Carl Tham visar – gammal är äldst


Carl Tham skriver idag en artikel på DN Debatt som handlar om socialdemokratin och dess eftergifter för den internationella företagarklassen.

Han hävdar i sin artikel att det har krävts en anpassning av den ekonomiska politiken till de krav som en större globalisering kräver, men att de kritiker som kräver en ännu större anpassning pratar strunt.

Tham: ”Problemet är det motsatta; social-
demokratin har anpassat sig för mycket, inte till globaliseringen utan till den rådande konkurrens-
retoriken, inte till verkligheten utan till den gällande globaliseringsideologin. Man tycks ha blivit så tagen av kraften i denna ideologi att man helt lagt ned kritiken av kapitalismen.

Det är visserligen sant att Sverige bara mycket marginellt kan påverka de regler som sätter kapitalets makt och det är också sant att aktieägarkulturen och de internationella företagens aggressivitet pressat tillbaka fackets möjligheter att stärka och skydda löntagarna. Men det borde ändå inte hindra socialdemokratin att granska och kritisera ett ekonomiskt system som driver fram allt större inkomstgap och som uppmuntrar att några få skamlöst berikar sig.”

Att bloggosfärens högersossar, som t.ex. Jonas Morian, protesterar mot Carl Thams artikel var givetvis väntat. Han förklarar att artikeln var rörig och hävdar att Tham avslutar sin artikel lika rörigt. Det Carl Tham avslutade med som Morian talar om var:

Tham: ”Mitt råd är då: fall inte för retoriken om brist på anpassning till globaliseringen, den kommer nästan alltid från partiets fiender, utan pröva i stället kritiskt vad som varit bra och dåligt med den omfattande förnyelse som skett. Kort sagt: Var reformister!”

Jag kan bara konstatera att högerkrafterna inom socialdemokratin står så långt till höger att de knappast kan vara missnöjda nu när nyliberalerna sitter med regeringsmakten. Tham talar själv i avslutningen om partiets fiender, möjligen förutsåg han att han skulle bli kritiserad från sådana som säger sig företräda socialdemokratin.

Under alla omständigheter är globaliseringen en huvudfråga som vi inte kan vända oss bort ifrån. Globaliseringen är nödvändig av en massa


Carl Tham, f.d. socialdemokratisk utbildningsminister

orsaker, min främsta invändning är att den måste styras med en medveten politik. Världsekonomin är som ett gigantisk kommunicerande kärl som på sikt strävar efter att utjämna nivåerna. Men för att inte skapa motsättningar av en omfattning som kan leda till massfattigdom och krig så måste den ske stegvis. Samhället måste själv styra utvecklingen och agera moderator.

Därför blir Carl Thams tal om att socialdemokratin ska hindra och kritisera det ekonomiska system som försvagar facken och driver fram allt större inkomstgap extra viktigt. Att sådant tal inte faller ”socialdemokrater” på läppen är utomordentligt skrämmande.




Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Carl Tham, DN, Globaliseringen, Socialdemokratin, Jonas Morian, Nyliberalism, Politik[/tags]

Nyligen.se


11 svar till “Carl Tham visar – gammal är äldst”

  1. Hahaha! Ibland är du rätt korkad Jinge! :-)

    TROR du verkligen att Morian röstar på (s)?

    Han gick med där bara för att han trodde att det var den bästa karriärvägen.

  2. Tham har rätt. Jag tror att en stor orsak till att (s) förlorade var bristen på ideologi. Persson förstås, men många uppfattar partiet som ett MAKT-parti utan andra önskemål än att behålla just makt. Det är också därför som många karriärister söker sig dit som bekant.

    Annika, partimedlem sedan 1966

  3. Jag måste erkänna att jag inte förstår Tham – och andra – när de säger att låg inflation innebär att full sysselsättning inte kan uppnås.

    Hur hänger det ihop? Hur tänker de?

    mvh /Jan Garefelt

  4. inflation= penigförsämring som beror på att folks köpkraft ökar, konsumtionen ökar överhettning på marknaden och lönegligning, pga att det är svårt att få tag på arbetskraft. sker automatiskt när det blir ont om arbetskraft.

  5. Anders, då har jag verkligen valt en omständig karriärväg eftersom jag gick med i SSU för över 20 år sedan och inte har jobbat för partiet mer än i valrörelser – och det var nu rätt länge sedan sist.

  6. Tack Sonny för kort och kärnfull förklaring. Men om teorin stämmer, borde inte högern också vilja ha vilja ha en hyfsat hög inflation? För vad ska man med billig arbetskraft till om konsekvensen är svag hemmamarknad beroende på att konsumenterna har dålig köpkraft?

    Så varför vill inte högern (företrädda av ”konservativa centralbanksbankirer” enligt Tham) ha hög inflation? Vad talar emot?

    Eller är det möjligen så att teorin ”hög inflation ger låg arbetslöshet” inte håller?

    mvh /Jan Garefelt

  7. Skilnaden är att nu skall det skapas låglönejobb i tjänstesektorn, och A-kassan sänks vilket pressar ner lönerna och förhindrar inflation.
    Men huvudsyftet med att Moderaterna påstår sig vilja bekämpa arbetslösheten var att vinna röster bland LO medlemmarna, det är samma gammla högerparti med ny retorik.

  8. Tham har blandat ihop tidssamband. Sverige hade hög inflation och låg arbetslöshet samtidigt, med orsakssamband, att det var på grund av den höga inflationen vi hade låg arbetslöshet. Det är lite skrämmande att en så inflytelserik socialdemokrat säger så korkade saker. Hög inflation innebär ju faktist att det som kostade 1000 kronor förra året kostar 1150 kronor i år. Det ger mer jobb för prismärkare, men leder till mer bekymmer än det löser. Världens höginflationsländer är inte heller länder med låg arbetslöshet. Det är uppenbarligen något annat som skapar jobb.