Snöfallet i USA växthuseffekt?


Den senaste veckan har snöfallet i delar av USA varit enormt, rapporter talar om ett snödjup överstigande fyra meter på vissa ställen.


CNN: New Yorkers near Lake Ontario finally got a break Monday from a 10-day-straight snowfall. Here, Greg Britton plows a path through a canyon of snow in the town of Mexico.

When it was all said and done, at least 7 feet of snow had piled up. The town of Redfield probably set the state record for a week of snowfall — 11 feet 9 inches, according to the National Weather Service.”

Elva fot snö blir enligt min huvudräkning 330 centimeter snö. Det är en snömängd som definitivt skulle upplevas som besvärlig var som helst i världen. DN berättar att tre personer dött vilket får betraktas som lindrigt, man säger också att det på vissa ställen är upp till fyra meter med snö.

DN: ”Kraftigt snöoväder krävde tre människors liv och tvingade flyg att bli kvar på marken runtom i USA på tisdagen”.

Om detta kan kopplas till växthuseffekten vet jag inte, men visst verkar det troligt att detta är ett av de problem som kommer att drabba oss alla. Hur det kommer att gå när denna snömängd smälts vet vi inte ännu, antagligen likadant som om det varit sommar och det fallit såhär mycket regn. Säkert översvämning av stort format. Samtidigt kan jag inte undgå att känna en viss tillfredsställelse i att detta drabbar USA.

Han som inte blev vald till president ville inte skriva på Kyotoöverenskommelsen på grund av att han förnekade koldioxidens påverkan på miljön. Tänk ändå om all denna snö kunde falla på Vita Huset. De som bor och arbetar där är ju redan insnöade så det drabbar ingen oskyldig…

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Väder, Snö, Snöstorm, USA. Kyotoprotokollet, Växthuseffekten, Bush, Koldioxid, Natur, Politik[/tags]Nyligen.se


23 svar till “Snöfallet i USA växthuseffekt?”

  1. Mördarsnön! Det snöade bra i Sverige på 60-talet.

    Temperaturen har naturligtvis sjunkit sen El Ninjo, havsnivån har visst sjunkit sen något decennium eller två och kineserna menar att en kallare period nu väntar. Stackars Al Gore. Stackars IPCC.

  2. Fast läskigt är det när ens dotter sitter ”fast” i Buffalo, USA och inte kan komma hem för att alla flyg är inställda… Man får lite insikt i vad snöovädret innebär för alla. Växthuseffekten – javisst! Alla gaser strävar efter jämvikt såsom vädret – blir det obalans mellan värme och kyla så blir det extrema väder!

  3. Jepp. Min grabb pluggade i Hollywood under den stora jordbävningen. När man ringde svarade en telefonsvarare ”Due to an earthquake all telephone lines is unviable, try again later…”

    Det är inte lätt att vara förälder då..

  4. Snöstormen över Lake Ontario har nu nått oss på morgonen. Det är ingen växthuseffekt som bestämmer snömängden i upstate NY, utan det är helt enkelt ”the lake effect” enligt metrologer i USA och Canada.

    USA har inte skrivit på Kyotoavtalet, men lika förbaskat så gör USA’s industier och samhälle mera än vad Kyotoavtalen kräver…

    Canada har skrivit på Kyoto, men gör, tyvärr, betydligt mindre att vårda miljön än vad USA gör!

  5. En förklaring av ’lake effect snow’ från Wikipedia:

    ”Lake effect snow, which can be a type of snowsquall, is produced in the winter when cold dry winds move across long expanses of warmer lake water, picking up water vapor which freezes and is deposited on the lee shores. This effect is enhanced when the moving air mass is uplifted by the orographic effect of higher elevations on the downwind shores. This uplifting can produce narrow, but very intense bands of precipitation, which deposit at a rate of many inches of snow each hour. The areas affected by lake effect snow are called snowbelts. This effect occurs in many locations throughout the world, mostly in the Northern Hemisphere, but is most known about in the populated areas of the Great Lakes of North America.”

  6. Men hörrö Sandbuse! De flesta som läser denna blogg bor i Sverige och vi är omgivna av hav, minns du inte det? :)

  7. Vi hade f ö ”Lake Effect” i Gävle (december 1998) då det snöade 150 cm på ett dygn. I det fallet var det nordostlig vind som förde med sig fuktig luft in över land.

  8. Vädersystem är för komplexa för att man skall kunna tolka dem utifrån generella utsagor som ”växthuseffekt” (vilken f.ö. är förutsättningen för livet på jorden). En enskild snöflinga eller vindpust kan inte tillskrivas människans påverkan på klimatet, för sådana samband krävs stora datamängder över stora tidsserier som efter tillbörligt nummertuggande ger mer eller mindre goda antydningar till vilka förändringskällorna kan vara.
    Sandbuzz: påståendet att USAs industrier och samhälle skulle göra mer än vad Kyoto föreskriver går inte ens att bemöta. Debatten förs bäst med uppgifter vi hämtar i verkligheten, inte dem du finner i din nattmössa.

  9. Jag tycker inte om att vara raljant, men det är en sak att man kan ha synpunkter på Kyotoprotokollet (vad det egentligen innebär och hur undertecknarna hanterar sina åtaganden), men att gå därifrån till att få det att låta som om USA gjorde en insats för miljön genom att inte skriva på… Det är rena stolligheterna. Det finns många amerikaner och amerikanska företag som arbetar för en bättre miljö men totalt sett är de landet som gav koldioxiden ett ansikte.

  10. Eftersom Sandbusen bor i Kanada så sover han nog nu. Han kommer nog att hacka på dig när han vaknar framåt eftermiddagen idag.. :)

  11. Jag håller nog med sandbusen om att extrema snöfall runt de stora sjöarna i USA/Canada knappast är nåt nytt, utan beror på Lake Effekt.

    Själv sitter jag strandad i North Carolina, eftersom flygplatserna i New York och New Jersey var täckta av is igår. Jättepoppis när man skulle varit hemma och gosat med frugan på Alla Hjärtans Dag…

  12. ”Men hörrö Sandbuse! De flesta som läser denna blogg bor i Sverige och vi är omgivna av hav, minns du inte det? :)”

    Jinge, Du kanske inte förstår Engelska så bra men nedastående citat som du svarade på säger ju att det förekommer på många platser runt världen, det utesluter naturligtvis inte Sverige. Sen sägs det att (lake effect) är mest känt i befolkade områden runt the Nordamerikanska stora sjöarna.

    ”This effect occurs in many locations throughout the world, mostly in the Northern Hemisphere, but is most known about in the populated areas of the Great Lakes of North America.”

    Jag spenderade en timme att skriva ett inlägg som svar till Gröna Lyktan ang. Kyoto och USA med uppgifter och siffror från Dept. Of Energy and Environmental Protection Agency, angående CO2 reductionen i USA. Två ggr. försökte jag lägga in det, och nu 2 timmar senare ser jag det inte. Det är ju märkligt!

  13. Då har det oxo gått åt fanderns. Tyvärr har jag haft megastrul med kommentarerna ett längre tag och jag får fiska upp 1/3 i ett -avstängt- SpamKarma. Tyvärr händer det att jag felmarkerar eller trycker på fel knapp, det hände med din kommentar där du tackade mig så gulligt. Tyvärr läste jag bara de första orden sedan – plopp.

    Nu har jag fått ordning på Captcha så förhoppningsvis är dessa problem historia, osvuret är dock bäst.

    Skriver man lååånga kommentarer så kan det fortfarande ytterligare någon dag vara bra om man kopierar texten och sparar.

    kan man SE texten efter att man sparat så är det lugnt. Då har den hamnat i rätt modereringskö och just nu tycks det fungera som det ska.

  14. Det var ju synd, det tog tid att leta källor och göra en sammanställning plus en timme att skriva ut det, som svar på Gröna Lyktan. Nej, jag kunde inte se texten de två ggr. jag försökte posta det.

    Tyvärr sparade jag det inte, jag brukar som vana, men jag hade bråttom och måste glida ut i idag vår -30C (windchill) temperatur till ett möte.

    Angående gulligheten, jag är av den uppfattningen att folk allmänt behandlar personer som de själva vill be behandlade, men jag kanske har fel när det gäller dig.

  15. Trist. Shit happens.. :-( I bästa fall är problemet löst nu men än säljer jag inte björnskinnet..

    Det brukar inte vara ngt problem med gulligheten för jag är själv alltid snäll så jag är larvig.. :-)

  16. På tal om växthuseffeckten! Hörde just nu på talkradio (AM800 Montreal) nyheter att Amerikanska växthusforskare påstod att January 2007 har varit den varmaste hitintills med en medeltemperatur på 2 grader över. Uppfattade inte om det var F eller C grader.

    De har inte varit i Montreal, de kanske har rätt om January det var väl inte så farligt men nu de sista 3 veckorna har vi den kallaste månaden jag kan minnas på länge med dagtemperaturer sällan varmare än -15C och natt-temp. ner till -35C med windchill inräknat. Idag fredag är det lite varmare -12C med windchill -24C, det blåser 46-50km/timmen vilket gör att windchill temp. är den man känner av. Global warming? Jaha, hepp! Fan trot, det är svårt att övertala oss stackare som fryser \’the balls off\’…

  17. Tusan också nu försvann hela texten igen om Kyoto och USA! Det är tydligen inte meningen att jag ska få svara Gröna Lyktans attack! :(

    Se ovan!

  18. Ja, det här årets position som varmaste nånsin är nog hotat. Här i NJ har vi inte haft över fryspunkten på över två veckor sen. Mitt lilla två fot djupa fågelbad/fontän här utanför är bottenfruset.

  19. Sandbuse och ni andra !!!

    Använd I N T E citattecken i kommentarer tills vidare. Det är tydligen dessa som strular till vissa kommentarer!!

  20. Se upp när du kommenterar!!

    Det har visat sig att citattecken ”som här” i kommentarer leder till att de inte sparas på rätt sätt. Mycket av innehållet försvinner ut i den binära världsrymden.

    Än så länge är orsaken höljd i tät dimma, men servern har fått ett nytt operativsystem och jag misstänker att det inte klarar av ” ” på rätt sätt. Troligen går det att åtgärda, men tills vidare så avstå från användandet av dessa krumelurer…

    // Jinge

  21. Gröna Lyktan,

    Citat – Sandbuzz: påståendet att USAs industrier och samhälle skulle göra mer än vad Kyoto föreskriver går inte ens att bemöta. Debatten förs bäst med uppgifter vi hämtar i verkligheten, inte dem du finner i din nattmössa.

    Jag försöker igen att svara, visst något problem med wordpress. Men det blir inte så comprehensive utredning som jag skrev igår med citat från DOE som styrker vissa påståenden, för jag tänker inte spendera den tid det tog, igen. Utan jag skriver från minnet.

    Here it goes.

    Hörde på talkradio häromdagen en miljöexpert som påstod i en diskussion om Kyoto, USA och Canada att USA gör mer än vad Kyotoavtalet kräver. Jag hade ingen anledning att tvivla på experten utan skrev posten som du reagerade på. Jag erkänner utan att kolla källor.

    När du svarade ovan beslöt jag att kolla upp saker och ting. Jag hittade The Department Of Engergy and Environmental Protection Agency\’s website som gav mig följande fakta.

    Kyotoavtalet kräver en 5.2% reduktion i CO2 utsläpp över 1990\’s siffror (utsläpp) i 2012.

    USA\’s nationella mål är under samma tid 7%.

    Där ser man genast att USA\’s mål är stricktare än Kyoto\’s krav på 5.2% Det var detta gubben sa på radio.

    DOE presenterade 1999 siffror då USA erhöll en reduktion av CO2 på 0.67%. Tar man denna siffra som average för varje år i 12 år, ger det en total reduction av 8% om DOE kan nå sitt mål varje år. En reduktion på 7-8% till år 2012 är mera än vad Kyoto kräver med eller utan signatur. USA\’s officiella mål på 7% reduktion är verkligheten Gröna Lyktan. Kanske du kan bemöta detta, Gröna Lyktan!