Nej SKJUT INTE vargarna!


Senaste nytt om de förrymda vargarna är att dessa har en avvikande genuppsättning än sina vilda kamrater i skogarna. Därför vore det bästa för vargstammen om de INTE infångades eller avlivades.


Jag var nyfiken
på hur vargjakten gått under natten så jag ringde till Kolmårdens djurpark och lyckades bli kopplad till den som samordnar ansträngningarna att fånga in de nu aktuella ungherrar gråben som rymt. Igår oroade jag mig för vad de kunde ställa till med för elände för sina kamrater. För en endaste uppäten byracka skulle ju få landets samtliga varghatare att yla och kräva att militär skulle sättas in mot djuren.

Idag har jag ändrat uppfattning helt efter att ha talat med Lennart, som den ansvariga heter. Något speciellt ”hett” tips på var djuren befinner sig i nuläget hade inte Lennart fått klockan 07.50 idag. Som vanligt lär väl folk se varg både lite till höger och vänster, det är normalt effekten av ett medialt pådrag. Men det som var mest intressant av det han berättade var att dessa vargar var av en genetisk ”djurparksstam” som skiljer sig helt från de vilda kamrater som djuren har i Mellansverige.

För ett antal år sedan importerade djurparkerna själva ett antal ryska och finska vargar för att åstadkomma en förbättring av generna i det som kallas djurparksstammen, och det har man lyckats hyfsat bra med när det gäller de yngre vargarna, till vilka rymmarna hör. Det betyder givetvis att dessa rymlingar i bästa fall kan komma att träffa på sina vilda kamrater i sommar och att vargstammen på det sättet får en bättre genetisk spridning som man så länge önskat.

Nu har jag bytt fot till etthundra procent. Hoppas att de klarar sig undan alla farliga bilar, poliser, jägare, djurvårdare, Kolmårdenanställda, varghatare och annat som kan hota deras frihet. Eftersom det dessutom är två unga hanvargar så kommer jag hålla tummarna hårt så att de vitnar för att de ska hitta sina vilda släktingar. Och två vargar är dubbelt så bra som en enstaka varg.

Nästa effekt blir förstås att varghatarna kommer att hävda att vargarna hjälpts ut av ”vargkramare” som undertecknad. Man sprider sedan lång tid tillbaka en massa skrönor om att den vargstam vi nu har är – utplanterad av djurparker i akt och mening att få tillbaka och stärka vårt naturliga vargbestånd. Nu får dessa givetvis underlag för nya konspirationsteorier.

Personligen funderar jag fortfarande på hur mycket det skulle kosta att köpa ett par levande vargar som infångats i Ryssland. Med hjälp av lugnande preparat skulle det absolut gå att smuggla in djuren till Sverige och transportera dem till Värmland – Dalarna där de skulle ha chans att träffa på sina artfränder och göra sådant som vargar är bäst på, vargungar…

DN AB SvD EX DN 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Varghatare, Kolmården, Genförbättring, Rymning, Vilthägn, Vargfrågan, Rovdjur, Natur, Politik[/tags]


11 svar till “Nej SKJUT INTE vargarna!”

  1. yo

    jag hopplas okcså att dom här unga ungarna har rikctigt kul när dom är på vift okcså viftrar med svansarna

    tyvärr är dom nog alldeles för domesticerade dom här unga snubblarna för att fixsa det här

    men vargför deppa: det kanske grår bra dom kanske vandrar skyggt okcså snyggt ut i vildmarkcen

    heja vargarna

  2. Det vore mulligt om det fanns var så att man hade möjlighet att få syn på dem. Varghatarna är konstiga människor.

  3. enligt uppgift från nån kille på kolmården så har dom inte ens lärt sig att jaga, såg detta på tv igår.så de stendör alltså om de inte fångas

  4. Jo jag hörde oxo det där Marcus. Men vargen är ett rovdjur, precis som tamkatten. Och kom inte och påstå att en kattunge behöver ”lära” sig att jaga.

    :-)

    Det är en nedärvd instinkt sedan årmiljoner…

    Varför Kolmården kör med sådan desinformation vet jag inte riktigt, kanske för att dämpa varghatarna?

  5. Naturligtvis bör man skjuta de vargar som rymt. Om man inte lyckas fånga in dom. Det är med vargar uppfödda av människor och med hybrider varg+hund som man har haft attacker på folk.

    Egentligen borde man skjuta några av dom vilda vargarna också. Men då borde man ersätta dom med några finska eller ryska vargar, så att genetiken förbättras. Som det är nu får aldrig vargstammen nya gener, då inga vargar lyckas överleva passagen ner genom Norrland. Men konstigt nog har en varg lyckats gå andra vägen, från södra Norge till Finland-Ryssland.

    En bättre idé, som får det att svida i skinnet på varghatare, är att för varje varg som man konstaterar är tjuvskjuten så sätter man ut en ny varg som man fångat i Ryssland.

  6. Christer!

    Jag kanske glömde att skriva det, men de två vargarna som rymt är inte uppfödda av människor. Jag pratade med Lennart Sundvall i morse, han som leder försöken att få tag i dem. De kommer från Skånes djurpark och är uppväxta/fostrade av Alfa-honan och hanen.

    Annars är idén om att ersätta tjuvskjutna vargar med ryska/finska mycket bra!

  7. Jinge, det är inte så enkelt att vargar automatiskt kan jaga. De har jaktinstinkt, men att lära sig lyckas tar tid, tid de inte har innan de svälter ihjäl i de fria. Normalt sett växer vargar upp och lär sig jaga av föräldrarna. Risken är uppenbar att de om de förblir fria söker sig till soptunnor och tamdjur som är lättare att döda, och då blir det problem. Det bästa som kan hända är att de när de blir hungriga ger sig hem igen.

    Och skall du nu importera ryska vargar, se för guds skull till att sätta dem i karantän och avmaska dem först. Nya gener är inte så dumt, men nya sjukdomar avstår vi helst ifrån.

  8. Nja, det är inte speciellt svårt att begripa at tde inte är vana att ta levande byte, och visst, min första bloggning om detta var fylld av oro för konsekvenserna. Läs den!

    Avmaskning och karantän behövs dock inte. faunan är samma i Ryssland och ryska vargar skulle ha smittat finska, baltiska och polska så…

    De ryska vargar som kom hit förra året var inte avmaskade och inte satt de i karantän heller.. :)

  9. Aftonbladet nu: Vid 18-tiden på torsdagskvällen upptäcktes en av de två vargar som rymt från Kolmårdens djurpark. Eftersom den inte kunde sövas med injektionsgevär tvingades vargen avlivas.

  10. Så dumt ,Så urbota svenskt byråkratiskt dumt!

    Skulle säkert rent tekniskt gå lösa, får väl mata dem i värsta fall tills man lyckas fånga dem.

    SVerige Sverige fosterland , suck …ZZzZzZ