Det är bara att fråga sig hur många gånger människor anmäler poliser för tjänstefel/- Högst en promille av dessa anmälningar leder till fällande dom mot en polis, det är en orimligt låg siffra och den främsta orsaken är förstås att de inblandade poliserna ljuger. Skulle de erkänna misshandel så blir de med all säkerhet av med jobbet, direkt utan att passera Gå. Erik Wijk i SvD: ”I den viktiga debatten om rättssäkerhet har JK Göran Lambertz kritik flera gånger avfärdats som alltför svepande, i synnerhet vad gäller hans påståenden om att poliser ibland ljuger i rätten. JK kan svårligen yttra sig om enskilda fall, men det kan jag, skriver Erik Wijk.” Erik Wijk tar i sin artikel i SvD Brännpunkt upp tre fall där poliser ljugit i samband med rättegångarna efter Göteborgskravallerna. Han pekar också på att en avgörande omständighet är det som brukar kallas ”kårandan”. En sorts solidaritet inom yrket som i vissa lägen kan bli klart destruktiv. Personligen har jag inte träffat på poliser som verkat benägna att puckla på de gripna, men jag har träffat många brottslingar som säger sig ha blivit misshandlade av poliser. Annars är min främsta invändning mot poliser att de ofta har en lätt fyrkantig inställning till vanligt folk, så kallade civilpersoner. De verkar alla kategorisera allmänheten som ”Häktade eller – ännu ej häktade”. |
Men gå nu och läs Erik Wijks artikel, ägna också kommentarerna lite uppmärksamhet.. Andra bloggar om: Polisen, Rättsamhället, Justitiekanslern, Mened, Lögner, Erik Wijk, Politik [tags]Polisen, Rättsamhället, Justitiekanslern, Mened, Lögner, Erik Wijk, Politik[/tags] |
6 svar till “Visst ljuger polisen”
Jinge är vårdslös med siffror.
”Högst en promille av anmälningar mot poliser leder till fällande dom” konstaterar Jinge.
Det är en siffra helt gripen ur luften.
1993-2005 har 92 poliser åtalats för våldsbrott. 45 av dessa har fått fällande dom. Att hälften av de åtalade döms för denna typ av brott är inte särskilt uppseendeväckande. Så är det inte helt ovanlig att både Pettersson och Andersson friats då de pucklat på varandra på krogen.
Det finns heller ingen forskning som säger att polismän i större utsträckning än andra i motsvarande situation skulle klara sig undan rättvisan.
Bara utifrån antalet åtal med fällande dom skulle 42 000 anmälningar om våldsbrott där polismän varit gm ha gjorts under en tolvårsperiod. Detta innebär att var femte polisman varje år anmäldes för övervåld.
Riktigt så illa är det inte även om man tar i beräknande att de flesta anmälningar mot polismän helt saknar grund.
Det där med att dela in folk i häktade eller inte häktade är väl egentligen den gamla polisjargongen att dela in världen i poliser, anhållna och ännu inte anhållna. Nu förtiden existerar väldigt lite av sådan jargong.
Tänk i stället hur många gånger man ser poliser som tålmodigt löser en situation. Senast idag såg jag hur två polismän med vänligt tal tog hand om ett skitigt fyllo. Inte sjutton kommer dessa mänskliga poliser att puckla på karlen i avräkningsrummet i väntan på transporten till TNE.
Ompröva inställningen att poliser har en fyrkantig inställning. Det är en reminiscens från flydda tider.
Erik Wijks artikel är givetvis välskriven och svår att ifrågasätta. Men på slutet snurrar han till det och drar till med Hägerström. Visserligen var han rättsfilosof men det paradigmskifte han tillskrivs verkar något skruvat.
Det stora problemet med Göteborgskravallerna var inte att ett fåtal poliser som sannolikt begick brott friades. Det stora problemet var givetvis att ett ganska stort antal tämligen socialt anpassade unga människor begick väldigt allvarliga brott som hotade många liv. Skadegörelsen var peanuts i dessa sammanhang.
Ett samhälle som inte klarar av att hålla tillbaka gatans terrorister kan lätt bli det samhälle där polisvåldet är legio.
45 poliser fällda på 12 år (93-05) är väsentligt mindre än en promille. Det finns väl 15-16000 poliser multiplicerat med 12 år.. Det blir väl mindre än ¼-dels promille..
Beträffande ”häktade och ännu ej häktade” så har jag hört det från poliser. Jag har dessutom haft ett antal polispraktikanter och samarbetat mycket med sheriffen så det är inte gripet ur luften.
F.ö. delar jag inte heller uppfattningen du för fram om Göteborgshändelserna.
Jnge skriver:
Skulle de erkänna misshandel så blir de med all säkerhet av med jobbet, direkt utan att passera Gå.
Fel Jinge. GP har nyss haft en ganska stor artikelserie där de visar att även poliser som fälls avancerar :-(
Jaha ja.. Det kunde man ju ge sig attan på. Men det är i.a.f. det främsta skälet till att tingsrätterna inte vill utdöma fängelsestraff för poliser, då åker de nämligen..
Per Westberg, skilj på två termer: anmälningar och åtal. I den överväldigande andelen av anmälningar så väcks aldrig åtal.
Nej det väcks ite åtal i den övervägande andelen av anmälningar. Det hör till sakens natur att den som grips och delges misstanke om brott gör motanmälningar. Detta därför att de saknar grund. Två kända politiker har t.ex. ansett att poliser gjort sig skyldiga till tjänstefel då de tagit in för fylla och enligt uppgift förvägrats blåsa alkometer. Sken är bara den att den som blivit omhändertagen enligt lagstiftaren inte får blåsa.
Det viktiga är att hitta ett systm där de, enligt min mening, få fallen av brott begängna av poliser kan utredas på ett snabbt och rättssäkert sätt. Inte minst polisutbildningen har gjort att vi på senare år fått färra antal övergrepp än tidigare. Det förekommer ju inte sällan att polismän rapporterar sina kollegor. Det är ju nämligen straffbart om en polisman inte rapporterar en annan polisman som begår brott.