

Men det är bra!

Svenskarna tycks nämligen vara ett folk som glömmer snabbt, eller möjligen är vi lättpåverkade av den propaganda som Svenskt Näringsliv och Timbro vräker ut över oss. Att det satsats hundratals miljoner, ja enligt vissa uppgifter en och en halv miljard, på att lura folk att välja högeralliansen är knappast den information som syns och hörs i tidningarna.

Nu kan väljarna själva se tydligt vad och vilka som prioriteras av De Nya Moderaterna. Hoppas att väljarkåren lägger detta på minnet nu tills nästa gång vi ska agera röstboskap. Ikväll kommer tusentals miljonärer fira med champagne. Kul för dem, men knappast för oss andra. Det blir vi som får betala.

Länkar: AB SvD DN DN 2 DN 3 DN 24

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Skattepolitik, Förmögenhetsskatt, Arbetarfientlig, Danderyd, Djursholm, Lidingö, Miljonärer, Klasspolitik, Politik[/tags]


25 svar till “Högern visar korten”

  1. Och samtidigt passar man naturligtvis på att säga att man vill genomföra en tredje skattesänkning, riktad mot låg- och medelinkomsttagare (vill men lovar inget). Vi det tidigare s.k. jobbavdraget visade det sig att gränsen för ”låginkomsttagare” hamnade vid en månadslön på 31 000 kronor i månaden! Det är alltså mycket relativt vad som är låginkomsttagare, så enligt regeringen kan säkert avskaffningen av förmögenhetsskatten främst gynna ”låginkomsttagare”

  2. Perssons misstänksamhet och negativa inställning till allt som inte överenstämmer med hans idé är lika befäst hos övriga partikamrater.

  3. …Och samtidigt ger sig själva bidrag och subventioner för att få skiten städad därhemma. För det är man för fina och lata för själva! I vanliga fall så skriker de sig hesa över ”bidragsberoende” och att subventioner ”sätter marknaden ur spel”, men när det skall fejas i eget hus så är tydligen annat ljud i silverklockan!

  4. Vi får väl se vad som händer när folk börjar fatta vad högern håller på med. Mycket poliser lär behövas!

  5. Det blir vi som får betala.

    Nej, om jag ”ger” dig 10000 kronor om året och jag sen minskar det till 9000:- så har du inte betalat mig en endaste krona.

  6. ”möjligen är vi lättpåverkade av den propaganda som Svenskt Näringsliv och Timbro vräker ut över oss”

    Möjligen!? Det är inte möjligen – det är så!

  7. Kajsa:
    Misstänksamheten är väldigt berättigad när man ser vilka intressen/personer som kommmer på dessa ”idéer”….

  8. Jag påstår inte att en massa rika svenskar kommer att dra hem från Lausanne, Zürich och London bara för att förmögenhetsskaten försvinner.

    Men om detta blir resultatet kan man tycka att det är bättre att rika svenskar bor i Sverige och betalar in någon krona till statskassan istället för att bo utomlands och inte bidra med ett rött öre till svenska staten.

    Resultatet av åtgärden måste först inväntas, men om pengar och förmögenheter återvänder till Sverige på grund av åtgärden kommer den att bli bestående.

  9. Vad hände med ”Nya Moderaterna”? Nu tycker jag mest det är gamla Moderaterna som visar sitt ansikte.

    Regeringsbyte om fyra år!

  10. Okunskap har sina fina sidor också, men ställ dig själv frågan vem som betalar förmögenhetsskatten? Inte är det miljardärerna och de som har det fett ställt inte. De har redan undantagsregler som sossarna gav dem för 50 år sedan.

    Det är ju inte direkt pengar på banken som beskattas här..

  11. Akta också på retorisk anvånding av dåliga exempel. Om man påstår att det har slopats förmögenhets skatt i Nederländerna är det användning av en dålig information, det har ändrats men inte slopat. Förmögenhetsskatt finns kvar (4% av årlig genomsnitt förmögen med avdrag av en viss del).

  12. Jaha, då var det dags att avsluta sitt pensionssparande. Siste man släcker lyset…

  13. Att avskaffa förmögenhetsskatten är ett steg i riktning mot en pragmatisk och effektiv skatteindrivning. En skatteindrivning som baseras på stabila skattebaser. En skatteindrivning vars mål är att försörja offentlig sektor snarare än att bedriva plakatpolitik. Att skatetsystemet avpolitiseras är något som alla medborgare borde glädjas åt. Ju mer makt vi kan ge till Skatteverket och ju mindre vi kan ge till politikerna, desto bättre för alla medborgare i detta land.

  14. Det som uppenbarligen ingen ser, eller vill se, är förmögenhetsskattens snedvridning av riskvilligt kapital. Jag flyttade vårt lilla företag som vi kämpat (och jag menar verkligen kämpat) med i över 10 år (med 15-talet anställda) till Estland för 7 år sedan. Det kapital vi flyttade var naturligtvis en liten rännil i det stora hela, men hade förmögenhetsskatten varit borta, så hade vi troligen stannat. Jag hade (och har) litet svårt att förstå att först skall jag ta av egna beskattade inkomstpengar, stoppa in dessa i ett högriskprojekt (dvs vårt företag), när detta väl börjar gå bra, så med 3:12 reglerna så beskattas jag till 65-70% om jag säljer företaget, och därefter skall någon sno mig på 1,5-2% varje år på den lilla vinst som jag fick behålla (samtidigt som jag under de första 6 åren knappt tog ut någon lön för att få firman att gå runt – visst, möjligen är jag dum i huvudet, men det dumma är inte jag, det dumma är systemet, som faktiskt slår sönder människors engagement och vilja att skapa något).

    Det konstiga är ju att om jag stoppat in pengarna på vanligt sätt, dvs i en fond eller i en aktie, så hade skatten varit en tredjedel, trots att risken i en fond är så oändligt mycket mindre än i mitt eget företag. Vari ligger logiken? Vill Sverige inte ha småföretag? På annat sätt går det inte att förstå nuvarande regler.

    Tala om för mig var rättvisan i detta ligger, ni snusförnumstiga, parasiterande, kälkborgerliga, icke-risktagande, rädda salongsbolsjeviker. Det är väl för sjutton självklart att såväl 3:12 regler som förmögenhetsskatt förstör även för den lilla människan i Sverige. Att detta skall vara så j-vla svårt att förstå! Att vissa ”gamla” förmögenheter åker gratisskjuts på att den tas bort,¨får vi andra helt enkelt bjussa på, för allas bästa.

    Däremot kan arvsskatten återinföras omedelbart, det är fullständigt galet som den den förra regeringen gjorde, dvs ta bort en skatt på kapital som människan ifråga inte deltagit i skapandet av. T o m USA har arvsskatt, just av den anledningen. Smarta länder uppmuntrar nyskapande, Sverige (åtminstone den gamla regeringen) uppmuntrar stillastående och fastlåsning av det befintliga (och det tycks tyvärr väldigt många svenskar uppskatta, för då slipper de själva känna något krav på att skapa något). Om någon tror att ett välfärdssamhälle byggs utan balans mellan att gå till ett fast arbete där någon annan betalar en fast lön, och ett alternativ där man försöker starta något eget, då har han fel. Avskaffandet av förmögenhetsskatten är ett led i att göra denna balans bättre (ett fullständigt borttagande av 3:12 reglerna hade varit bättre, men det kanske kommer snart, gärna samtidigt som arvsskatten återinförs).

    Mats, f d snickare, numera fönstertillverkare.

  15. Anders & Mats!

    Jag håller i princip med er men jag måste nog samtidigt tillstå att bloggaren här har ett antal poäng i sitt resonemang som våra rikspolitiker helt tycks bortse ifrån.
    När vanligt folk anser att man tar från de fattiga och ger till de rika (kliché) så undanröjer man stödet för den förda politiken. När sedan opinionssiffrorna rasar så kommer alliansen att börja slåss inbördes. Resultatet kan bli ett nyval och sker det så kommer det ta många år innan folk har förlåtit oss borgare.
    Den socialdemokratiska regeringen har trummat in begreppet solidarisk skattepolitik och det tycks inte Borg och de andra ha förstått innebörden av. Jag tycker att man gått fel väg.
    I stället borde man flaggat för en gradvis avtrappning i trygghetssystemen och varit tydlig med varför. Man borde på samma sätt agerat i skattefrågor. Nu tycker nog de flesta liksom bloggaren att man håller på att sälja bort det som på felaktiga grunder kallats välfärdsamhället.
    Och det gagnar vare sig det svenska folket eller den sittande regeringen.
    Fortsätter de att föra en okänslig politik så kan de nog räkna med ett massivt folkligt motstånd mot en – i de flesta avseenden vettig politik. Det betyder att den förda politiken, trots att den är vettig, blir kraftigt ovettig.
    Ger man sedan skatteflyktingar amnesti så finns nog risken för generalstrejk och andra oroligheter.

  16. jag tror att du har rätt i det där Douglas. Politik är inte samma sak som panik.

  17. Regeringen Reinfeldt trummar hårt in att slopandet av förmögenhetsskatten är till för de svaga i samhället – sådan retorik upptar större delen av artikeln. Detta reser ett antal frågor:

    – Har man gjort någon riktig analys av utfallet för en sån här åtgärd? Det verkar inte så med tanke på hur man i artikeln gissar om hur stort kapital som hamnar utanför Sverige, vilket i sin tur reser frågor om vilken kontroll vi har på företagen och penningflödet över gränserna i Sverige.

    – Om man märker att slopandet av förmögenhetsskatten inte får önskat resultat i form av ökade investeringar och mindre utlandsflykt, återinför man den då?

    – Varför ska de förmögna bara mötas med morot medan låginkomsttagare i allt väsentligt drivs på med piska? Varför inte t ex införa verksamhetsförbud i Sverige för alla företag som dribblar med offshore-konton i Engelska Kanalen och annorstädes? Varför inte förbjuda flytt av lönsam verksamhet till låglöneländer? Varför inte lagstifta om vinstdelning till anställda i lönsamma företag? Varför inte släppa in den representativa demokratin i företag över en viss storlek för vilka företagsbeslut får stora konsekvenser för hela samhällsekonomin?

    – Var går gränsen för pragmatism inför den globala marknadsekonomin? Regeringen Reinfeldt hänvisar till penningflykt som argument för att förmögenhetsskatten ska slopas. Amnesti för skattebrottslingar har också aviserats. Vart leder det om demokratin inte värnar några ideal utan kontinuerligt bara passivt accepterar att marknaden får sätta spelreglerna? Jag tycker det står klart att det leder till allmän demoralisering. Någon skrev i en kommentar att skattepolitiken inte bör politiseras, men det är en sanning med modifikation – om flertalet medborgare inte ser någon rättvisa i skattesystemet utan ser hur makthavarna anpassar det efter kapitalstarka krafters påtryckningar med den ena förevändningen efter den andra, då är samhällsmoralen i fara, och den är kanske det viktigaste av allt, själva kittet i ett fungerande samhälle, viktigare än lagstiftning som bärande kraft.

  18. Det bör också påpekas att ett avskaffande av förmögenhetsskatten har drivits av många personer och organisationer även inom socialdemokratin. Bland dem som föreslagit att skatten bör slopas finns socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, före detta LO-ekonomen Per-Olof Edin och före detta finansministern Kjell-Olof Feldt.

  19. Förmögenhetsskatten är ju känd som en ur teknisk och rättvisesynpunkt bedrövlig skatt. Aktiemiljonärer och miljardärer betalar ingenting, utan endast människor som är ärliga/okunniga betalar. I huvudsak blir det en pensionärsskatt. Bra skatter är både rättvisa och icke möjliga att runda. Förmögenhetsskatten är nog den lättaste att runda.

    Som verksam i finansbranschen ser jag hur mäklare och banker tjänar miljoner och miljarder på att hjälpa folk undvika skatten, och hur massor av människors produktiva tid läggs på skatteundvikande istället för vettig verksamhet. Sveriges vinst som nation kommer nog lika mycket från att folk ägnar tiden åt vettigare saker som från att kapital flyttas hem/inte flyttar ut.

  20. Det intressanta i sammanhanget är att vad än detta nya ”arbetarparti” finner som lösning/ar tycks drabba just arbetare..! (bortfintad eller radikalt förd bakom ljuset?) Själv skrattar jag högt då jag likt Jinge konstaterar att svenska folket glömmer jävligt fort. Någon som räknat på sitt lönenetto efter alla ”förbättringar” ? (Jo min fru drar 1075:kr, men hon tjänar redigt över 45.000) Men hur är det ibland ”vanliga” löntagare? Obs! nu har inte er nya bilförsäkring kommit till stånd , men väl till 1/7 så..

  21. Igår larvade sig företaget Mercedes med en helsida i DN om ”Sveriges nya arbetarbil”. På samma sätt har ju moderaterna behagat driva med arbetarbefolkningen samtidigt som man dagligen kan summera nya besked styrda av samma regerings klasshat. Fram till lunch har jag nåtts av följande:
    • bort med förmögenhetsskatten
    • skicka ut skolbarn som för en t-shirt ska städa huvudstaden
    • en rektor och en lärare struntar i elever, lärare och gör upp med moderatpolarna om att starta ännu en friskola i Täby.
    • Stoppa integreringen av särskolan – inför flera betygsnivåer även här (dock ska ingen få betyget icke godkänd, mumlade korpral Björklund)

    Nu är min lunch slut, undrar vad som händer de närmsta timmarna?

    … och var finns oppositionen? Jag hade förväntat mig några kommentarer från Mona, det finns ju en hel del att ta upp. Och var är Ohly?

  22. Uppsala Nya Tidning (UNT) är en alltmer nyliberal blaska som efter valet gick ut triumferande på ledarsidorna med hur mycket mer högeralliansen skulle satsa än det rödljusblåa vänsterblocket, både ekonomiskt och personellt inom skola, vård och omsorg här i Uppsala. De ljög sina läsare direkt upp i ögonen.
    Istället säljer de ut all offentligt driven välfärdsverksamhet som går. Ja genom sk utmanarätter kan nästan vem som helst med F-skattesedel ta över våra offentligt drivna verksamheter på dagen. Istället läser jag mer och mer i inne i tidningen hur den högerstyrda kommunen drar ner på allting om det inte går att finansiera med privat kapital eller sponsorer.T.ex låg- och mellanstadieskolon i Jumkil några mil norr om Uppsala skall läggas ner och har skapet revolutinära stämningar i bygden.
    Jag fattar inte hur svenska folket kan godta sådan här nedskärningar utan att högerkommunen gör en enda konsekvensanalys av sin fortsatta nedmonterande paradigmskifte inom välfärdssystemen.

  23. Vet ingen att skatten är 100 procent?

    Kombinationen av nominell kapiatalinkomstskatt och förmögenhetsskatt kan lätt bli konfiskatorisk. Därför ville den av socialdemokraterna tillsatta RINK-utredningen i slutet av 1980-talet avskaffa förmögenhetsskatten i samband med den stora skattereformen.

    Utredningens räkneexempel idag: real avkastning i genomsnitt 3%, inflation 2%, skatt 30% på 5% = 1,5%. +Förmskatt 1,5%. Och 1,5+1,5=3,0 – alltså hela reala avkastningen blir skatt!
    /DNg


  24. ALLA goa räknenissar, slit er från teoretiska diskussoner i räknedossorna värld och börja reagera istället på de verklig konsekvenserna.
    Finansvalpen Anders Borgs ökade
    från den 1 januare skattebördan på kvinnor med 75%.