Högern och våra tänder


Högeralliansen och dess motpol har länge haft frågan om en tandvårdsreform aktuell. När nu tandvårdsutredningen kommer med sitt länge emotsedda förslag får högerregeringen kalla fötter.

Att tandvård är dyrt, det är knappast någon nyhet. Att avsätta en rejäl bunt pengar för att införa ett högkostnadsskydd för tandvård har länge varit ett allmänt önskemål, något som dessutom partierna i bägge blocken lovat. Men nu verkar det som om högeralliansen i stället funderar på att införa en ”årlig tandvårdscheck”, dvs. en subventionerad tandundersökning per år i stället för ett högkostnadsskydd.

Den verkliga kostnaden för detta skulle motsvara, i alla fall på ett ungefär, kostnaden för ett högkostnadsskydd. Men högerregeringen bortser då ifrån att det inte är de ”små” kostnaderna som gör att befolkningen hindras från att gå till tandläkaren. Det är de stora, och för många helt oöverkomliga kostnaderna som hindrar folk.

Den allra vettigaste reformen vore därför att satsa på bägge dessa saker. En ”tandvårdscheck” som gör att det blir billigt att undersöka sig en gång per år. Utöver det – ett högkostnadsskydd som t.ex. täcker alla kostnader över 3000.- Redan efter några år kommer det visa sig att allt färre behöver utnyttja högkostnadsskyddet eftersom den förebyggande tandvården når ett bättre resultat.

Att skjuta på reformen till 2008 visar bara på högerregeringens brist på intresse för frågan.

DN:s ledare SvD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Tandvårdsreform, Tandläkare, Tandvårdscheck, Högkostnadsskydd, Högerregeringen, Kristdemokraterna, Moderaterna, Politik[/tags]


16 svar till “Högern och våra tänder”

  1. Det är bara ett första steg mot en sjukvårdscheck, d v s en sjukförsäkring som ger alla ett visst belopp att konsumera sjukvård för. Plattar man först till på kostnadssidan, så är det sedan lättare att ta bort proportionaliteten också på skattesidan. Vi kommer att få se många nya check-system, det är städcheckar & skolckeckar. Det är modernt, tillsammans med alla olika garantier, som inte är värda något alls!

  2. Vänstern och våra tänder !
    Äntligen kommer en genomtänkt och långsiktig tandvårdsförsäkring . Att som ovanstående blogg missuppfatta det mesta är nog beroende på politisk vinkling. Tandvårdschecken för undersökning på 600 kr / 300 kr är till för att ingen skall kunna säga sig inte ha råd att gå till tandläkaren för undersökning . Högkostnadsskyddet är ju till för stora tandvårdskostnader vid bro och implantatarbeten . Något egensanvar för övrig tandvård måste ju ligga i övrig kostnad , d.v.s. att följa råd och anvisningar hur man skall sköta sina tänder för att bevara och ej drabbas av framtida kostnader . F.ö. så har vi tänder på både vänster och höger sida i munnen och oavsett regering så hade de följt tandvårdsutregeningens förslag till allra största delen . ” Surt sa räven om rönnbären ”

  3. Leif! Att du som tandhygienist anser att folk ska följa de råd man får för sin munhygien är inte så konstigt. Men att du bortser från att en stor grupp människor faktiskt inte har råd att gå till tandläkaren gör mig förbannad.

    Att du försöker dra politiska växlar på den saken retar mig oxo.

    Både för din egen verksamhet och tandläkarna skulle en ORDENTLIG reform vara bra. Men framförallt för era kunder.

    Din inställning är dock typisk för högern kan jag tycka. Brist på empati är det gott om…

  4. Tandsköterskan Björkeborn (Bentsson?) tycker att folk som fått information ska betala själva. Hoppas att han tar fram plånboken då när han fått hjärtinfarkt eller lungcancer.

    Och att han har plånboken med sig om han inte ser sig för när han går över gatan.

    Vilka idioter det finns!

  5. Jag är tandläkare. Det lilla vi har sett av förslaget innebär en nackdel för den största gruppen av den svenska befolkningen. Unga har oftast knappt något att laga, vilka kan dra fördel av förslaget. Folk som är lite åldersstigna/hamnat över 40 år, brukar vanligtvis vara i behov av någon lagning/hygienistbesök. Man biter sönder något, det blir karies i kanten av en gammal lagn etc. En lagning är inte tänkt hålla lika länge som tanden själv. Där börjar förlusten. Ju äldre folk blir, desto mer sådant råkar de ut för, men det är sällan megastora kostnader (då talar vi om majoriteten som faktiskt klarar sig bra med sina gaddar). Av den anledningen är förslaget rena förlusten för i min uppskattning den största delen av befolkningen. Det är inga jättejobb på majoriteten längre. Folk behåller sina tänder i bättre och bättre skick längre och längre upp i åldrarna.

  6. Efter kriget var det fri tandvård i Österrike, hur det är dag vet jag inte. Skälet till att det var fri tandvård var att det ansåg att skadade tänder och bristande tandhygien ledde till en mängd mer eller mindre allvarliga sjukdomar.
    I dagarna har det kommit några rapporter som stöder det antagandet, som bl.a. pekar på att hjärtinfarkter kan orsakas av tandstatusen. Infektioner och inflammationer har rena autostradan in i kroppen genom trasiga tänder.
    I stort sett skulle förmodligen några procent färre hjärtinfarkter mer än väl betala tandvården. Att reformen kommer först 08 beror förmodligen på sk. budgetprinciper, där man bara räknar kostnaden och inte ser vad som sker på ett annat konto. Efter budgetsaneringen så har sjuktalen gått i höjden och tandhälsan neråt.

  7. Banana! Jag tycker att det är självklart att vi ska ha ett högkostnadsskydd rakt över. Och jag tror inte som tandteknikern att svenskarna borstar tänderna sämre bara för att det finns ett tak för kostnaden för nödvändig tandvård.

    Däremot vet jag av egen erfarenhet att man skjuter på behandlingar som man vet kommer att kosta många tusenlappar.

  8. Min tandläkare berättade det om hjärtat i våras. Eftersom hon vet att jag är hjärtopererad tyckte hon väl att det var extra viktigt kan jag tro.

  9. Eller så låter man folk betala helt själva. Skattepengarna som går till detta blir en rejäl slant i slutändan, det är dessutom ofta billigare att laga tänderna i grannländerna i öst. Man kan ju iallafall hoppas att det inte finns krav på att arbetet måste utföras i Sverige.
    Säkerligen skulle en del prioritera att lägga pengar på annat än tandvård men det är deras problem.

  10. Så smart du är Johan. Så kan vi givetvis göra med all sjukvård, eller hur? Behöver man en akut hjärtoperation så är det bara att slå till direkt.

    Om man har pengar förstås…

    Det blir nog inte så många mer än du som vill bo i det landet.

  11. Jinge:

    när det gäller tandhälsan så är det precis som med allmänna hälsan – läget ändras konstant. När man tror att man har rett ut hela processen dyker något nytt upp som ändrar hela bilden.

    Faktor 1: det föda vi äter ändrar skepnad. En del har ätit/äter sånt som skadar tänderna, andra äter mat ej värdig tuggande. över lång tid har detta konsekvens för bettet.

    Faktor 2: att munnen är kroppens spegel är inget överdrift. Hur vi mår för övrigt återspeglar sig i munnen och tandhälsan. Systemsjukdomar, allmänna sjukdomar, psykisk påfrestning etc. Att munnen är en del av kroppen är något de bestämmande verkar ha totalt missat.

    Faktor 3: livsstilen ändras och med det den påfrestning man utsätter tänderna för. En av de stora problemen hos dagens ungdomar som säkert ställer till det för många tandläkare om 20-30 år är läskkonsumtionen. De frätskador, erosioner, som man hittar är omfattande. En hel del av tandvården handlar om ”självvård”, men för det försvinner inte problemet i den kommande framtiden, snarare tvärtom.

    Det finns andra faktorer ockso men alla leder fram till samma slutsats – det går INTE att ha en konstant form av samhällsbekostnad av tandvården, med en massa olika system som ändras och byts ut med politikernas godtycke. Tandläkarens dröm? Jo, den är att munnen ingår i kroppen och samma sjukvårdstaxa som vissa patientkategorier har införs för alla. Man betalar en viss avgift vid varje besök och sen är det inget mer med det. Det sparar en massa onödigt jobb och pappersprassel.

  12. Ja. Jag kan tom tänka mig att ha ett högre kostnadsläge för tandvård ”i förebyggande syfte” men det kanske är feltänk.

    Men det är orimligt att ha undantag för vissa av människans sjukdomstillstånd.

  13. Nu har ju tandvård och akuta hjärtoperationer den skilnaden att den mesta tandvård inte är akut, det vore mer relevant om du jämförde med ett åderbrock eller dyl.
    Även med en akut hjärtoperation vore det väl bara att fakturera i efterhand. Det finns ju försäkringar dessutom. Jag tycker iallafall att man borde kunna välja om man vill stå utanför de statliga försäkringssystemen eller inte ( och givetvis inte behöva vara med och finansiera dem ). Det innebär ju inga problem för de som är kvar i systemet och de som vill stå utanför får det så är alla glada.

  14. Så lätt kommer du inte undan Johan. Hjärtsjukvård är inte heller annat än i undantagsfall akut. Sköter man sig, lever väl, låter bli cigaretter och undviker övervikt så kommer den i bästa fall inte att bli det heller. Men vitsen med solidariskt betald sjukvård är att alla ska ha den.

    Varför tror du att det är en av de största frågorna i USA? Jo därför att där har det ett system som låter som det du efterfrågar och det fungerar – illa.

    De som kommer att välja att stå utanför de statliga försäkringssystemen i Sverige är samma människor som står utanför de privata försäkringssystemen i USA. De som inte har några pengar.

    Och fakturera en akut hjärtoperation? Ptja, när jag opererades 1999 kostade den cirka 250.000.- betydligt mer än en ny bil av mellanklass då.

    Och de som inte har mer pengar har väl knappast mer pengar bara för att de får en faktura?

    De där nyliberala idéerna är så korkade så att det luktar björn om dem.

  15. The banana: Borde inte tandläkarna kunna vara en påtryckargrupp som alliansen skulle lyssna till? Tandläkare är väl om några en stark väljargrupp, liksom. Om nu de flesta tandläkare tycker som du – att det borde ingå i den allmänna sjukförsäkringen – så lobba för det då?

    Jag kan visserligen förstå att en del privat-tandläkare kan tänka att det går emot deras idealism – och de kan ju bli högljudda förstås…

  16. Tandläkarförbundet har redan sågat förslaget. Privata sektorn har jag inte hört så mycket om, men de skulle nog inte något emot att det blir billigare för patienter som behöver mycket vård – många privata tdl jobbar mycket med protetik och implantatbehandlingar.
    Man har haft diskussionen uppe gällande tandvården i allmänna sjukvårdsförsäkringen, men det har inte lett någonstans. Partipolitik har styrt allting. 65+ systemet hade sina för- och nackdelar, mest nackdelar. Privata tdl slutade helt jobba med FK gällande den biten. Ändå fick den fortsätta.