Iran är som Tusen och en natt


Första gången jag kom i kontakt med Tusen och en Natt var i form av någon upplaga av Illustrerade Klassiker någon gång femtio eller sextiotalet.


Idag när jag läste
Michael Winiarskis artikel i DN kom jag åter att tänka på dessa gamla sagor. Jag minns knappast något alls ur innehållet även om jag senare vet mig ha läst en bok med många av dem, dock inte ett tusen utan de var betydligt färre. Men känslan återkommer när jag läser DN:s artikel. Det beror inte alls på faktainnehållet i den utan mer på hur han skildrar miljön. Innehållet var relativt förutsägbart, t.ex. detta som han berättar i slutet av intervjun med storayatollan Yusef Saanei:

DN: ”På min fråga om Irans elit har blivit mer splittrad, eller om motsättningarna helt enkelt exponeras mer öppet, svarar Saanei:

– Det jag har sagt här skulle jag inte kunna säga till en iransk journalist, då skulle han bli gripen framför mitt hus.

Han tröstar sig med att hans åsikter vinner terräng.

– Allt fler av de unga i seminarierna och på universiteten tycker som jag, att islam är en religion för demokrati och mänskliga rättigheter.”

Iran är ett komplext land med en otroligt spännande kultur. Antagligen skulle jag själv ha ytterst svårt att leva där även om jag talade persiska, för många saker skulle antagligen kännas främmande och somligt skulle säkert reta


Den stora moskén i Qom, Irans religiösa centrum

gallfeber på mig. Men att resa runt i landet en månad, med en bra tolk i sällskap, det vore antagligen väldigt spännande.

I veckan ska jag låna några böcker om landet, satansverserna som jag läst är kanske fel litteratur för att bilda sig en allsidig uppfattning.

Michael Winiarskis artikel SvD

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Iran, Yusef Saanei, Islam, Qom, Ayatollor, Imamer, Politik[/tags]


21 svar till “Iran är som Tusen och en natt”

  1. håller med
    att påstå att iran inte är demokrati är ren rasism och islamofobi

  2. Vadå islamofobi? Islam är som jag fattat saken en betydligt mer -mäsklig- religion är kristendom. De bara på katolikerna!

  3. Det som är intresserade av ett annat Iran än det stinkande sega träsk av ”inte utan min dotter”-trams som så hjälpsamt förmedlas av Bonniermedia & Co kommer att få gräva djupt.

    Men jag tror att det är mödan värt. Det är inte galenskap och dumhet, som ovanstående vill få oss att tro, som är detta flertusenåriga lands livsgnista. Iran är inte väst eller USA och kommer aldrig att bli det hur mycket en liten välmående nyrik medelklass i ”exil” än önskar sig det.

    Ingen Iranier önskar sig tillbaka till tiden som amerikansk ”allierad” och Israeliskt horhus. Man önskar inte heller att bli ”sekulariserat och modernt” (gudlöst sodomiserat rotlöst & depraverat). Iran är en regional stormakt att räkna med och en bro mellan ett andefattigt huvudlöst teknokratiskt väst och ett öst rikt på beprövad visdom.

  4. Det här nyligen släppts svenska översättningar på den persiska poeten Hafez som är älskad av alla iranier. Där har du ett annat sätt att se landet Iran på ;)

  5. Var fanns Irak innan år 2001? Var fanns Iran innan år 2006?

    Det är oerhört intressant att se samma procedur ta form återigen. Innan 2001 fanns Irak knappt med i nyheterna. Efter 2001, och efter Bushadministrationens planer på att attackera landet gjorts kända, kunde man knappt gå en dag utan att höra, se eller läsa om Irak.

    Samma procedur igen, innan 2006 (möjligtvis 2005) nämndes inte Iran lika ofta, nu är det omöjligt att missa Iran i nyheter och andra publikationer.

  6. Vill tillägga, presidenten Ahmadinejad, som tydligt, sett för många Sagan om Ringen eller andra fantasy-filmer, gör inte heller saken lättare med sina uttalanden och visioner. Han skulle passa som Aragorn i Sagan om Ringen :) Eller möjligtvis Mordor-kungen.

  7. Men däremot är Iran verkligen inte helt olikt tusen och en natt. Jag har rest runt i landet i en månad och upplevt en av mina bästa resor någonsin. Att möta människorna bakom skräckpropagandan och alla dessa fördomar fick mig att känna hopp för Irans framtid. Kulturen som puttrar under de religiösa fanatikernas lock är obeveklig. Man vill ha förändring, men de flesta som jag talade med ville inte ha det genom krig eller revolution, det har de fått för mycket av, utan genom långsamma reformer och utveckling av demokratin.
    Jag rekommenderar verkligen en resa till detta oändligt vackra och spännande land.

  8. Kenneth Frisk skrev:
    ”håller med att påstå att iran inte är demokrati är ren rasism och islamofobi”

    Ok, med risk för att bli kallad både rasist och islamofob får vi väl försöka ge Frisk en kort lektion i semantik och statskunskap. Demokrati kommer från grekiskan och betyder FOLKSTYRE. I en modern, sekulär demokrati är folkviljan suverän och lagarna stiftas av folket eller folkets representanter. Lagar stiftas inte av gud eller någon annan andlig kraft. I så motto kan Iran inte med bästa vilja i världen påstås vara en demokrati. Koranen (alltså gudomliga lagar) är grundlagen och den andlige ledaren, yatollah Khameini, kan alltid ogiltigförklara parlamentets beslutet. Hans ord är ytterst lag, inte folkets.

  9. Tusse skrev:
    ”Vadå islamofobi? Islam är som jag fattat saken en betydligt mer -mäsklig- religion är kristendom. Se bara på katolikerna!”

    Vilka katoliker tänker Tusse på? Kan du ge några exempel på från idag?

  10. Ryan skrev:
    ”Vill tillägga, presidenten Ahmadinejad, som tydligt, sett för många Sagan om Ringen eller andra fantasy-filmer, gör inte heller saken lättare med sina uttalanden och visioner. Han skulle passa som Aragorn i Sagan om Ringen :) Eller möjligtvis Mordor-kungen.”

    Problemet med stollen Ahmadinejad är knappast att han sett Sagan om Ringen. Problemet är att han verkar inbilla sig att shiamuslimernas messianska tidsålder snart är här med Mahdin (den tolfte imamens) återkomst från det fördolda. Problemet förvärras också av att vi på andra sidan Atlanten har lika stolliga evangeliska kristna (många av dem sitter i Bushadministrationen) som inbillar sig att Apokalypsens profetior om Armageddon och Jesus återkomst snart ska uppfyllas.

  11. Kommer nog alltid ha svårt för människor som påstår att ett sagoväsen skapade världen. Men jag bryr mig inte så länge inte någon börjar kräva att jag också måste tillbe sagodjuret regelbundet.
    Folk härjar om Islam och varför det är bra eller dåligt. För min del faller det hela på att den där Allah helt enkelt inte existerar.

  12. Sant Snoozis. Vare sig Allah, Jahve eller Gud finns. Men folk kan ju få tro ändå..

    Jag trodde på tomten tills jag såg att tomten hade samma skor som min farbror..

  13. Snoozer skrev:
    ”Folk härjar om Islam och varför det är bra eller dåligt. För min del faller det hela på att den där Allah helt enkelt inte existerar.”

    Jovisst, men problemet är att religiösa idéer (liksom politiska idéer)lever sitt eget liv och påverkar den här världen oavsett om man tror på dem själv eller inte.

  14. Allah – betyder Gud på arabiska. Även kristna araber kallag Gud för Allah. Alltså, ni ska inte missuppfatta om att det handlar om ”en annan Gud med namnet Allah”…!

  15. väldig kul debatt här.
    iran är inte demokrati med svenska värderingar men det är inte heller någon envälde land och Mordor land som en del påstår. det finns olika krafter i iran reformister(moderna mullor, 90 procent av studenterna), även konservativa studenterna vill ha mer demokrati och den mest sekulära studenten vill ha irans frihet och inte någon väst frihet. en frihet som pssar iranska normer och inte en revolution där USA lovprisar sin lydiga knä hund